En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fåglarnas Big Bang kartlagd

Ett internationellt mastodontprojekt där man analyserat hela arvsmassan hos 48 fågelarter (och tre krokodilarter) har nyligen publicerats i åtta artiklar i tidskriften Science. Projektet visar att en explosionsartad utveckling i fåglarnas släktträd tog fart för 66 miljoner år sedan. Släktträdet bekräftar många släktskapsteorier som tidigare har ifrågasatts, och bjuder även på nya överraskningar. Forskare från både Sveriges Lantbruksuniversitet och Uppsala Universitet har deltagit i projektet.


På vår institution bjöd en av forskarna som varit med, Olle Håstad, på tårta idag med anledning av den stora händelsen. De har jobbat i fyra år med projektet och de arter som analyserats representerar de stora utvecklingslinjerna inom fåglarnas släktträd.

För att nämna bara något enstaka resultat har projektet t ex visat att ormvråken är närmare släkt...

...med blåmes än med havsörn och...

...havsörnen är närmare släkt med gamar än med andra rovfåglar.

Länken nedan har mer information och även uppgifter om hur man hittar artiklar etc.

Hälsningar Lena


http://www.slu.se/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/12/faglarnas-big-bang-kartlagd-i-internationellt-mastodontprojekt-med-svensk-medverkan/



Inlagt 2014-12-17 19:54 | Läst 3279 ggr. | Permalink

"Det intressanta är snarare var kråkfågar och pappegojor kommer i från."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej!
Ja, det här är viktig forskning det också. Det ska bli intressant att titta på fåglarna släktträd. Trevligt att du hade lämpliga illustrationer till nyheten och kul att SLU hängde på.
Hälsningar från Strandskatan...
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:48
Tack Hannu,
jag hoppas få tid att läsa några originalartiklar över jul. Jag ska i alla fall ladda ner dem medans jag kan. Den här typen av forskning är väldigt långt från min egen man man kan ju I alla fall hålla sej uppdaterad.
Hälsningar Lena
Det intressanta är snarare var kråkfågar och pappegojor kommer i från.
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:50
Hej Thomas,
det kan jag hålla med om och man har väl inte heller hittat någon lämplig "plats" för Hoatzin. Jag har inte läst originalartiklarna ännu för den här typen av forksning är mycket långt från min egen, men över jul tänkte jag ta mej en titt.
Hälsningar Lena
esbtse 2014-12-20 13:01
Jag är intresserad av intelligenta djur och varför de har utvecklat denna intelligens. En teori är att hjärnan utvecklas på grund av att man behöver hålla sociala kontakter och ju större denna grupp är desto intelligentare djur. Jag tror människa har en gräns på ca 20 - 30 personer som går att hålla aktuellt utan hjälpmedel. Får inte ihop detta riktigt med växtätande djur. Min erfarenhet sträcker sig till allätare såsom hunddjur och kråkfåglar och dessa kan lösa problem på ett inteligent sätt.
Fina bilder på ormvråken och blåmesen Havsörnen är jättebra att den är mer släckt med gamar än rovfågel Hoppar att tårtan var god Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:51
Tack Gert,
jag tyckte det var kul att illustrera inlägget med några av mina egna bilder från i år och då passade ju dessa.
Hälsningar Lena
Mastodonter
och dronter
i all ära
men nu ska vi lära
på nya fronter
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:52
Härligt J-O! En bra sammanfattning.
Hälsningar Lena
Spännande med forskning och fina arter har du på bild också.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:53
Tack B-O,
jag ska försöka titta på originalartiklarna över jul. Det är långt ifrån den typ av forskning som jag bedriver så jag kommer antagligen inte att kunna tränga igenom allt.
Hälsningar Lena
Låter mycket intressant det där, ska kolla länken sedan när ja sitter vid datorn.
Hade nog aldrig kunnat gissa att ormvråken och blåmesen är närmare släktingar. I en frågesport så hade jag nog gissat på örnen istället. Fina fågelbilder.
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:55
Tack Margareta,
ibland är det inte enbart utseende som avgör vilka som är släkt. Jag ska försöka läsa originalartiklarna över jul om jag tar mej igenom dem. Det här är långt ifrån den typ av forskning som jag jobbar med.
Hälsningar Lena
Spännande med forskning.
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:56
Tack Marianne,
ja det kan jag skriva under på.
Hälsningar Lena
Spännande! Roligt, att du bjuder på info och annan info än det jag läst i korta rapporter i dagspressen. Ska läsa dina länkar.
Fina illustrationer till inlägget, som spär på den där förvåningen över släktskapen.
Eva
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:58
Tack Eva,
jag har inte läst originalartiklarna ännu, antar att de är ganska tunga och den här typen av forskning är långt ifrån vad jag gör. Men det är onekligen intressant och jag hade ju några bilder att krydda med.
Hälsningar Lena
Intressant forskning
Ska läsa lite mer i helgerna när jag är ledig
Tack för detta.
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:58
Tack Bengt,
jag ska också läsa mer om detta när jag är ledig. Det är långt ifrån den forskning jag gör så det får bli läsning på fritiden.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Intressant! Tänk vad det går att forska fram numera.. Tack för den infon!
Mvh!
Svar från Lena Holm 2014-12-18 07:59
Varsågod Jan,
ja det finns tekniker för den här sortens forskning nu. Men det krävs mastdontdatorer för att hantera informationen.
Hälsningar Lena
Mycket intressant, Lena, och stort Grattis!
Svar från Lena Holm 2014-12-18 08:00
Tack Wolfgang,
det är bara Olle som jag känner som deltagit i projektet.
Hälsningar Lena
Sådant här är riktigt intressant. Jag skall följa din länk vid annat tillfälle, timman är för sen nu. Jag vill minnas att 'Kritatiden' var för ungefär 60 miljoner år sedan, då bla dinosaurierna dog ut? Forskning är viktigt, både om dåtid och framtid. Båda brukar ge svar men det krävs tålamod, och pengar. Tänk att min favorit blåmesen står så närma ormvråken:) Intressant bloggande Lena, och som vanligt fina bilder.
Svar från Lena Holm 2014-12-18 08:03
Tack Ingemar,
du har rätt beträffande när dinosaurierna dog ut och man spekulrerar i om inte det kan ha bidragit till att fåglarnas utveckling tog fart då. Jag ska försöka läsa lite i originalartiklarna över jul men de är antagligen väldigt tunga att tränga igenom. Det är långt ifrån den forskning som jag gör.
Hälsningar Lena
Intressant det där med hela DNA-analyser. Har ännu inte sett direkt reklam Ta din DNA-analys hos oss, vi har färdiga åtgärdsprogram för alla defekter/ sjukdomar ni hittar..../BJörn T
Svar från Lena Holm 2014-12-18 21:28
Hej Björn,
vi är kanske inte riktigt där ännu men det går säkert bra att köpa t ex faderskapstest via nätet hur lätt som helst :-)
Hälsningar Lena
Det där är spännande! Du har kanske sett serien som gått på Vetenskapens världs nyligen. Tårtan ser god ut och fåglarna är fina. Bra fångad bild på havsörnen i flykten!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2014-12-18 21:29
Tack Bjarne,
visst är det spännande och jag ska passa på och läsa några av originalartiklarna nu när jag är ledig.
Hälsningar Lena