En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Jordfall

En av våra favoritplatser när vi dyker i Gullmarn är den lilla småbåtshamnen Jordfall. Man betalar en liten slant i en brevlåda och nyttjar aviserad parkering för dykare.

Det är enkelt att gå i och ur vattnet med alla tunga grejer och det finns massor att se på olika djup. Dessutom fungerar dykningen här även när det blåser en del. Så här ser den stora dykbilen ut när vi är ute. Den gamla saaben har ett rejält stort bagageutrymme när baksätet är fällt och man kan sitta under luckan och ta på sej flaskpaketet. En blöt dräkt på motorhuven gör inte heller så mycket.

På detta dyk fick vi tidernas överraskning. En havskatt har hittat in i en av de stora "bojstenarna". Skalen som ligger utanför hålet är restern från havskattens måltider så den har nog bott där ett tag. Vi har aldrig sett en havskatt i svenska vatten förut så detta var verkligen kul. Hoppas den trivs i sin håla och stannar. Vi såg den två dagar så lite stationär är den.

 

Vid Jordfall kan man simma ut på en lerbotten och hitta t ex sjökock som jag visade bilder på häromdagen eller plattfisk som denna. Om man simmar ut till ca 30-35 m djup kan man hitta cylinderrosor och havskräftor, mer om det en annan dag.

Man kan också dyka i ett område med lösa stenar och en vägg med djupa sprickor. I sprickorna hittar man alla möjliga olika gäster. Här sitter det två andra plattfiskar (jag gissar bergvar, men plattfiskar är svårt). De sitter upp och ner, jag har inte vänt på världen för dem.

I en specifik spricka finns västkustens (eller Sveriges) mest fotograferade tångsnärtor. Den större ville inte vara med på bild och den här var ganska blyg den också. Men de var hemma.

Den simmar flera små stensnultror i skrevorna och man får en känsla av att de ibland faktiskt vill vara med på bild. De ser så kaxiga ut med sina små huggtänder.

En självklar gäst i bergsskrevorna är den vackra trollhummern. Den kryper ofta in när man lyser på dem och dessa är lättast att fotografera på nattdyk. Den här tyckte dock att det var OK att bli fotograferad. Skölden är vackert blå och röd men det är sällan man får se hela på dagtid.

Flera berggyltor uppehöll sej bland stenarna nedanför bergväggen. Dessa fiskar kan bli ganska stora (ca 60 cm, 3,5 kg) . När honorna blivit 10-14 år skiftar de kön och blir hannar, vilket betyder att i princip alla fiskar över 40 cm är hannar.

Efter en dryg timme i det 6-gradiga vattnet smakar det gott med lite mat. Vi är inte så avancerade och grillad korv står ofta på menyn. Vi gjorde tre dyk på Jordfall och det kommer en rapport till om vad man kan se ute på djupare vatten.

Ha en fin helg alla

Lena

Inlagt 2013-05-18 10:52 | Läst 7576 ggr. | Permalink

"Lyx med parkering :-) Känns som VIP... Allt gott"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant läsning och trevliga bilder..
Mv/ G
Svar från Lena Holm 2013-05-18 14:42
Tack Gunte, bjuder på den.
Hälsningar Lena
Som vanligt alltid väldigt fina bilder från havsbotten. Intressant med berggyltorna som byter kön när dom blir gammal. Mycket som vi vanliga ovan vatten inte känner till. Något man skulle testa kanske. När man ser alla dina undervattensbilder får man en känsla av att det kryllar av liv i havsbotten, är det verkligen så ?
Sten
Svar från Lena Holm 2013-05-18 14:45
Tack Sten,
det finns mer liv än man kan tro det gäller bara att veta var man ska titta. En viktig detalj som många nybörjare missar är att ha en lampa med sej för att lysa in i skrevor och mellan stenar. Då hittar man mycket fint och det blir helt andra färger med lite extra ljus. Dessutom simmar många alldeles för fort. Det tar tid att hitta de små djuren.
Hälsningar Lena
Som vanligt fina bilder och intressanta fakta om våra vatten. Kul!
Svar från Lena Holm 2013-05-18 14:45
Tack Per, kul att du tittar in.
Hälsningar Lena
Ännu en gång levererar du otroligt fina bilder, med tillhörande intressant och bra text.
Du hittade några fula fiskar och den sista, vad skulle Darwin ha sagt om den?
Svar från Lena Holm 2013-05-18 14:47
Tack Stefan,
det finns fler fiskarter där könsbyte förekommer om t ex hannen i en grupp omkommer, så byter den största honan kön.
Hälsningar Lena
Trevligt att få vara med om ett dyk igen. Hoppas att alla tar sig tid att förstora bilderna och få se allt och uppleva dem så mycket mer.
Jag hade ingen aning om var Gullmaren låg men Google är bra att ha och att få dyka i "Guds hav" kan väl inte vara så dumt.
Fina och intressanta bilder igen.
Svar från Lena Holm 2013-05-18 14:49
Tack Margareta,
Google är mycket bra ibland och jag slår ofta upp saker och ting. Gullmarn är en guldgruva för många dykare för det finns så mycke att se i den.
Hälsningar Lena
Alltid trevligt att läsa dina berättande texter och njuta av fina bilder Lena! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-05-19 14:03
Tack Sören, alltid lika kul när du tittar in.
Hälsningar Lena
Ett intressant inlägg som alltid och fint fångade firrar!
Ha en fin kväll!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:13
Tack det samma Ewa.
Hälsningar Lena
Lyx med parkering :-) Känns som VIP... Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-05-21 18:41
Ja, det är lite lyx som jag gärna betalar en slant för. En annan "lyx" på denna plats är ett utedass.
Hälsningar Lena