En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Imse vimse

Jag jobbar i ett projekt som handlar om att göra konstgjord spindeltråd och som en del av projektet tittar vi på hur spindlarna gör, dvs hur proteinerna bildas i spindels spinnkörtlar och hur de formas till tråd. Vår modellspindel just nu är brospindeln (Larinioides sclopetarius). Det behövs alltid dekorativa bilder i presentationer och liknande så vi hade en fotosession igår. Just bilden ovan fungerar kanske inte men jag tyckte den blev lite cool ändå. Gick ut med väl lång slutartid....

Bilderna är tagna inomhus när spindeln spinner tråd, vilket man kan få dem att göra ganska lätt. Hon som hanterar spindeln har fått på sej ett svart sammetsskynke. Det är en stor hona som spinner. Brospindlarna är nattaktiva dvs spinner sina stora hjulnät när det blivit mörkt. Man hittar dem på broräcken, båtbryggor och husfasader nära vatten.

Belysningen är en dyklampa och jag använder 100 mm makro på Canon 5d mk IV. Spindeln är för stor för att få skärpa på hela djuret, så det blir en balansgång mellan olika detaljer och tråden, som ju är lite viktig för oss. Ögonen är tyvärr väldigt små och sitter högt upp på huvudet vilket gör dem svåra att se när spindeln hänger i tråden. 

I bakkroppen finns sju olika par körtlar som tillverkar olika sorters tråd, så särskilt enkelt är det inte.

Hälsningar Lena 

Inlagt 2019-10-25 17:11 | Läst 4069 ggr. | Permalink

"Fina bilder, min dotter håller på med spindelsilke på KTH för sin doktorsavhandling. Mycket spännande område."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Skärpedjup är naturligtvis ett problem med så små krabater. Man undrar ju om det idag finns någon kameramodeller som är så snabb att det går att ta en serie med ”fokus-stackminne”?
Spännande forskning.
Ha det väl
Bob
pdahlen 2019-10-25 19:24
Olympus lär ha kameror där man kan ta sin stackade serie på frihand, har inte du en Olympus, något att testa. Hur det är med Nikons stackning vet jag inte än, men kanske nästa år ;)
Svar från Lena Holm 2019-10-25 20:22
Tack Bob,
trots att de är små så är de "för stora". Som Peter säger så kan Olympus stacka bilder tagna på frihand men jag tror inte att det fungerar om motivet rör på sej, som är fallet med vår spindel.
Väldigt spännande forskning, där kan jag bara hålla med :-)
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på brospindeln! Säkert var det den jag hade med på bilden från Doversundsbron för ett tag sen, det fanns spindlar överallt på broräckena men trodde du skämtade lite när du skrev att det nog var en brospindel :-). Eftersom jag jobbat en del med klassisk materialutveckling vet jag hur intressant spindeltrådar ät med unik kombination av hållfasthet och elasticitet/plasticitet, säkert en del andra egenskaper också. Höghållfasta plastkompositer har ju oftast kol- eller aramidförstärkning och återvinning av såna plaster mkt svårt, nästan omöjligt. En biologisk fiber erbjuder säkert helt andra möjligheter, superintressant. Att kunna tillverka sån fiber syntetiskt i stora mängder skulle revolutionera höghållfasta plastkompositer och säkert göra att många produkter blev lättare och mindre energikrävande vid användning. Spännande! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:38
Tack Björn,
och ursäkta sent svar. Jag fotade spindlar idag igen och mindes plötsligt din långa kommentar. Detta projekt samarbetar främst med forskare inom medicin. Spindeltråden är som sagt draghållfast och dessutom biokompatibel dvs kroppen stöter inte bort den och redan nu har man t ex använt spindeltråd kirurgiskt för att få nervtrådar att växa ihop. Eftersom spindlar är kannibaler och svåra att hålla i fångenskap är det perfekt att kunna framställa tråd i bakterier istället.
Hälsningar Lena
Nu inser jag att jag säkert sett många brospindlar och trott att det är korsspindel jag ser, de är väldigt lika tycker jag.

Bra plåtat, lycka till med forskningen! /Thomas
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:39
Tack Thomas,
och ursäkta sent svar. Jag kände inte till brospindlarna förrän de dök upp i projektet men nu inser jag att jag har sett dem åtskilliga gånger.
Hälsningar Lena
Intressant projekt och häftiga bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:40
Tack Johnny,
och ursäkta sent svar.
Hälsningar Lena
Intressant, en fin serie bilder. Hur ”håller/har” ni spindeln så att den får starta med tråden? Tänkte om det kunde vara något trick om man själv ville ha en mer kontrollerad fotografering ;). Enklast för att få lite mer skärpedjup är att backa och sedan beskära, du har väl ganska många pixlar i kameran.
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:43
Tack Peter,
och ursäkta sen respons. Den som håller spindeln har en brädbit med ett enkelt handtag i var ände (som ett hundben ungefär). Spindeln får krypa på brädan och sedan skakar man lite och då brukar de släppa taget och dingla ner i en tråd. Ibland hänger den bara där och ibland spinner den så snabbt att man inte hinner rulla in tråden. Spindeln hänger i luften eller så klättrar den upp och då får man börja om.
Hälsningar Lena
Super spindelbilder, och intressant att de kan använda eller blanda olika kvalitéer för olika behov, det hade jag ingen aning om. Gillar spindlar, de får leva fritt hos mig, när jag gjorde min blogg var det en liten vargspindel som gick kors och tvärs över skärmen. De är bra jägare med fin syn och kan smyga i timmar efter ett byte, just som större rovdjur.
Det som Peter säger, backa och beskär, det är min erfarenhet också.
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:47
Tack Stefan,
och ursäkta sen respons. Jag hade en ny fotosession idag och insåg plötsligt att jag inte svarat på denna bloggs kommentarer. Idag hade jag mer naturligt ljus (sol) och kunde kosta på lite mer skärpedjup med ganska bra tid. Vi får se hur det blir. Spindlarna har många olika geniala funktioner för sina trådar.
Hälsningar Lena
Fina bilder, min dotter håller på med spindelsilke på KTH för sin doktorsavhandling. Mycket spännande område.
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:48
Tack Bengt,
och ursäkta sen respons. Jobbar hon möjligen för My Hedhammar? Hon är i så fall en gammal kollega till mej.
Hälsningar Lena
begust 2019-10-31 15:53
Ja My är en av hennes handledare.
Jisses vilka bilder på denna spindel! Snyggt med det svarta som bakgrund dessutom! låter spännande det där med spindeltråden, den är ju så superstark har man ju hört..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:49
Tack Jan,
ja spindeltråden är väldigt stark och dessutom biokompatibel så den kan användas kirurgiskt hos oss utan att kroppen stöter bort den. Bakgrunden är svart sammet.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder på Imse Vimse det är svårt att välja någon speciell för alla är jättebra.
Intressant det du beskriver om ert projekt att göra konstgjord spindeltråd. Så jag undrar till vilken verksamhet är det tänkt att det skall vara?
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:53
Tack Stig,
och ursäkta sent svar. Det är främst inom medicin som spindeltråden är tänkt att användas. Tråden är stark och dessutom stöter kroppen inte bort den. Det går redan nu att använda spindeltråd för att få nerver som gått av att hitta tillbaka till varandra och växa ihop igen. Man kan också få celler att växa på ett nätverk av spindeltrådar och som man förhoppningsvis kan använda vid transplantationer.
Hälsningar Lena