Märkliga makro
När man dyker med makroobjektiv på kameran hittar man ofta många märkliga små djur. Det här är en havsspindel som dalar genom vattnet med benen hopfällda som ett hopfällt paraply. När den dalat klart och närmar sej botten fäller den ut benen och landar som en spretig liten månlandare. Just denna hade bara fem ben kvar (av åtta) och bilderna på den när den satt på botten blev inte så bra.
Det här är en ganska stor nakensnäcka (ca 5 cm) som heter gulskäggsnuding på svenska. Jag kan inte minnas att jag sett den tidigare, vare sej i Sverige eller Norge men det är inte någon ovanlig art enligt litteraturen.
Just denna hade bara en "antenn" på huvudet som egentligen heter rhinofor. Den verkar ha blivit av med den andra och bara en liten knopp återstod.
Bara en liten firre men den poserade så fint att den får vara med i dagens kollektion.
En väldigt liten plattfisk, möjligen en rödspätta. Den är bara ca 3 cm lång och jag såg den för att den råkade röra på sej, annars är de mycket välkamouflerade.
Så här ser en pilgrimsmussla ut om man tittar riktigt nära. Man kan se raden av ögon bland fransarna.
När vi dök under bryggan fanns det många fina makromotiv på repen som hängde under ytan. Det här är små anemoner som jag inte riktigt lagt märke till förut. Vackra färger eller hur?
Den här är ca 2 cm i diameter och väldigt vacker i färgsättningen tycker jag.
Eftersom vi var under bryggan kunde jag inte motstå detta motiv. Ni får fundera lite själva hur det har uppstått...
Virvelmaskar fanns det gott om. Det här är en plattmask som är mycket tunn. Ibland får man en känsla av att de "tittar" på en men jag vet inte om de verkligen gör det.
De här vackra rosetterna såg vi mängder av och jag tror att det är ett mossdjur eller det är nog mer rätt att kalla det en koloni av mossdjur.
Veckans största överraskning var nog maneten Physophora hydrostatica. Jag sökte på nätet efter information om dessa maneter och 2011 hade man hittat tre exemplar på västkusten. Enligt Havets hus personal har de har inget svenskt namn, men på engelska kallas den "hula-skirt jellyfish", på grund av sin hula-hulakjolliknande former.
Här fotar Fredrik den med vidvinkel och jag lyckades få en bild trots att jag hade 60 mm makro. Maneterna tillhör gruppen rörmaneter och består av flera organismer som är beroende av varandra, bland annat en flytklocka, en medusadel och flera polyper.
Vi fick se två olika individer och flera andra dykare såg också dessa maneter. Ibland kanske det var samma som vi sett men det är inte otroligt att det fanns betydligt fler än bara två.
Hälsningar Lena
nu gick det fort för jag läste och kommenterade precis ditt inlägg :-)
Hälsningar Lena
det finns mycket läckert att visa från denna värld.
Hälsningar Lena
Ha det gott!
alltid lika kul när du tittar in och kollar på mina udda varelser.
Hälsningar Lena
Första bilden på Hula-skirt maneten, magisk.
Under bryggan verkar vara en luftficka av alla luftbubblor från dykare tror jag.
Kul bild.
MvH
Johnny
nakensnäckor är svåra att motstå, alltid så vackra i sin enkelhet. Visst blir det luftfickor under bryggorna:-) I synnerhet under en vecka med så många fotografer på plats och dessutom dåligt väder. Under bryggorna är det alltid lugnt att dyka och man kan hålla på hur länge som helst.
Hälsningar Lena
Hälsn!
lätt för dej att förstå bilden med repet. Du vet ju hur det kan se ut :-)
Hälsningar Lena
Hälsn!
för dessa fina ord och visst kan rep bli rätt coola.
Hälsningar Lena
Tack tack för jag fick följa med än jag är ovan vattnet ...
Hälsningar
Gun-Inger
det är enbart kul att få visa de fina och udda varelser som finns under ytan för alla er som inte har möjlighet att se dem själva.
Hälsningar Lena
ja hur nu än utvecklingen går till så finns det ett stort mått av variation och fantasi med i bilden.
Hälsningar Lena
Fina bildskatter från djupet.
Forskningen visar hur lite vi vet.
Ha det gott
Bob
jag har sett en del uppskattningar om hur många arter det finns i haven som vi ännu inte lyckats artbestämma och namnge, det var imponerande många.
Hälsningar Lena
det är lite kul med djuren som vi lätt kan känna igen när man plötsligt får syn på en miniupplaga som aldrig skulle nå en fiskdisk. Vissa arter är lätta att känna igen. Pilgrimsmusslorna ser också ut som miniatyrer av de djur som är så stora att vi äter dem.
Hälsningar Lena
det är lite knepigt att hålla stilla och det blir många bilder där man bommar skärpan, men man lär sej med tiden.
Hälsningar Lena
Mv/Gunte..
det är en fantastiskt vacker manet och kul att få den på bild för första gången.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
det var nog ett tag sedan jag visade makrobilder från havet för jag har jobbat mest med vidvinkel när vi dykt denna sommar. Pilgrimsmusslor är väldigt goda att äta och det blev en del denna vecka. Det är också fascinerande djur att titta på i vattnet.
Hälsningar Lena
för dina uppmuntrande ord. Den lilla fisken poserar verkligen bra och det händer inte så ofta.
Hälsningar Lena
och ändå visar jag bara en pytteliten bråkdel av det som finns under ytan.
Hälsningar Lena
Hälsar
Eva
vissa av dessa djur ser verkligen ut som smycken, det kan jag absolut hålla med om. Det finns också många andra exempel som jag inte har haft möjlighet att visa.
Hälsningar Lena
Vissa varelser är ju fantastiskt vackra !
Fina bilder rätt igenom !
det finns många vackra udda varelser där under ytan. Jag kan inte låta bli att fundera över vad du skulle kunna göra/åstadkomma om du fick tillfälle att fotografera där? :-)
Hälsningar Lena
Finns många av det under ytan.
Det jag gissar är ett rep som speglar sig (har undvikit att läsa andras kommentarer innan, ska bli kul att kolla dem sedan jag skrivit klart) ser mer ut som ett konstfullt bakverk, rosetten eller mossdjuret liknar ett slags chips som jag minns att våra barn gillade.
Vackra bilder och kul att få se livet under ytan.
visst är det ett rep som speglas och det har fler gissat. Håller med om att mossdjuret ser ut som de där chipsen som jag inte minns vad de hette. Det finns mycket läckert under ytan och jag visar bara några enstaka exempel.
Hälsningar Lena
Om jag förstod rätt så är det hemmavid, våra breddgrader i vart fall. Vilken överraskning!
bilderna är tagna i Norge så visst är det våra breddgrader. Det finns mycket fint i vattnen även längs vår svenska kust men det är lite större artrikedom i Norge.
Hälsningar Lena