En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemmahos havssulan är det plast som gäller

Om man är på Runde ska man definitivt göra en båtfärd runt ön, bara vädret är någorlunda OK. Man får då chans på lunne flygande över vattnet men även en hel del annat intressant. Så här ser förresten Lundeura ut från havssidan. Den här bilden är tagen ca halv åtta på kvällen och det är en rad fågelintresserade på plats för att titta på lunnarnas flygfärder. Det finns ett vajerstaket precis där folk står så det är inte fullt så dramatiskt som det kanske ser ut.

Från båten får man bland annat en god överblick över havssulornas häckningsplats. De trängs på bergssidan men det går bra för dem. Havssulorna har ökat på Runde och de tretåiga måsarna har tyvärr minskat. Om jag förstått saken rätt har det mer med storleken på fångsfisken att göra än konkurrens om boplatser, men det är säkert mer komplext än så. 

På håll ser sulornas koloni helt OK ut men när man kommer närmare ser man att de inrett sina bon med en hel del plast och nylon.

Ljuset är mjukare på skuggsidan och här är det än mer uppenbart att bona är stora samlingar av plast och nylonrep. Följande bilder får tala för sej själva.

Båtföraren påtalade och visade bilder på sulor som dött pga plast som fastnat runt näbben eller halsen och som de ej kunnat göra sej av med. Plasten hotar dem dock inte på kort sikt utan man får snarare se det som att de anpassat sej till rådande förhållanden. Plast blir bättre bon än tång och sjögräs....

Just här och nu går det bar för sulorna men man kan ju inte annat än tänka på vad som händer på långt sikt när våra hav fylls alltmer av plast, flytande jättesamlingar av plastsopor som inte bryts ner.

Man kan skymta duniga småttingar hos de stora pampiga havssulorna. Om ni förstorar bilderna kommer ni att hitta ungar lite här och där, trots att de alltid ligger närmast berget och ofta skyddas av en förälders kropp.

Ibland är det lite trångt på klipphyllorna men de får plats på något sätt.

I morgon åker jag till Säter för att visa bilder och prata om undervattenslivet i Alaska och British Columbia. Vi kanske ses där.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-07-27 16:18 | Läst 5216 ggr. | Permalink

