Öland i blom
En hel del blommor hade slagit ut på Öland även om vi förstod att en del arter var sena. Den här svarthättan satt i alla fall fint i det blommande trädet som jag inte har en aning om vad det är.
En gråsparvhona på gräset i samma trädgård. Det fanns nog en del goda småkryp där.
På den lite torftigare marken där jag misstänker att det är kalkhaltigt växte den här rosa lilla blomman. På vissa ställe var marken helt täckt av den.
Jag hade inget makro med mej utan la mej på marken med 100-400 zoomen och det fungerade rätt bra tycker jag.
En törnsångare i en annan delvis blommande buske.
Inne bland träden blommade fortfarande mängder med vitsippor och på några ställe hade de en svag rosa ton.
Den här tuvan med hukande backsippor kunde jag inte motstå. De såg inte ut som backsippor brukar göra men något annat kan det väl inte vara...
En orkidé som hade börjat blomma var Sanktpersnycklar. På en del ställen blommade hundratals.
Det fanns också mängder med gullvivor. Ibland var marken helt täckt med de gula blommorna och jag kunde inte motstå en fotostund på marken när tillfälle gavs.
Vad gjorde då min sambo då jag låg på marken och fotade gullvivor?...
Han invigde vår tubkikare med att leta efter en citronärla som setts tidigare vid denna plats. Det blev inte lättare av att de fanns en och annan gulärla....Han hittade den i alla fall och när jag tittade i kikaren fick jag se en alldeles perfekt och skarp bild av den vackra fågeln som gick på marken. Gul men absolut inte en gulärla.
Med 400 mm blev bilden så här....Ni ser den väl? På mitten och lite till höger...gult huvud...På den extremt beskurna tumnageln nedan kan den som är intresserad få en mjukt luddig glimt av hur den ser ut.
Hälsningar Lena
Fina blommor också
om du menar fågeln på sista bilden så är det inte en sommargylling. Enligt alla skådare på platsen är det en citronärla och den betedde sej precis som en ärla då den rörde sej på marken.
Hälsningar Lena
Sommargylling finns i skåne högt i lövträden och hämtar bomaterial på marken..jaja :)
Vill gärna se båda
Hälsningar Lena
Håller med Nini, den är lika vacker som sommargylling, hade jag vetat det så kanske jag hade gjort ett försök ändå
citronärlan var verkligen vacker och den första arten vi spanade på i tuben. Nytt kryss dessutom. Det dök upp en citronärla vid Ottenby sista morgonen vi var där, men den poserade inte alls så villigt. Dessutom hade vi en blåhake som konkurrerade om uppmärksamheten. Visst kan man testa superresolution men det blir ändå inte en särskilt bra bild.
Hälsningar Lena
Sten
jag la upp bilden mest för att försöka ge en jämförelse med vad man kan se i en tubkikare. Bilden var otroligt fin i kikaren och visst hade det gått att få en bättre bild med kamera om jag haft ett objektiv med större brännvidd etc. Vi bor i ett långt land med otrolig variation och jag gillar det. Jag åker gärna norrut men det finns också mycket fint att uppleva i de södra delarna.
Hälsningar Lena
Hälsningar Halina
jag tycker inte om att bära för mycket prylar därför blir det lite blandade bilder, ofta tagna med 100-400. Blommor fungerar bra tycker jag.
Hälsningar Lena
/Ulla
han har en ängels tålamod för det mesta. Öland har mycket att bjuda på och ni får säkert en fin resa då vår/försommar kommit lite längre.
Hälsningar Lena
jag kände inte till att det fanns en citronärla förrän vi läste om den i artportalen och fick se en på denna resa. Den har ett helt gult huvud och sticker ut lite mer än de andra gula ärlorna. 100-400 är mycket användbart.
Hälsningar Lena
Fina blommor och ett nytt namn också för mig Citronärla :))
citronärla var ju ny även för oss och det var kul att hitta på den. Jag gillar svarthättan bland blommorna för den ser jag så sällan. Det var rejält vårigt när vi var där men betydligt kallare än hemma.
Hälsningar Lena
Fina bilder!
MvH
Johnny
det var väldigt fint på Öland men för kort tid. Önskar att jag varit där nu, så egentligen ska man åka lite senare än vi gjorde. Men ingen av oss kunde vara lediga längre än över långhelgen.
Hälsningar Lena