En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kaxig jättehummer!

Under ett av dyken vid Väderöarna på midsommarafton mötte vi en riktigt stor hummer. Kanske den största vi någonsin sett. Vi närmade oss lite försiktigt för den låg utanför sin "håla" vilket är mycket ovanligt på dagtid. Jag hade Tokina 10-17 mm fisheye på kameran (på 11 mm) och bilden är något beskuren. 

Den här bilden är obeskuren och hummern backar inte trots att jag är väldigt nära. Istället kommer den vandrade med klorna i "högsta hugg" och går först mot Fredrik. Ingen av oss har någonsin upplevt en hummer som kommer mot oss på det sättet... 

Klorna är enormt stora och Fredrik bryr sej inte ens om att höja sin kamera med 60 mm makro.

Plötsligt kommer hummern på andra tankar och vänder sej mot mej istället. Här kan man se att den har en del av en krabba som den håller hårt i. Störd mitt i maten, kanske var det därför den var så hetsig i humöret. 

Tyvärr hade jag bara en fungerande blixt så ljuset blir ojämnt när den stora hummer kom farande mot mej. Jag hann inte heller rikta om den enda blixten jag hade för det gick för fort. Den stora mörka klon är precis vid kameraporten och jag backade spontant undan.

Hummern passerar mej med sin måltid mellan frambenen och klipper några extra gånger med den stora klon mot kameran. Den vandrar iväg bland stenarna och vi låter den hitta en ny plats för att få äta ifred.  

Trots att det var 10 dykare i vattnet på ungefär samma plats under ca en timme var det bara vi som mötte denna hummer. Tur att jag hade bilder som kunde styrka att det var en riktig gammelhummer.  

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-06-30 13:44 | Läst 5791 ggr. | Permalink

"Oj, det var en maffig en ! Härlig vinkel du fick på den. Kul att se ! ing-marie"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härlig berättelse och bildserie! Att bli störd mitt i maten, med eget byte - lätt att förstå indignationen.
//GöranR
PS. Fisheyeobjektiv måste väl vara synnerligen lämpligt för undervattensfoto? ;) DS
Svar från Lena Holm 2017-07-01 16:52
Tack Göran,
visst kan man förstå det. Du är inte den första som kommenterar valet av fisheye :-)
Hälsningar Lena
Tack för den :) Verkar vara farligt där under ytan ;-) /Frode
Svar från Lena Holm 2017-07-01 16:53
Tack Frode,
med tanke på hur länge vi dykt och att vi tidigare bara blivit anfallna av clownfiskar så betraktar vi riskerna med det marina livet som ganska små.
Hälsningar Lena
Så går det om man stör de stora mitt i maten! Den visste den var stor, och backade inte. Imponerande klor och bilder.
Svar från Lena Holm 2017-07-01 16:54
Tack Stefan,
den visste absolut hur stor den var, dock ganska mycket mindre än en dykare :-)
Hälsningar Lena
Det är inte roligt att komma i klorna på den Hur mycket kan den trycka kan den klippa av en hand med dessa stora klor ? Mycket bra bilder på den stora hummern // Gert
Svar från Lena Holm 2017-06-30 16:35
Nej, det skulle nog göra väldigt ont. Jag har dock hittat information på en nätsida från Tjärnö marinbiologiska laboratorium där man anser att en hummer inte kan klippa av benet i t ex ett finger eller en hand men däremot käcka leden om den skulle få grepp mellan benen.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sikke en dramatisk oplevelse og fint at du ikke lod dig skræmme alt for meget - fine fotos.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2017-07-01 16:54
Tack Erik,
den var stor men vi var större och vi lät den traska iväg utan att störa den vidare.
Hälsningar Lena
Ett riktigt äventyr därnere! Undrar lite som Gert, klipper den ett finger om den får tillfälle? Nästan alltid både spännande och intressant att läsa (och titta på) dina bloggar!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-06-30 16:36
Tack Björn,
som jag skrev till Gert har jag hittat information på en nätsida från Tjärnö marinbiologiska laboratorium där man anser att en hummer inte kan klippa av benet i t ex ett finger men däremot käcka leden om den skulle få grepp mellan benen. Jag skulle inte vilja utmana ödet för hur som helst skulle det göra väldigt ont.
Hälsningar Lena
Härlig upplevelse och coolt att fått bild på bjässen. Den ser verkligen ut att hota med den där stora klon.
Svar från Lena Holm 2017-07-01 16:55
Tack Mikael,
jag tror absolut att den ville markera med sina stora klor och jag backade ju undan :-) Kul att få se att en del blir så stora och gamla.
Hälsningar Lena
Fantastiska närbilder av hummern och det är klart att den försöker försvara sitt byte. Roligt att få se en sådan "gammelhummer"
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-07-01 16:58
Tack Stig,
precis vad vi kände, roligt att några kommer undan och får bli riktigt gamla. Enligt Havs och vattenmyndigheten kan en hummer bli 60 år och då väga ca 4 kg. Jag kan inte säga något säkert om denna men 40-50 år gammal kan den nog vara.
Hälsningar Lena
Oj, det var en maffig en !
Härlig vinkel du fick på den. Kul att se !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-07-01 17:00
Tack Ing-Marie,
det var ett häftigt möte och jag försökte fånga den så gott jag kunde. De flesta bilderna är skjuta blint eftersom jag hade fisheye på kameran så brukar det bli skarpt på "mitten" även om man inte har full koll. Det var svårt att komma tillräckligt lågt för att se den i sökaren.
Hälsningar Lena
Spännande! Minns att jag också fick se en riktigt stor Hummer när jag dök vid Väderöarna för rätt många år sen, vi blev t.o.m. visade den av 'Göteborgarna' (kollegorna) men den skulle visas respekt eftersom den var så stor! Kanske var samma.. då är den ett par årtionden ännu större nu.. Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-07-01 20:23
Tack Jan,
eftersom den kan vara 40-50 år gammal är det inte helt otänkbart och denna dykplats är välkänd sen långt tillbaka.
Hälsningar Lena