En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Min närmsta bokskog

Från Hjälstaviken till Fånöö bokskog är det bara drygt nio kilometer och jag chansade att jag skulle hinna dit innan det började regna. Lika bra att göra det mesta man kan under några lediga timmar i dagsljus. Väl framme insåg jag direkt att novembergrå inte var en term som gick att använda i en bokskog så här års. 

Det var som att kliva in i en grotta av gult i olika nyanser. Bilderna gör inte upplevelsen rättvisa och här hade en gnutta sol inte varit helt fel. Nu började det regna istället, ganska stilla i början.

Jag testade lite olika sätt att gestalta boken med dess typiska blad.

Men regnet tilltog och jag hade dessutom lite bråttom. 

Det är en liten skog, men enligt hemsidan är det Sveriges nordligaste självföryngrande bokskog och den som är såväl närmast som lättast för mej att nå. 

Jag ska försöka åka hit när det är vinter i år, eller antagligen efter nyår för någon snö som ligger kvar kommer det nog inte förrän i januari eller februari. 

Avslutar med en sista ruta från "den andra änden av skogen". Vi det här laget regnade det stora droppar och det var bara att åka hem och jobba.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-05 20:12 | Läst 535 ggr. | Permalink

"Det är väl ändå tur att vissna löv lyser upp lite. Det blev ju några fina bilder från skogen! Fastnade mest för bild tre och den näst sista. Själv var jag i Söderåsen i förra veckan, bilderna är fortfarande i kameran för jag tänkte bli klar med mina bilder i datorn först"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
"November är mycket lång och grå" stod det i en bok som heter Johans Jul som jag hade som barn. Dina bilder från vår närmaste bokskog lyser upp i det grå november./Sten
Svar från Lena Holm 2023-11-05 21:31
Tack Sten,
trots att vädret var väldigt grått och regnet kom när jag var i skogen blev upplevelsen allt annat än grå. Det är ett speciellt ljus i bokskog och även om den är liten räcker det till för att man ska få uppleva just det.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder av en höstskog, tycker jag!
Jag gillar dessa dova höstfärger.
Med solljus hade det blivit de klassiska bilder med starka färger som många tar med mobiltelefonen, men Dina i svagt ljus gillar jag mycket bättre! Och de känns äkta, eftersom det är ofta så jag ser bokskogen! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:07
Tack Wolfgang,
svagt ljus var det men i en skog behöver man inte ha så korta slutartider (som med småfåglar). Jag hade inte haft något emot en eller annan solglimt för det blir en annan utmaning. Här här är en liten skog och möjligheten att vandra omkring är begränsad. Då blir det lite fler kompositionsmöjligheter om ljuset varierar.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder som påminner om allt annat än en grå november månad.
Bild nr 2 med den ledande vägen var riktigt fin.

