En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hos de riktigt stora fåglarna

Idag fick jag möjlighet att besöka dessa pampiga fåglar medans det fortfarande var en aning dagsljus kvar. Den här hannen tittade ner på mej....den var ca 2,5 m hög och vägde över 100 kg.

Detta är avelsdjur och de bor i ett specialbyggt stall med stora boxar som hyser en hanne med en eller två honor. Till varje box hör en lång, tårtbitsformad hage. Med den formen på hagen får strutsarna möjlighet att sträcka ut och springa.

På dagtid går de ut och in som de vill. Här kommer den svarta hannen ut för att hålla koll på sina tjejer . Stallet är bakom min rygg.

Hittade en bättre fotoplats och mötte detta förtjusande par som snabbt kom alldeles för nära.

 

Den bestämda honan kom snabbt mot mej med siktet inställt på min kamera. De gillar blanka saker och undersöker gärna med näbben. Den får bli dagens bild 295.

Strutsen äter grovfoder och ska ha tillgång till bete och hö. De har också rikligt med halm att ligga på inne i sina boxar.

 Den här hannen plockar lite förstrött i det som växer på marken. Näbben används för att undersöka saker med, mat givetvis, men också annat som kommer i dess väg. Man ska inte ha stora örhängen eller blanka glasögon om man går in till strutsar. Som många andra fåglar gillar den bling bling. Mönstrade kläder kan också vara värt att nypa i. Det kan bli blåmärken och göra ont, men det är inte aggressivt.

Det man ska passa sej för är fötterna. Lägg märke till den stora klon. Dessa fötter kan lätt leverera sparkar upp till brösthöjd på en människa. Men de ger en varning först har jag fått höra....Jag har också sett hålet i väggen där varningen landade.

Strutsens stora vackra ögon är betydligt större än man kan tro. De är klotrunda och ca 5 cm i diameter, vilket betyder att de nästan möts i skallens mitt. Det finns alltså inte så mycket plats över för ett annat viktigt organ som också sitter i huvudet. Något man bör ha i åtanke om man någonsin ska ha med dessa djur att göra. Jag talar noga om det för alla veterinärstudenter.

De väger som en mindre ponny men något under av intelligens är det inte frågan om. Det finns många fågelarter som är betydligt smartare än strutsar. De gömmer dock inte huvudet i sanden, så dumma är de inte....

Här ser man de långa tårtbitshägnen i en annan vinkel och en strutstrio som definitivt tappat intresset för fotografen.

 

Hälsningar Lena

 

 

 

Inlagt 2014-10-22 21:10 | Läst 4870 ggr. | Permalink

"Blev lite orolig att du hade dessa i fågelbordet hemma. :-) Vilka möjligheter du har på ditt jobb. Häftiga djur och bilder. Riktigt sköna närbilder. Ha de gott //B-O"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är mycket barnatro som går till spillo när man får fakta ;-) Jag har ju besökt de tyngsta flygande fåglarna men de är ju bara blaha blaha jämfört med det här gänget, kanske bra det att de får hålla sig på marken. /Frode
Svar från Lena Holm 2014-10-23 19:08
Hej Frode,
det är nog tur att dessa inte kan flyga. Tänk att få en struts i högspänningsledningar, ett vindkraftverk eller, ännu värre, i en flygplansmotor :-)
Hälsningar Lena
Blev lite orolig att du hade dessa i fågelbordet hemma. :-) Vilka möjligheter du har på ditt jobb. Häftiga djur och bilder.
Riktigt sköna närbilder.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-10-23 19:04
Tack B-O,
det är väl en himla tur att dessa inte kommer förbi fågelrestaurangen hemma. Då skulle jag ju behöva servera rundbalar i stället för talgbollar. Jag besökte dessa djur betydligt oftare förut bl a med studenter. Nu har vi sparat in på sådana resor och dessutom finns det regler för smittskydd som gör det svårt att besöka fågelbesättningar. Men titta på djuren ute kan man ju alltid göra.
Hälsningar Lena
Det är mycket resliga fåglar de är ganska fina Jag arbetade på en gård för många år sedan Där fans emu de var ganska fina de också men inte så stora som strutsen Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-10-23 19:01
Hej Gert,
jag har haft en del med emu att göra och tycker att de är trevligare fåglar. De blir inte heller lika stora och tunga och hannarna är inte heller aggressiva, som strutshannar kan vara i reproduktiv säsong.
Hälsningar Lena
Dom är lite småläskiga dom där. Kul reportage.

Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2014-10-23 18:59
Tack Tommy,
kanske för att de beter sej lite oberäkneligt för de flesta människor, även om man är van vid stora djur så är det här fåglar. Sen är det kanske inte så trevligt med djur som tittar ner på en och man kan få för sej att de vill hacka en i huvudet (fast de vill ju bara kolla lite...).
Hälsningar Lena
Dom ser grymt komiska ut, vad är det som gör dom ilskna ibland, är det när dom har ungar som man ska vara försiktig eller? Kul bilder, LO
Svar från Lena Holm 2014-10-23 18:57
Tack LO,
de vaktar sina ägg men dessa fåglar får inte ruva några ägg utan de läggs i en maskin. Bland avelsstrutsar är det då egentligen bara hannarna under parningssäsong som kan vara lite ilskna. De vaktar sina honor.
Hälsningar Lena
Jasså, dax för nya kelgrisar igen, räcker det inte med grodorna:) Jag tycker dessa påminner lite om förhistoriska djur. Det finns någon ca mindre än en mil från min bostad som har dessa djur också, så ibland ser jag dem från landsvägen. En kompis har en fönsterlampa gjort skalet från deras ägg, ser riktigt cool ut.
Svar från Lena Holm 2014-10-23 07:37
Hej Ingemar,
det här är inga kelgrisar, de är alldeles för kameraintresserade. Men jag kan hålla med om att de ser lite förhistoriska ut. Det finns fortfarande strutsar på några gårdar i landet och vi har ett ganska stort ställe norr om Uppsala där jag varit manga gånger, även med studenter på studiebesök.
Hälsningar Lena
Där hittade du de verkliga giganterna i fågelvärden. Fågeln i den första bilden är väldigt lik en magnifik herre vid namn Greven som jag träffade på när jag var på Öland för några år sedan, jag fick t.o.m klappa den pampiga herren.
Även i Afrika såg jag en hel del och nog kund de springa allt. Pampigt att se dem glida fram över ökengräset.
Fina strutsar du har träffat på där och undrar lite försynt om du fick med dig något frukost ägg därifrån. ;)
Bilden med den ätande strutsen med gräs i mungiporna gick hem allra bäst hos mig.
Svar från Lena Holm 2014-10-23 07:32
Tack Margareta,
den med gräs i munnen blev nästan dagens bild, jag gillar den också. Jag fick inte med mej något frukostägg. Två anledningar, det är fel säsong och strutsarna lägger inte ägg nu. Den andra är att skulle de mot förmodan ha ägg har de legat i en ruvare i ganska många dagar innan de med säkerhet kan se att ägget är obefruktat (alla ägg ska ju bli kycklingar). Jag är inte så sugen på att äta ägg som legat i den temperaturen. Jag har ätit emuägg, det blev både sockerkaka och omelett på ett ägg som vägde 700g. Honan som det kom ifrån hade inget manligt sällskap.
Hälsningar Lena
Väldigt intressant och sköna bilder har du. Närbilderna på huvud och fötter ger anledning till eftertanke. När man ser de här bilderna är det inte utan tankarna går vidare till de där riktigt stora (8-10 m vingbredd?) som fanns för x miljoner år sen, då var det nog bäst att hålla sig utom synhåll helt/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-10-23 07:26
Tack Bjorn,
när man ser hur en fiskgjuse kan slå ner på en stor fisk eller en örn som faktiskt kan döda och lyfta med en grågås känns det skönt att dessa rovdjur inte är större. En vuxen struts kan försvara sej mot ett lejon, dock inte flera lejon samtidigt, då ger den sej av. Men det ger ju ändå en vink om den skada de kan åstadkomma. Det är också tveksamt om man kan betrakta dem som domesticerade, då de bara hållits som husdjur i drygt 100 år.
Hälsningar Lena
Formidabelt fina strustbilder. I närheten av där jag bor (i Canada) finns en bondgård med några Emuer. Jag antar att de är något slags strutsar också, fastän lite mindre.
Svar från Lena Holm 2014-10-23 07:22
Tack Ernst Göran,
emu är Australiens motsvarighet till struts. De är inte släkt utan har utvecklats parallellt. Personligen tycker jag emu är trevligare fåglar och hannarna uppvisar aldrig någon aggressivitet, vilket strutshannar kan göra i parningssäsong.
Hälsningar Lena
Kul reportage, Lena! Varför håller man dem i svensk fångenskap egentligen?
Svar från Lena Holm 2014-10-23 18:54
Tack Wolfgang,
för att kunna äta strutskött. Det var stort för 15-20 år sedan och många trodde att de kunde tjäna pengar på att föda upp strutsar. Nu finns det bara några få, stora gårdar kvar som också har någon annan inkomstkälla.
Hälsningar Lena
Jag har en gång varit på studiebesök på en strutsfarm utanför Borlänge.
Härliga närbilder på strutsarna.
Men...lite läskiga är dom allt, tycker jag
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-10-23 18:55
Tack Marianne,
då har du nog varit hos Sahlins struts. Jag tycker mest att de är lite roliga, bara jag slipper hantera dem, i alla fall hannarna.
Hälsningar Lena
Sköna bilder !
Dom är ju bara för läckra. För att inte prata om deras ägg !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-10-24 15:56
Tack Ing-Marie,
jag tycker de är jätteläckra och roliga att fotografera, fast det var svinkallt på platsen när jag var där. Äggen är onekligen imponerande. Jag har hållit i ägg som vägt ca 2 kg.
Hälsningar Lena