En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu är den utrotningshotat

Koalan, som är Australiens nationalsymbol, är nu officiellt utrotningshotad. Den har gått från rödlistat till att klassas som sårbar och nu utrotningshotad på ett årtionde!

Många har förstås dött i de gigantiska bränder som härjat längs Australiens östkust men det är inte fullt så enkelt. Koalan lever enbart på eucalyptusblad från vissa träd och de tillbringar dessutom sin största del av livet i dessa träd. Avverkning har drabbat dem hårt. Dessutom anses torka och sjukdomar ha bidragit till den kraftiga minskningen. 

  

Nu satsar Australiens regering 330 miljoner kronor för att, enligt miljöministern, "vidta aldrig tidigare skådade åtgärder för att skydda koalan".  

Jag hoppas de lyckas så att fler kan få uppleva det här. Ett möte med en filosoferande (men vaken) koala i den Australiska vildmarken, utan stängsel. Även om djurparker kan fungera som ett sätt att rädda arten, så är det ju här de hör hemma.

Det här är ett annat stort lands nationalsymbol som man faktiskt har räddat. Den vithövdade havsörnen är USA nationalfågel och en av de starkaste amerikanska symbolerna. Trots att den blev fridlyst 1940 minskade den kraftig i antal och klassades som utrotningshotad i USA 1973. Illegal jakt, minskade habitat (avverkning) och pesticider (DDT mm) ansågs ligga bakom. 

Man lyckades vända den trenden och 2007 tog man bort den från listan över utrotningshotade arter.  Man uppskattar nu att det finns mer än 300 000 havsörnar i USA, Alaska och Hawaii ej inkluderat. Jag vet att det finns några till i Alaska och de här två bilderna är tagna där.

Kanske finns det hopp...

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-02-11 16:50 | Läst 2945 ggr. | Permalink

"Fina bilder. och en inte helt oväntad nyhet. Visst finns det en märklighet i att rädda djur från oss själva. /gunnar s"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Det är fantastiskt att se och höra när man gör något för att rädda de hotade arterna runt om i världen.
Det jag just har hört om det ämnet här i DK handlar om havsörnarna. På 1980-talet fanns det inga häckande havsörnar i DK. 1992 etablerade DOF: "Project ørne" med en ambition att det ska finnas 75 häckande örnar år 2040. Sedan det första häckande paret registrerades 1996, fram till 2020, har 130 par registrerats, vilket har totalt fått 1224 ungar på vingarne ! Ett resultat av ett förbud mot bekämpningsmedel och ett jaktförbud.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ursäkta den långa kommentaren.
Svar från Lena Holm 2022-02-11 20:14
Tack Erik,
ursäkta aldrig en sån kommentar för att den är lång! Det är ju jättekul att få ta del av hur det går för havsörnarna i Danmark och att det går så bra. Jag kan se havsörn nästan dagligen om jag tar en promenad på lunchen längs Fyrisån, dvs utanför jobbet. Den största populationen av havsörn i Sverige finns i Uppland och åker man ut till kusten ser man dem garanterat.
Hälsningar Lena
Så fina bilder, särskilt på örnen den är ju ganska häftig och i fin miljö här
Svar från Lena Holm 2022-02-11 20:18
Tack Peter,
bilderna på den här örnen är tagna mitt ute i vildmarken i södra Alaska på en plats vi råkade passera med båt. Fantastiska gamla träd med mossa och helt orörd skog.
Hälsningar Lena
Gillar väldigt mycket din första bild på koalan, den är underbar :-)
Ja, vi kan bara hoppas... Fin blogg som väcker tankar...
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-02-12 19:59
Tack Halina,
jag har jobbat i Australien på 90-talet och sett koalor vid många tillfällen. De hör till när man är ute i bushen, åtminstone på östkusten. Eftersom den är så söt och välkänd kanske man lyckas rädda den. Det är värre för arter som t ex kräldjur, ormar och insekter. De dör ut i rasande fart utan att någon bryr sej.
Hälsningar Lena
Sorgligt med Koalan, hoppas det går att förbättra dess framtid.. det är stor 'charmfaktor' på den! Även i Sverige så har man ju lyckats bra med våra Havsörnar, den är väl knappt hotad längre tror jag mig ha läst.. Tror jag var 15 år när jag såg min första Havsörn trots att jag var uppväxt på Djurö i innerskärgården.. Minns att jag satt på en moppe då.. och tittade ut mot södra delarna av Kanholmsfjärden.. det var mäktigt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-02-12 20:02
Tack Jan,
det är väl just för att den har hög "charmfaktor" som oddsen att man ska kunna rädda den ökar väsentligt. Dessutom är den en nationalsymbol i Australien. Det är värre med arter som krälar och kryper, de bryr sej folk mindre om och det är svårare att få ekonomiskt stöd för bevarande. Havsörnarna i Sverige har det gått bra för och i Uppland finns den största populationen just nu.
Hälsningar Lena
Det är något visst med koalor, underbara djur. Vi hade turen att få se några i det vilda när vi var där.
Kunde knappt se på nyheterna när dom visade bilder på dom skadade när branden pågick. Men positivt att dom gjorde allt för att rädda och hjälpa dom.
Fina bilder både på koalan och den vackra örnen.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2022-02-12 22:55
Tack Ing-Marie,
jag hade också svårt att se bilderna på de brännskadade koalorna och den stackaren som fick vatten av cyklister. Det faktum att de är så gulliga kommer hjälpa dem för det underlättar när det krävs pengar för att rädda arten. Andra djur som inte är så fina kommer att gå förlorade.
Hälsningar Lena
Tråkigt att det är så kritiskt, hoppas de nya initiativen kan vända utvecklingen. Att initiativ av det slaget kan ha betydelse visar ju det du skriver om den amerikanska havsörnen. Koalan ser verkligen lite kramgo ut, men klorna får man nog se upp med. Kan förstå att koalan är utsatt med den ensidiga dieten. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-02-12 23:02
Tack Björn,
jag tror att koalan är ett djur som kommer att klara sej trots att det ser illa ut nu. Den är söt och har ett stort symboliskt värde för Australien. Den vithövdade havsörnen hade ett stort symboliskt värde för USA och det gick bra. Det är värre för alla de djurarter som inte uppfyller dessa krav och dessutom är helt okända för den stora massan, de försvinner på löpande band utan att någon egentligen bryr sej.
Hälsningar Lena
Fina bilder. och en inte helt oväntad nyhet. Visst finns det en märklighet i att rädda djur från oss själva.
/gunnar s
Svar från Lena Holm 2022-02-13 13:09
Tack Gunnar,
nej det har ju omnämnts felar gånger att det går dåligt för koalorna och de finns ju inte heller någon annan stans är just längs öst- och sydkusten i Australien. Märkligt med nödvändigt uppenbarligen. Fast jag har en kollega som är ekolog och anser att allt som händer i naturen är en del av evolutionen.
Hälsningar Lena