En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 9. Grönfink och gulknopp

Sen lunchpromenad, mörkt grått och det började småregna. Jag lyckades i alla fall hitta en liten flock grönfinkar som får bli lucka 9. Grönfinken har minskat kraftigt de senaste 10 åren pga en sjukdom som heter gulknopp.

Gulknopp orsakas av en art av encelliga parasiter som heter trikomonas som enbart drabbar fåglar, oftast duvor, men sedan 2008 (i Sverige) även drabbar småfåglar, särskilt grönfinkar. Fåglar drabbade av gulknopp utvecklar sår i mun, svalg och kräva. De kan inte svälja, så de tappar frön som är förorenade med parasiter, eller smittar ner fågelbaden när de försöker dricka. Andra fåglar som äter och dricker samtidigt får då i sig parasiterna, och sprider därmed sjukdomen (SVAs hemsida, se nedan). 

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har en faktasida där man kan läsa om matning vid fågelbord och olika fågelsjukdomar, samt vilka åtgärder man kan vidta för att minska risken för sjukdomar i matningen, se länk  https://www.sva.se/media/nj2lstqa/faktablad_fagelbord_o_sjukdomar.pdf 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-09 19:11 | Läst 1311 ggr. | Permalink

"Vad fint med så många Grönfinkar! Ser oftast några få här, aldrig några mängder.. kanske färre än för några år sen dessutom.. möjligen beror det på den 'gula knoppen'.. Hälsn!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter sorgligt. De stackarna är utsatta liksom vi. Hälsar NL
Svar från Lena Holm 2020-12-10 19:20
Tack Nils-Erik,
ja de har det också lite tufft.
Hälsningar Lena
Vackra bilder med snygg rörelseoskärpa men tråkigt att höra om gulknopp! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-10 19:21
Tack Björn,
ja det är trist men man ser i alla fall mindre flockar med gulsparv, här var det kanske 30 stycken.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder och nyttig information..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-10 19:22
Tack Gunte,
det finns ju en del saker man kan försöka undvika i matningen.
Hälsningar Lena
Hej Lena. Det er tragisk, når fuglene bliver ramt af sygdom. Vi har jo fået fugleinfluenza ind i DK fra Tyskland i øjeblikket.
Fin serie - gillas.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-12-10 19:23
Tack Erik,
fågelinfluensa är ju ett elände som drar fram.
Hälsningar Lena
Vad fint med så många Grönfinkar! Ser oftast några få här, aldrig några mängder.. kanske färre än för några år sen dessutom.. möjligen beror det på den 'gula knoppen'..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-10 19:24
Tack Jan,
jag blev förvånad när jag insåg att de var så pass många. Egentligen två flockar vara denna nog innehöll ca 30 fåglar. Jag är van att se några i taget.
Hälsningar Lena
Kul med så många grönfinkar och flygande. De hade tidigare matning på ett antal stationer i skogen i Vomb, det var en favorit under vintern att man kunde köra intill en matning och sitta i bilen och få en stor blandning av fåglar. Men några fåglar hade drabbats av någon parasit, det var inte grönfinkar för det hade jag inte där utan talgoxar, det var som delar av huvudet var uppätet, vet inte om det kan vara något liknade. Förra året så hade de ingen matning. Intressant hur räcket och spången böjer i bilden
Svar från Lena Holm 2020-12-10 19:27
Tack Peter,
det bästa är nog att ta bort matstationen om något sådant händer, vänta något år och sedan mata på ett nytt ställe. Jag är inte van att se så här många grönfinkar heller. Vi brukar ha 4-5 stycken i trädgården ibland.
Hälsningar Lena