Mandarinerna passar verkligen i herrgårdsmiljö
Det är välkänt att det finns ett par mandarinänder vid Lövstabruks herrgård i norra Uppland och ni som läser bloggarna har redan sett bilder på dessa fåglar. Jag kunde ändå inte motstå att åka dit och det slog mej när jag såg alla byggnader, som alla hade samma färgsättning, att mandarinhannen matchade perfekt i denna miljö. Mandarinänder spreds från Östasien då de genom sin spektakulära fjäderdräkt blev populära som "prydnadsfåglar" i parker och trädgårdar.
Lövstabruks herrgård har många byggnader och alla är i olika nyanser av den gula färgen som går igen i mandarinandens fjäderdräkt.
Honan är lite mer diskret men väldigt vacker i sin svartvita kostym.
Vattnet var hel stilla i den stora parken. Ett besök kan rekommenderas men kanske lite senare på säsongen.
Hälsningar Lena
PS. Om man "kryssar" fåglar är det nu fritt fram även för ett kryss även för mandarinand...
jag åkte på denna tur mest för att det fanns ett par mandarinänder och jag har inte sett honan förut. Hon är verkligen vacker även om hon är något mer diskret i färgsättningen.
Hälsningar Lena
på sjukhusområdet i Lund.
Det är en så vacker fågel. Så det är någon som har "planterat" in
den i Sverige.
Vilket vackert ställe du varit på. Fint få se. Härliga bilder.
Önskar dig fina dagar detta år.
Hälsningar
Gun-Inger
mandarinänder har spridits överallt och visst är de "inplanterade" hos oss men nu finns det par av dem, inte bara ensamma hannar som polar med gränsandshonor. Det här är ett vackert område även om vildsvinen jobbat ordentligt på gräsmattorna (vilket inte finns med i bloggen).
Hälsningar Lena
jag kände det redan när jag var där och hade fotat fåglarna. Vi gick runt och då insåg jag alla husen hade samma färgtoner som anden. Nu matchar väl hannen nästan vilken miljö som helst men här tyckte jag att de passade bra in också med tanke på hur de hamnat i landet, som utsmyckning någonstans.
Hälsningar Lena
Det är en väldigt fotogen fågel, som är rätt för den vackra miljön. För några år sedan hade vi en i stadsparken här i Roskilde, men jag tror inte att den är här längre.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
de dyker upp lite överallt men jag har aldrig sett en en hona förut. Jag har sett hannar som blivit vän med en gräsandshona istället. Det finns säkert mandarinänder lite här och där i Danmark.
Hälsningar Lena
den kalla blågrå färgen gör också dessa fåglar rättvisa, kanske ännu mer honan. Det var också en fin miljö med det stilla vattnet och den totala avsaknaden av andra turister (som det är gott om på sommaren).
Hälsningar Lena
Ser fint ut stället, får lägga det på önskelistan ..
Mvh/Gunte..
jag åker inte så ofta till den här typen av platser men det var fint att få se det i lågsäsong, utan turister. Fågelparet passade perfekt i den här miljön, de är en utsmyckning.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
jag fick den inte så nära men i alla fall båda tillsammans. Jag har inte sett honan förut så det var väl största anledningen till att vi åkte.
Hälsningar Lena
det var vackert så här i lågsäsong, annars besöker jag inte så många slott och herresäten. Men det här är ju ändå rätt nära och jag hade inte sett en mandarinhona förut.
Hälsningar Lena
Ju mer bilder jag ser på dessa fåglar, desto mer förtjust blir jag i honan, fantastiskt vacker hon också.
Vad jag kan minnas har jag aldrig sett någon mandarinand. Har haft tankar på att kolla på dom som finns i Enköpingsån när jag varit vid Hjälstaviken men det har aldrig blivit av.
Men det kanske blir en tur hit framöver. jag har nog ung. samma sträcka som dig dit.
Var det lätt att få syn på dom ?
ing-marie
ja, det var ganska lätta att hitta. Det är ju rätt små pölar de uppehåller sej i och det finns en matning på gräsmattan bredvid den den ena. Om du kör in på området som att du skulle till Hantverkets, hus ligger den pölen på höger sida. Hantverkets hus är för övrigt öppet på söndagar mellan 12-16. Om de inte är ute på vattnet gå längs den kladdiga vägen bredvid där du antagligen har parkerat. De uppehåller sej gärna nära stranden där trädgrenar hänger ut över vattnet.
Hälsningar Lena