En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Knölsvansfamiljen, en uppdatering

För en tid sedan gjorde jag en tur till Råstasjön för att bl a kolla hur det gått för familjen knölsvan som jag skrev om i ett tidigare inlägg (här). Till min stora glädje har alla åtta ungar klarat sej så här långt. 

De börjar nu likna svanar och är ungefär lika stora som vitkindade gäss, men de har fortfarande mycket dun på kroppen. Solen strålade från en blå himmel och från fel håll när jag först träffade på svanfamiljen. Jag tog en promenad runt sjön och fotade sländor mm.

Jag såg sedan att svanfamiljen intagit ett av sina favoritställen, på andra sidan sjön. Notera mannen till höger med telefonen. Det var många som stannade och tog bilder på dem och de höll ett bra avstånd, fast svanföräldrarna är mycket lugna. 

Jag gick bort till dem och det pågick förstås putsning. Har man över 30 000 fjädrar finns det mycket att sköta om. Med 100-500 mm på kameran kan jag iaktta dem på lite avstånd. De tar dock ingen som helst notis om att jag är där.

Ungarna tycks veta vad de ska göra...

Jag spanar på dem genom några små buskar och ser att de börjar komma till ro.

De är ju fortfarande bara ungar och nu somnar de en efter en. Med närheten till Strawberry Arena (fd Friends) har dessa ungar fått "uppleva" både Taylor Swift och Bruce Springsteen i sommar. Föräldrarna är luttrade storstadssvanar.

Båda föräldrarna är i närheten, men den andra passar på att bada.

Den har en skön badteknik, men lyckas aldrig komma under vatten med hela kroppen samtidigt. En annan taktik är att slå runt åt sidan... 

...och så flaxas det en hel del.

Badet avslutas förstås med några kraftiga vingslag och vattnet yr runt den stora fågeln.

Den simmar sedan in till viloplatsen där ungarna yrvaket tittar upp.

Familjen är komplett och nu kan alla vila middag. 

Det är andra gången som jag har dokumenterat att knölsvansparet lyckas med åtta ungar vid Råstasjön. Jag kommer att följa upp dem minst en gång till, senare under hösten. Men har de blivit så här pass stora finns det ju hopp om att alla kan bli flygfärdiga innan det blir vinter.

En sista vy över Råstasjön innan jag åkte vidare. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-08-05 08:49 | Läst 516 ggr. | Permalink

"Ljuvliga familjebilder, familjen är kärnan i bygget. Uppskattar sista bilden, har förstått att sjön är i närheten av Stockholm, men aldrig förställt mig så nära! Åtta ungar verkar mycket, brukar aldrig se mer än några stycken, likadant om man ser ägg i boet."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så gulligt
Jag har varit där omkring några gånger med bil men undrar vart du brukar parkera?
/N
Svar från Lena Holm 2024-08-05 11:35
Tack Nini,
jag brukar parkera vid Solna Tenniscenter, inte på deras parkering, men det finns en i anslutning. Man går sedan på gångvägen förbi utegymmet och kommer då ner på slingan som går runt Råstasjön. Man kan också stå på parkeringen utanför Råstaparkhallen (mitt emot Tenniscenter).
Hälsningar Lena
niniz 2024-08-05 14:21
Aha tackar 👍🏻
/N
Fina att få behålla alla ungarna, men det kanske är mindre faror närmare stan? Fint fångat badbilden med kroppen nedåt med ändå huvudet över vattnet, tror jag aldrig har sett något sådant
Svar från Lena Holm 2024-08-05 19:51
Tack Peter,
det kanske är mindre faror här men havsörnen svävar över sjön med jämna mellanrum och räven gör nog också en del turer här, dessutom finns det ju mängder med hundar (som ska vara kopplade) samt katter i området. Den uppvisade en del badbeteende som jag inte heller har sett förut. Den plaskade inte alls så mycket som jag sett andra svanar göra, även om det förstås skvätte en del.
Hälsningar Lena
Vad skönt att alla ungar har klarat sig hittills. Svanungar är så fina att titta på. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-08-05 19:52
Tack Mari,
det har som sagt hänt förut att de klarat så många. De tolererade t o m att ett annat par, med två ungar, höll till i samma lilla sjö. Det kan jag inte minnas att jag sett förut.
Hälsningar Lena
Vad skönt att alla ungar har klarat sig hittills. Svanungar är så fina att titta på. Hälsningar! Mari
Ljuvliga familjebilder, familjen är kärnan i bygget. Uppskattar sista bilden, har förstått att sjön är i närheten av Stockholm, men aldrig förställt mig så nära! Åtta ungar verkar mycket, brukar aldrig se mer än några stycken, likadant om man ser ägg i boet.
Svar från Lena Holm 2024-08-05 19:56
Tack Stefan,
Råstasjön ligger i Solna, vilket är Stockholm för mej. Det är ca 6,5 km promenad till centralstationen. Det ligger en pendeltågstation mycket nära så man kan åka kommunalt till sjön, t o m från Knivsta. Det stora shoppingcentret Mall of Scandinavia ligger bredvid Arenan. Råstasjön är en oas mitt i storstan.
Hälsningar Lena