B. LOGGBOKEN
Duvhöken som kom riktigt nära
Vid ett av gömslena hos Conny Lundström i Kalvträsk finns det två nivåer på åtelplatsen. Först landade duvhöken på den bortre nivån. Det var ganska tidigt på morgonen och mulet. Bilden är tagen med 400 mm på fullformat och obeskuren. Vi var försiktiga med fotograferandet och tog bara enstaka bilder i tyst läge. Duvhöken fick äta...
...efter en stund hoppade den fram till nästa nivå. Den här bilden är också obeskuren och nu kändes det som att den pampiga fågeln satt precis utanför gömslet.
Det här är Connys "närbildsgömsle" och har man tur kan man få kungsörnen här. Då får man zooma ut om man har 400 mm.
När dukhöken väl börjat äta och kände sej trygg på platsen kunde man fota hur mycket man ville. Den stannade en hel timme så det gavs ordentlig med möjlighet att få bilder på den i alla möjliga poser.
Rejält beskuren om man vill ha riktiga närbilder.
Det var fortfarande tidig morgon och det började komma lite solljus strax innan duvhöken drog vidare för att smälta maten. Kolla krävan, proppfull med mat!
Sista halvtimmen satt jag med fingret på avtryckaren och bara väntade på att den skulle flyga....man tror ju att man ska lyckas då. Hårfint och en helt misslyckad komposition. Nästa bild är bara stjärtfjädrar.
Avrundar men en liten fågel som kom ännu närmare och som jag nog inte lyckats få på bild förut, åtminstone inte med någon större säkerhet. En talltita.
Den här sitter precis vid gränsen för vad jag kan fokusera på och den får bli en motvikt till den pampiga rovfågeln. En av mina favoritbilder från resan...
Hälsningar Lena
Spettarna och deras långa tungor
När man sitter i gömsle och väntar på att "den stora rovfågeln" ska dyka upp blir det ju en och annan bild av de andra fåglar som råkar dyka upp för att det finns mat framdukat mitt i vintern. Jag satt 36 timmar och väntade på kungsörnen som inte behagade visa sej alls. Men det kom ett antal olika hackspettar och även om den här är vanlig hemma så är den ju vacker. Jag noterade också att jag fått med lite av tungan på en bild.
Efter första bilden med tungspetsen blev det fokus på att försöka få så mycket av tungan med som möjligt med på bild. Jag hade ju gott om tid och flera hackspettar som kom och åt av fettet som satt fastspikat på baksidan av stammen. Här kan man se den långa tungan men också att saliven är klibbig, vilket jag läst om att den ska vara hos just hackspettar. Om ni undrar över kotten så är det en hackspett som satt den där, inte Conny som äger gömslet.
När ljuset är dåligt tidigt på morgonen kan man ju leka lite med långa slutartider. Det mesta går i sopkorgen men den här tyckte jag blev lite läcker.
Hacke i lågt stående sol mot slutet av dagen kunde jag heller inte motstå. Det här var ju "drömtimmen" då längtan efter en kungsörn framför gömslet var som störst.
En annan vacker spett som dök upp redan första dagen var gråspett. Det här var kul för det var min första gråspett. De är ju inte särskilt vanliga i Uppland.
Gråspetten poserade på lite olika ställen.
Här är den vid kotten och smakar på fettet som sitter på baksidan. Tungan då....
Gråspetten har jättelång tunga! Den visar den inte lika ofta som hackspetten, men jag hade som sagt gott om tid och gråspetten kom vid flera tillfällen under två dagar.
De roligaste gästen var nog ändå spillkråkan. Conny var mycket nöjd för han hade inte fotat spillkråkan vid gömslet på 10 år. Den här luriga fågeln satt på väldigt långt avstånd i två dagar och hackade på något som tinat fram. Tredje dagen kom den äntligen fram och poserade för närbilder.
Inledningsvis var den lite blyg...
...men efter en stund kände den sej hemma och det gick att få hur mycket bilder som helst. Det är också de första bilderna jag får på spillkråka även om den inte alls är ovanlig runt Uppsala. Jag har bara aldrig sett den när jag haft kameran med mej.
Den räckte ut tungan och slickade sej om näbben ganska ofta och den har en liten krok på tungan längst fram. Jag vet dock inte om alla har det eller om det är just den här fågeln. Jag hade ju bara ett exemplar att titta på. Här kan man se att det ångar lite ur munnen på den.
Det här är den enda bilden jag visar som är rejält beskuren. Här syns kroken på tungan riktigt bra.
De här två var väl inte direkt bästa kompisar men de kunde äta ganska nära varandra efter en stunds betänketid. Nötskrikor var det för övrigt väldigt gott om och jag kanske visar några i ett senare inlägg. Dessa bilder är tagna med 400 mm och de flesta är beskurna mest för att få en bättre komposition. Fåglarna kom väldigt nära. Det kom också en vacker rovfågel som slog sej ner här för att äta. Mer om den i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Västerbotten bjöd på norrsken
Jag har varit några dagar i Kalvträsk, Västerbotten och en kväll hade vi norrsken. Vi drog ut så fort vi kunde med kameror och stativ. Det gällde att hitta ett lämpligt ställe en bit bort från husen och det slutade med att vi fick pulsa ut i djupsnö. Trots töväder var det ett rejält snödjup kvar.
Norrskenet började lite blygsamt och tilltog sedan i styrka, för att avta en stund senare. Vi fick ca 20 minuter med varierande ljus.
När man inte gör detta så ofta tar det några exponeringar att "hitta rätt" inställningar. Jag använde Canons 16-35 /f 2.8 (på 2.8) på min 5DmkIV, ISO 400 och 20s slutartid. Det blåste en hel del så träden ser ibland luddiga ut.
När det kom en antydan till rött sken högt upp på himlen testade jag stående format.
När norrskenet försvann gick vi hem, även om det kanske skulle kunna dyka upp igen. Vi kunde inte vara ute halva natten för frukosten serverades o4:30. Vi skulle ju sitta i kungsörnsgömsle påföljande dag och solen går upp rätt tidigt nu, även i Västerbotten. Norrskensfotografering var bara en bonus.
Hälsningar Lena