En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gåsfotingar som ni aldrig sett förut...

Västra Kanadas vildmark och kallvattendykning i världsklass. Oslagbart som semestermål tycker jag och min sambo, som drar dit för fjärde gången i augusti. Det är inte den bästa tiden på året dykmässigt, men en konferens i Vancouver gör att jag skulle ju ändå åka…så att ta lite semester där även i år var inget svårt val.

Senast det begav sej var i oktober 2011. Då tillbringade vi en vecka ombord på en dykbåt som rörde sej i sundet mellan norra Vancouver Island och fastlandet, som heter Queen Charlotte Strait. De starka tidvattenströmmarna gör att dykningen strikt följer tidvattentabellen. Det här är dykning som kräver en del erfarenhet, men strömmarna för med sej att undervattenslivet är spektakulärt och i vissa fall helt unikt.

Vi förstod av våra medresenärer som varit där förut, att en plats som hette Turret Rock i Nakwato Rapids var veckans höjdpunkt. Här är sundet endast 300 m brett och den lilla ön mitt i påstås vibrera när strömmen tar tag som mest. Bara att namnet slutar med "Rapids" gör att man funderar över hur vettigt det kan vara att dyka där...

 Så här ser det ut när det är strömstiltje och dykare i vattnet.

 

 Ön är mytomspunnen och välkänd bland nordamerikanska dykare. Inför dyket här är instruktionerna striktare än på något annat dyk. När strömmen stannar (och vänder) ligger vi redan i vattnet på ca fem meters djup, bakom den lilla ön, och väntar på att kunna simma ut längs öns sidor. Varför ska man då nödvändigtvis dyka här, och riskera att dras med i tvättmaskinsvirvlarna som bildas en bit bakom ön. Jo, här finns helt unika gåsfotingar!

 

 Gåsfotingar i sej är inte unikt för det är en typ av havstulpan med en lång stjälk. På engelska heter de "Goose-neck barnacles" och liknelsen vid en gåsnacke är kanske mer slående än gåsfötter. Just denna typ heter Nakwato Goose-neck barnacles.

 Dessa spektakulära djur, för det är kräftdjur, är endemiska för området och Turret Rock kanske den enda ”dykbara” platsen där de går att se. 

Gåsfotingen får i sej näring genom att skicka ut fångstarmar genom den kraftigt röda mantelöppningen. Den röda färgen är hemoglobin i gåsfotingens blod. Vi får 10 minuter med de besynnerliga gåsfotingarna innan strömmen börjar dra i oss och vi måste avbryta. Det blir resans kortaste dyk, men ett möte med ett av de mest spektakulära djur vi någonsin skådat.

 

Hälsningar

Lena

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-07-24 18:37 | Läst 6393 ggr. | Permalink

"Vilka härliga färgsprakande varelser! Spännande område, gissar att man får lite adrenalinpåslag. :-) //Ewa"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka härliga färgsprakande varelser! Spännande område, gissar att man får lite adrenalinpåslag. :-)
//Ewa
Vi visste inte om dessa i förväg utan fick dem som en överraskning. Hur coola som helst.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska miljöer du låter oss vara med och uppleva, tack.
Fina bilder med härliga färger.
Svar från Lena Holm 2012-07-25 07:22
Tack Stefan,
det här är lite originella djur.
Hälsningar Lena
Riktigt spännande läsning och så otroligt vackra de är de där gåsfotingarna, har aldrig sett något liknande. Även ön ser unik ut.
Otroligt spännande! Jag har aldrig hört talas om dessa gåsfotingar!
Fina bilder som vanligt!
Svar från Lena Holm 2013-07-24 08:14
Tack Wolfgang,
vi hade inte en aning om att dessa fanns förrän vi fick se dem på denna resa. Det svenska ordet var också helt nytt för mej.
Hälsningar Lena