En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 23. Entita, tror jag i alla fall, och svanar som gör sej fina inför jul

Lucka 23 blir en liten luring som jag nog till slut kommit fram till är en entita. Talltitan ser alldeles väldigt lika ut men entitan ska vara lite glansig på det svarta fältet på huvudet.

Visst är den här lite glansig? 

Här har den en kompis med sej som inte är till mycket hjälp. Men man ser den hopfällda vingen och då ska talltitan ha en ljus vingspegel på ovansidan av vingen. Jag tycker inte denna fågel har det. Dessutom var det ljudet. Entitan har ett mycket speciellt ljud och det hörde jag. Men det var en kakafoni av småfågelläten så det kan mycket väl ha funnits "talltiteljud" där också. 

Vad tycker ni? Entita eller talltita. Båda rapporteras i området.

Jag fick också se en familj med knölsvanar som som gjorde sej fina inför julafton och badade av hjärtans lust. Det blir väldigt mycket skvätt när svanar badar.

Här gör den ena en helomvädning i vattnet. Den badade ordentligt.

Alla tre plus en förälder badade men det gick ju inte att få med alla på en bild, än mindre i fokus.

Den sjunger förstås inte i badet...men den kanske mimar...

Det blir också alltid en vacker avslutning.

Mot slutet av min fotopromenad började solen så smått tränga genom molnen. Då simmade svanfamiljen förbi nyputsade och fina med vingarna i torkposition. 

Sedan var det bara att åka hem och rulla köttbullar, sista pysslet inför julhelgen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-23 17:00 | Läst 1327 ggr. | Permalink

"Uppe hos mig är entitan inte så vanlig. Har naturligtvis sett den några gång men det är inte så många år sedan som jag blev mer säker. Var i Västeråstrakten och fick fota den och efter det så känner jag mig säker. Riktigt fina bilder på badande svanar. Lite konstig att dom måste bada som lever i vattnet hela livet. Lika kul att fota varje gång. Sten"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena.
Det var en dejlig og positiv serie, som man/jeg kun kan blive glad over - gillas.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-12-23 19:26
Tack Erik,
för din glädjande kommentar. Entitan är ju mest söt men svanar som badar det blir mer action. Man ser det inte så ofta faktiskt.
Hälsningar Lena
Snyggt, visst är det entitan. Titta på den vita fläcken vid näbbroten, fläck = entita. Och ungarna måste julbada innan julmaten
Svar från Lena Holm 2020-12-23 19:28
Tack Peter,
OK en ledtråd till att titta efter, tack. Hela familjen badade, fyra fullstora svanar, de skvätte som bara den och det var svårt att välja vem jag skulle fota. Den andra föräldern anslöt senare såg jag.
Hälsningar Lena
Du har ju lyckats få ihop en hel det olika arter på dina bilder.
Svanarna ser verkligen ut att njuta här.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-12-23 19:29
Tack Ing-Marie,
jag har bara en lucka kvar och dessutom under tidspress i morgon för jullunchen (digitalt förstås) är klockan ett. Så innan dess måste jag fixa den sista luckan. Jag har sparat en pålitlig art för det :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena Entitan är en fin fågel men det är häftet att se svanar bada bra fotograferat och God Jul o Gott Nytt År Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2020-12-23 19:31
Tack Gert,
man ser inte svanar bada så ofta och det blir väldigt mycket skvätt när så stora fåglar sätter igång, en hel familj dessutom. Entitan är mer blygsam men ofta orsak till huvudbry för dess likheter med talltitan.
God Jul Gert och Gott Nytt År!
Hälsningar Lena
Härliga bilder på de glatt badande knölsvanarna.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2020-12-23 22:46
Tack Jörgen,
det är inte så ofta jag ser badande svanar så jag måste ta tillfället i akt och visa dessa. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Vad fint! Håller med Peter helt ang, den vita/ljusa lilla fläcken vid näbbroten!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-23 22:47
Tack Jan,
nu har en till expert bidragit så jag känner mej helt lugn. Tack för en till ledtråd.
Hälsningar Lena
Frågade i min blogg och Peter sa nåt om ljust vid näbb då är det entitan. Fina bilder och jag gillade actionsvanarna :)

Ha en fin julledighet
Svar från Lena Holm 2020-12-24 16:53
Tack Nini,
det är en ledtråd men som Daniel påpekar längre ner finns det flera olika detaljer man kan titta på samt i vilken typ av miljö man hittar fågeln.
Hälsningar Lena
Uppe hos mig är entitan inte så vanlig. Har naturligtvis sett den några gång men det är inte så många år sedan som jag blev mer säker. Var i Västeråstrakten och fick fota den och efter det så känner jag mig säker. Riktigt fina bilder på badande svanar. Lite konstig att dom måste bada som lever i vattnet hela livet. Lika kul att fota varje gång.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-24 16:54
Tack Sten,
jag börjar nog känna mej mer och mer säker på entita och talltita. När jag skrev denna blogg tittade jag på en hel del bilder och läste på. Vad jag inte nämnde var att de hybridiserar och ser man en sådan är man väl helt rökt.
Hälsningar Lena
God Jul Lena!

Ville bara dela en kommentar kring entitan. Att titta på en liten vit fläck vid näbbroten är ganska vanskligt och kan variera enl min erfarenhet.

Jag kollar mer på att entitan är brunaktigt på ryggen(talltitan är mer grå), saknar ett vitt/ljust fält längs vingen som talltitan har. Entitan är ofta mer glansig på huvudet, det svarta.
En sak att tänka på var man ser/fotograferar fågeln, är miljön utan närhet till barrträd är sannolikheten mycket större att det är en enita.

Googla bilder på talltita/entita finns flera bilder där de har bägge arterna bredvid varandra vilket underlättar att se skillnader.

Daniel
Svar från Lena Holm 2020-12-24 16:57
Tack Daniel,
för din utförliga kommentar. Du har förstås helt rätt och när jag skrev denna blogg tittade jag på lite olika detaljer som t ex det mer glansiga huvudet och det ljusa fältet på vingen. Det krävs träning för att se de subtila skillnaderna. Miljön är förstås också viktig.
Hälsningar Lena