En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nakensnäckor - något för makrofantaster

Nakensnäckor är inte något oanständigt utan bara synnerligen vackra små snäckor, varav de allra flesta saknar skal. Inspirerad av Mats Forsbergs vackra nakensnäcka som blev utsedd till veckans bild, grävde jag fram några nakensnäckor ur arkivet från vintern och vårens dyk. Dessa små blötdjur är perfekta för den makrointresserade undervattensfotografen och tacksamma motiv för de rör sig mycket sakta eller sitter helt stilla.

Den första bilden tog jag med mest för att ge er uppfattningen om nakensäckornas storlek. Arterna jag visar i detta inlägg är enbart fotograferade i Norge och på svenska västkusten. De flesta är här små eller mycket små, den ovan är ett praktexemplar av just den sorten.

 

Det här är en Flabellina (troligen samma som ovan) som är på väg mot sin lunch, vilket inte är det pyttelilla kräftdjur som sitter i toppen, utan själva hydroiden som den klättrar på. Utskotten på snäckan innehåller brännande nässelkapslar, som kommer från hydroiderna som är dess stapelföda. Nässelkapslarna kan alltså passera tarmsystemet på nakensäckan utan att utlösas (eller smältas ner), vandra ut i utskotten och bli ett försvar för snäckan. Ganska imponerande!

 

Den här är också på väg mot ett skrovmål men det verkar också som att den lägger ägg. Den vita strängen man ser under snäckan är nämligen en äggsamling. Alla nakensnäckor är hermafroditer med både hanliga och honliga könsorgan. Vid parningen utväxlas sprmier ömsesidigt mellan två individer.

 En annan nakensäcka på väg att lägga ägg. Det här ser man oftast under våren och denna bild är tagen den 5 maj i år utanför Lysekil. 

 

 Det finns många olika arter av Flabellina och denna variant är vackert rosalila och mycket liten. Det lilla käcka djuret som står i bakgrunden och viftar är en spökräka.

 

 Som små juveler i havet. Men de sätter sej tyvärr ofta på ganska trista underlag.

 Den här är vacker men gör sej inte så bra på rosa botten. "Brunt skrufs" brukar också vara populärt att sitta på.

 

 Den här sorten, som jag tror är en Polycera quadrilineata hittar man ofta på tareblad och om tarebladen är rena kan de fungera som en utmärkt bakgrund. Nakensnäckorna kan se ganska olika ut och jag har bara visat några få. Det finns mängder med arter i världen, i alla tänkbara färger, och en del blir t o m riktigt stora, men det tar vi en annan gång.

 

Hälsningar

Lena

 

 

Inlagt 2012-07-11 21:13 | Läst 9335 ggr. | Permalink

"Så vackra dom var! Den blåa var helt fantastisk tycker jag! Måste få lillbrorsan att börja fota macro!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Snygga bilder på nakensnäckorna.
Det finns mycket roligt och vackert under ytan..
Det är både kul och lärorikt att läsa din blogg.
Man får se mycket som man inte visste fanns.

Ha det gött
// Tommy
Svar från Lena Holm 2012-07-11 21:24
Tack Tommy,
väldigt kul att läsa dina rader. Just nu känner jag att jag inte har så mycke mer syfte med mitt bloggande än att visa på vad som finns under ytan för de som inte har möjlighet att se själva. Jag har lite svårt att bara visa bilder utan att tala om vad det är, så en del beskrivande text tycker jag är berättigat.
Hälsningar Lena
Härliga Bilder,va duktig du är Lena!! Mycket intressant att ta del av dina intressanta inlägg! Ha de gott! Mvh mats
Svar från Lena Holm 2012-07-11 21:36
Stort tack Mats!
Titta in så ofta du vill.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder Lena :)
/Lena
Svar från Lena Holm 2012-07-11 21:38
Tack Lena,
känns mycket hedrande, då jag sett många av dina alster som jag beundrar mycket. Utställningen var super, såg den i lördags.
Hälsningar Lena
Nordik 2012-07-11 21:42
Tack rara du :)
Vad glad jag blir över att du gillade utställningen :)
Hoppas vi ses över ngt fotofika framöver.
/Lena
Fina bilder på nakensnäckorna
Intressant att lära sig vad som finns där nere
Svar från Lena Holm 2012-07-11 22:12
Tackar,
det här hör till de klassiska makromotiven under ytan, som man ju bara inte kan låta bli att fotografera när man får syn på.
Hälsningar Lena
Imponerande vackra bilder du visar! Jätteroligt att få se dem/ Med vänlig hälsning, Danne
Svar från Lena Holm 2012-07-11 22:13
Tack Dan,
verkligen glädjande att läsa.
Hälsningar Lena
Så vackra dom var! Den blåa var helt fantastisk tycker jag! Måste få lillbrorsan att börja fota macro!
Svar från Lena Holm 2012-07-12 13:03
Tack Heléne!
Om din bror är vrakentusiast kan det hända att han inte ens hittar några nakensnäckor. Även om de är färggranna så är det lite som trattkantereller, det tar ett tag att lära sej vad man ska titta efter och var de finns. Det har hänt att vi har kommit upp efter ett dyk med bilder på flera olika arter och andra dykare som varit inom samma område har inte sett en enda.
Ha en bra dag
Lena
Vilken skärpa och så fina färger du lyckas fånga, underbart fina små varelser! Lite smått börjar jag förstå förtjusningen med att dyka. Den blåa blir favvo men alla bilderna är jättefina och spökräkan gör skäl för sitt namn, tur att den är så liten. :-) Tack Lena för att du delar med dig av din värld under ytan!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-07-15 22:57
Hej Ewa,
tack för att du tittar in bland mina små nakensnäckor. Det är bedårande vackra små djur och jag har några kvar som jag sparat till ett senare tillfälle. Det är inte så dumt därnere. Idag har jag legat flera timmar i en liten sjö och har mängder med bilder att tanka ner. Får ta tag i det i morgon.