Ölands södra udde
Onsdag kväll förra veckan var det inte bara vi som försökte ta oss över till Öland....dessutom var det vägarbete på den höga delen av bron som orsakade än mer köer. Jag hade hoppats att komma över lagom till solnedgången....
...men fick nöja mej med lite varma färgtoner och några snabba skott från bilen när vi väl kommit över på ön.
Det var hit vi skulle och vi hade t o m bokat boende på det lokala vandrarhemmet 4 km från den sydligaste spetsen av Öland. Allt för att kunna vara på plats så tidigt som möjligt på mornarna.
Tidigt nästa morgon var vi på plats vid fågelstationen och fyren Långe Jan. Det var inte alls så varmt som det ser ut på bilden. Vi fick t o m klä på oss mer kläder efter ca en timme ute på denna udde.
Fågelskådare är dock härdiga och de som varit här förut hade förstås laddat med tjocka kläder, vantar, mössa osv. Här gällde det att kunna stå ute många timmar.
Om man hade tur kunde det bli så här trevliga bilder....
...ganska ofta blev det mer av den här typen, ett gäng småskrakar som drar förbi. Det här klassades nog ändå som ganska nära.
Ibland såg det ut så här. Det var många som kom för att titta på just den här fågeln. Ser ni den inte? Det hade nog inte vi gjort heller om inte en vänlig person berättat att den låg där och sov och att vi kunde få titta på den genom hans tubkikare. Mitt i denna bild ligger en brungrå nattskärra på marken, ganska nära krönet på den främre grusbanken.
Skådare som varit på plats sedan 5-6 tiden fikar vid halv 10. Då får alla deras tubkikare möjlighet att umgås och skvallra lite tillsammans.
Trots långa avstånd såg vi en hel del roliga och spännande motiv. Här är det brushanar som ställer till det en del bland vadarna på stranden.
De kan verkligen se besynnerliga ut och ha helt olika färger. Här är det två hannar som utmanar varandras prakt. Längst till höger står det dock en fågel som inte alls är en brushane...
Fågeln med den orangefärgade halskragen blir tillfälligt kung på denna del av stranden. Till höger står en roskarl. Den tror jag att Jan visat tidigare här på FS men det här var första gången jag såg den IRL.
Vissa fåglar var mer tacksamma fotoobjekt och de vackra ladusvalorna poserade gärna, ofta under ivriga ljudyttranden. Det var helt klart parbildning på gång och alla hade inte hittat en partner ännu.
Avslutar dagens inlägg med denna lilla oansenliga grå fågel. Jag tog några bilder på den i trädgården som finns nära fyren och vi insåg snart att vi måste fråga någon om råd vad det kunde vara. Den hoppade runt med allsköns "sångare" som alla har en tendens att se väldigt snarlika ut...men den här avvek. Några av er känner kanske ingen den....många ville i alla fall se och fotografera den. I nästa inlägg får den bli upptakten till en grupp om fyra fågelarter som vi lyckades få se och få på bild.
Hej så länge,
Lena
brushanarna är roliga när de håller på som bäst och jag skulle verkligen vilja se dem på närmare håll.
Hälsningar Lena
Hälsn!
den sista fågeln är en mindre flugsnappare och det behövde vi assistans för att avgöra. Det är en hona och den är väldigt diskret och oansenlig i färgerna. Vi bodde på Ås vandrarhem. Vet inte om det är samma ägare som förr. Denna helg var det nog fullt och en hel del som campade dessutom.
Hälsningar Lena
jag tyckte samlingen av tubkikare var rolig. Ungefär som en samling skidor utanför ett matställe vid en skidbacke.
Hälsningar Lena
Sten
var det den gamla lilla stugan precis bredvid kyrkan? Brushanarna är underbara och jag har förstått att man egentligen ska åka norrut för att se dem spela. Vill gärna se bilder från ditt möte med dem.
Hälsningar Lena
- hawk
det fanns mycket att se där och antagligen en del arter som vi missade pga att vi inte kände igen deras sång eller hade en riktigt bra tubkikare.
Hälsningar Lena
Kul med tubkikarna, tycker hon längst till vänster i bild ser bekant ut. Tror hon var en av skådarna som var med i det där fågelprogrammet med kändisar som skulle tävla i skådning
Roskarl såg jag för första ggn vid norra udden.
Eftersom jag fotat en grönsångare just där så gissar jag på det :-)
( var tvungen att gå tillbaka till min blogg för ganska exakt två år sedan och kolla vad den fågeln hette )
https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/oland-del-1.htm#comments
ja Öland var toppen. Jag fotade en grönsångare i samma trädgård men det här är en mindre flugsnappare. Det kommer nästa blogg att handla om.
Hälsningar Lena
Ps. Såg din föreläsning om att fota under ytan på urplay.se. Toppen!
MvH
Johnny
kul att du sett föredraget. Jag trodde inte att det sändes förrän nästa vecka någon gång.
Hälsningar Lena