"Läste ditt inlägg via mobiken i går, men bilderna blir så små där. Nu i annat media så ser jag all plast, sorgligt även om det är hållbarare så är det väldigt onaturligt. Sulorna är vackra och ungarna så söta. Blir inget Säter för mig i år, reparation av axel står på agendan istället, lycka till i Säter."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snyggt. Havssulorna är en riktigt fin fågel men ingen kändis, iaf inte för mig
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:37
Tack Peter,
man kan ibland se havssulor på västkusten och även i Skåne tror jag men de häckar inte hos oss och är väl inte så kända kan jag tänka mej. Visst är det fina, rätt stora också.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Men det där med plasten och näten hör Verkligen inte dit. Människan och sin arrogans.
Om jag får inflika lite bara så finns det en dokumentär som heter plastic ocean på netflix. Se den, rekomderas varmt. Där har vi plast i fåglarnas magar m.m.
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:41
Tack Joakim,
för din kommentar och tipset. Jag har sett ett liknande program ska absolut kolla in detta. Plasten som samlar i våra hav är skrämmande. Jag tänker ofta på att jag ska använda mindre plast men det finns ju överallt t ex som emballage runt grönsaker och annan mat.
Hälsningar Lena
Joakim88 2018-07-29 13:03
Det finns precis som du säger överallt och det tar de även upp i dokumentären :)
Det är vackra fåglar! Går väl att se på Västkusten när det blåser hårt! Men jag har aldrig sett någon.. Det är verkligen trist det här med all plast, det förtar lite av 'naturkänslan'.. Plasten är troligen ett exempel på där människans nedsmutsning av allting redan har gått för långt.. det blir 'oreparabelt'.. Fina bilder här i alla fall!
Hälsn
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:45
Tack Jan,
ja vår kompis som kör båt till Väderöarna har sagt att han ser havssulor när det blåser. De ska visst även gå att se i Skåne vid vissa tider på året. Plasten bryts ju inte ner och där kan vi mycket väl ha gått för långt. Bedrövligt, men det är kanske när man börjar se sånt här på semestern även här i Skandinavien som folk kan få upp ögonen och minska användningen av plast. Det är inte bara något som händer på otillgängliga platser på jorden som man ser om på TV utan verklighet även hos oss.
Hälsningar Lena
Hej,
Utmärkt bra att du visar bilder av plasteländet. Plastskräpet i haven finns överallt, även uppe i Arktis.
Jag har inte sett att någon art utnyttjar eländet till sin fördel. Om det nu är någon fördel?
Ha det bra i Säter
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:48
Tack Bob,
jag har hört om andra fåglar som använder plast i sina bon men aldrig sett omfattningen som här på Runde. Plast och en massa miljöfarliga kemikalier tar sej även till områdena kring polerna och det är inte alls så rent som man kan luras att tro bara för att det inte bor folk där och det inte finns någon industri. Arktis är särskilt utsatt.
Hälsningar Lena
Snygga flyktbilder. Plastinslag i boet finns lite här och där hos fåglar har jag märkt, de tar väl vad som finns. Krykkjena har ju varit väldigt vanliga längs med kusten, såg en stor koloni i nordligaste Nordnorge en gång, från båt.
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:50
Tack Stefan,
krykkjena har minskat mycket på Runde men det fanns fortfarande häckande fåglar där, om än inte så många. VI har sett dem i stor omfattning längre norrut både från båt och på platser man kan gå till om man kommer med bil.
Hälsningar Lena
2018-07-27 20:13   Lena Eriksson
Hmmm skulle nog kännas bäst utan all plast, men hade ingen aning om att fåglar kunde använda plastrester från människan till sina bon. Och fina bilder förstås!
Lycka till med föreläsning och ha det så gott i Säter.
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:51
Tack Lena,
jag har sett exempel på fåglar som använt plast i bobyggen förut men inte alls i den här omfattningen som vi såg på Runde. Hela bergväggen är full av hängande plastrester.
Hälsningar Lena
Sorgligt att plasten har blivit så dominerande. Det är ju knappast vad man förväntar sig norrut.
Fina bilder.
/MA
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:53
Tack Mats,
nej det här är inte vad man väntar sej vid norska kusten. Men det kanske är när man börjar stöta på plast på detta sätt i vår skandinaviska natur som folk kan få upp ögonen och minska användningen.
Hälsningar Lena
Läste ditt inlägg via mobiken i går, men bilderna blir så små där.
Nu i annat media så ser jag all plast, sorgligt även om det är hållbarare så är det väldigt onaturligt.
Sulorna är vackra och ungarna så söta.
Blir inget Säter för mig i år, reparation av axel står på agendan istället, lycka till i Säter.
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:56
Tack Margareta,
reparation av axel låter inte så trevligt men förhoppningsvis blir det ju bättre till slut. Det är sorgligt med plastresterna och de finns i så enorma mängder på platser där vi inte ser det som t ex ute till havs. Stora öar av plast som strömmar för ihop och som bara ligger där och flyter.
Hälsningar Lena
Plast i naturen är sannerligen inte naturligt får man väl säga. Mycket fina bilder på eländet!
Svar från Lena Holm 2018-07-29 10:57
Tack Christer,
det blir väldigt påtagligt när man hittar så stora mängder plast i vår "egen" skandinaviska natur som man ändå uppfattar som ganska ren.
Hälsningar Lena
Fina bilder, fantastisk fågel havssulan, hade varit roligt att få fota den när den dyker efter fisk men fick aldrig se det när jag var på Runde.
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-08-24 07:15
TAck Fredrik,
vi fick inte heller se den dyka men jag mötte ett par som varit på Färöarna och varit ute med en båt. De slängde I fisk till sulorna för att de skulle dyka så där kan man få se det.
Hälsningar Lena