En fråga, kommer du göra en blogg om rovfåglarna från Skottland? De som jägarna använde?
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:10
Tack Joakim,
de gånger jag varit där har jag alltid fotat vägen, åt båda hållen. Det är i så mycket skog att variera sej i. Jag får kanske ta fram bilderna på rovfåglarna nu när det inte blir så mycket nya bilder. Vi får se. Jag har inte bestämt mej för riktigt vad jag ska tycka om den aktiviteten.
Hälsningar Lena
Joakim88 2023-11-07 19:59
Du får helt enkelt leka oberoende reporter och visa bilderna utan en egen åsikt 😉🦅
Mycket fint, det är verkligen nått speciellt med en 'bokskog'! Har sett det bl.a, längst ner på Torö, där bilvägen går genom en sån, ungefär som 'din' väg här.. Men också det lilla som finns precis väster om Isbladskärret på Djurgården bjuder på fina fotomotiv, gärna när det finns lite snö också! Mycket av löven sitter kvar in i vintern men brukar byta färgton och blir lite rödare, vad jag minns nu.. Den där dagen kan du leva länge på, gråvädret tycks fortsätta 10 dagar till minst, enligt SMHI..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:23
Tack Jan,
jag minns att det finns lite bok vid Isbladskärret. Jag måste åka till bokskogen när det är vinter bara för att testa, men vägen hit kan nog bli en utmaning med snö. I synnerhet om man får möte (den har väldigt få mötesplatser). Jag gillar också den rödaktiga tonen som boklöven får då de hamnar på marken, men som du säger sitter en del kvar på träden. Blir det inte Fånöö får jag väl åka till Djurgårn.
Hälsningar Lena
Det är väl ändå tur att vissna löv lyser upp lite. Det blev ju några fina bilder från skogen! Fastnade mest för bild tre och den näst sista. Själv var jag i Söderåsen i förra veckan, bilderna är fortfarande i kameran för jag tänkte bli klar med mina bilder i datorn först
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:19
Tack Peter,
just de vissna boklöven lyser upp på ett väldigt speciellt sätt. Det blir också fint när de blir brunröda och hamnar på marken. Jag inväntar dina bilder från Söderåsen. Lite mer träd att fota där en i denna lilla skog.
Hälsningar Lena
Jag gillar ljuset du fångade här.
Jag ska nog försöka ta mig ut till Ekerö och den lilla bokskogen som finns där.
En kusin bor i närheten och hon uppskattar besök då hon inte är så rörlig längre
Tack för inspirationen
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:17
Tack Bengt,
det tycker jag att du ska göra. Skynda dej så länge löven sitter kvar :-)
Hälsningar Lena
Suveränt fint med det gulgrön som snart övergår mer i orange..olika stadier och det kan nästan bli för mycket ibland. Blir i alla fall fint mot dom grå stammarna, regnet och fukten gör ju det hela ännu intensivare.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:16
Tack Gunte,
det finns ingenting som riktigt liknar bokskog och kanske är det så exotiskt just för att det knappt finns på min breddgrad. Jag såg också enstaka bokträd inne bland barrträd och de lyste upp mycket fint, men då regnade det och vägkanten var väldigt geggig, jag vågade inte stanna där med risk för att fastna.
Hälsningar Lena
Det är vackert! Vid sin nordliga utbredning troligen. Varit för dålig själv en period nu för att komma ut i skogen/bokskogen, men förmodligen sitter löven lite till, ska bli kallt först nästa vecka.
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:14
Tack Stefan,
jag såg Wolfgangs bilder och det såg ut som att den bokskogen kunde ha löven kvar ett tag till om det inte plötsligt blir väldigt kallt. Jag gillar den lilla skogen som jag kan åka till ibland.
Hälsningar Lena
Det ser härligt ut i bokskogen och bara att finna sig i att vi inte har någon här i närheten. Fast jag har dålig koll på hur långt jag behöver åka för att besöka en.
Men dina bilder lyser i alla fall av höstfärger även om det var grått och regnigt.
Vi får vara glad för de färgade löv som fortfarande hänger kvar.

/Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-06 18:12
Tack Lena,
jag tror att det här nog är din närmaste bokskog också och i så fall är det utanför Enköping. Ni kan passa på att åka hit i anslutning till ett besök vid Hjälsta. Vår och höst är fint men jag ska försöka besöka den i vinterskrud också.
Hälsningar Lena
Inte så kul att fota i regn kanske men jag tycker det blev jättevackra färger !
Jag tycker det är så fint när det ligger en massa löv på backen.
Har tänkt leta på detta ställe när vi varit ner, men har faktiskt glömt bort det. Får försöka komma ihåg det nästa gång.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-06 21:04
Tack Ing-Marie,
det var väldigt vackra färger och jag blev helt överväldigad när jag kom fram. Jag tycker absolut att ni ska prova att åka dit. Det är ju nära från Hjälsta och inte alls svårt att hitta. Fånöö bokskog finns i Google maps, men det är ju sämre med parkering. Man får chansa och stå vid vägkanten. Det är ju inte direkt mycket trafik men jag mötte en buss denna gång och hade en väldig tur som var på en plats där det gick att möta ett så stort fordon.
Hälsningar Lena