En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fåglar med IR kamera

Igår gjorde vi en udda med väldigt kul fotoutflykt. Vi åkte till Råstasjön, men inte för att fota hägrar, utan mest för att komma nära stora fåglar som t ex gäss och svanar. Vi hade tillgång till en värme (IR)kamera under helgen och jag var väldigt nyfiken på hur det skulle se ut om man fotade fåglar med den. Svanungdomarna poserade villigt när jag tog fram smörgåspåsen...

Det är min sambo som tagit IR bilderna i detta inlägg och jag har dokumenterat med min vanliga Canon 5D mk III.

De stora svanungarna ville gärna vara med och posera när de insåg att de kunde få godis. Jag ville gärna se IR bilder på deras fötter och det var inga problem. 

" - Blir det bra så här ?" Det är svårt med skärpan på IR kameran och det krävs att fåglarna kan hålla sej i viss stillhet.

Här kan man tydligt se området som är varmast på svanen dvs där mest värme lämnar fågeln. Titta på bilden under så ser ni att det vita fältet på IR bilden är det fjäderlösa området vid näbben. Där fågeln är täckt med fjädrar är yttemperaturen betydligt svalare, inte så konstigt med den isoleringen.  

De har också många små blodkärl i näbben och kan förlora värme den vägen. Man förstår varför de ofta vilar med näbben dold i fjäderdräkten när det är kallt.

Fötterna är fascinerande hos dessa fåglar och många av de andra gässen, änderna etc som håller till i vatten och på isen under vintern. Blodkärlen i benen är arrangerade som i en värmeväxlare. Varmt blod från kroppen kyls ner i benen och är kallt när det når ut i fötterna. När det kalla blodet ska tillbaka till hjärtat värms det upp i benen och på så sätt kyls inte hela fågeln ner av att stå på isen.

Fötterna ska rimligen vara kalla...men vad är nu detta? Den ena foten är varmare än den andra.

Båda svanarna uppvisade det här mönstret. Om de precis hade suttit och vilat med en fot uppdragen i fjäderdräkten hade jag inte alls blivit förvånad. Men båda fåglarna låg i den lilla upptinade pölen med vatten när vi kom och klättrade upp på land när vi tog fram godispåsen. OBS färgerna är inte samma temperaturskala som bilden på hela fågeln. Fötterna är fortfarande betydligt kallare än huvudet.

Det här kanadagåsen ser mer ut som jag hade förväntat mej. Kalla fötter och varmast runt ögonen. man kan tänka sej att svanungarna möjligen skulle kunna ha en infektion i en fot som gör den varmare, men båda fåglarna....tja, det är väl inte omöjligt men i så fall syntes det inte.

Gräsänder som precis kommit upp ur badet och är kalla på buken. Det verkar dock läcka ut lite värme vid vingarna. Fågelfjädrar växer i avgränsade fält på kroppen och mellan dessa finns fjäderlösa fält som de kan använda för ett reglera kroppstemperaturen med om det blir för varmt. Fåglar kan inte svettas. De nakna fälten täcks alltid av dun och fjädrar men om man viker undan dessa kan man se de nakna områden och under vingarna brukar det finnas sådana. 

Fredrik fotograferar svanarna...

....och jag passar på att ta en selfie.

Påklädd människa med kamera. hur borde det bli...

...ungefär så här. Jag hade en fleecetröja under oljerocken och var varm efter vår promenad. Inga problem att vara utan vantar.

Nu ska jag välja ut några bilder på svanarna som jag ska använda i undervisning. Det var inte bara en ren nöjestur och jag gillar att kunna illusterar mina egna föreläsningar hellre än att låna bilder från nätet.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-02-19 12:02 | Läst 3179 ggr. | Permalink

"Hej Lena! Så intressant detta var. Mkt lärorikt. Som jag funderat hur tusan dessa fåglar klarar fötterna. Men även våra småfåglar klarar sig ju förvånansvärt bra om vintern. Tack för denna info. :) /Lena :)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Har läst om det, men inte sett det på bild. Tack.
Svar från Lena Holm 2017-02-19 16:27
Tack Stefan,
det här är nog bara för nördar tror jag :-)
Hälsningar Lena
Så kul att se detta, vad du hittar på hela tiden. Du måste vara en rolig och intressant föreläsare :-)
Kram
Svar från Lena Holm 2017-02-19 16:28
Tack Synnöve,
när jag får föreläsa om fåglar har jag nog som mest kul själv men jag har även andra föreläsningar om däggdjur som är intressanta.
Hälsningar Lena
Intressanta bilder fina fåglar Roligt att se var de var värma och kalla Ha en bra kväll Gert
Svar från Lena Holm 2017-02-19 16:29
Tack Gert,
den här typen av bilder är nog bara för de mest nördiga fågelfantasterna :-)
Hälsningar Lena
Sånt här är ju spännande! Mystiskt bara med en kall och en varm fot.. Näbbroten 'läckte' tydligen en hel del värme, men samtidigt så är den svart och suger åt sig mer värme om bara solen är framme.. kanske?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-02-21 21:15
Tack Jan,
jag tyckte det var hur kul som helst att fånga dessa med värmekamera och jag kan som sagt använda en del bilder i undervisning. Den varma foten kan jag inte förklara eftersom vi inte såg dem värma foten innan vi tog bilderna. De borde ju ha båda fötterna i vattnet när de ligger på ytan.
Hälsningar Lena
Hej Lena - det var en spændende fortælling og med meget illustrerende fotos. Det kan kun blive et hit til undervisningen.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2017-02-21 21:15
Tack Erik,
ja det ska bli kul att få visa ett par av dessa bilder för studenter.
Hälsningar Lena
Spännande !
Så kul att kunna förena nytta med nöje !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-02-21 21:16
Tack Ing-Marie,
det gäller att passa på när man kan låna utrustning.
Hälsningar Lena
Intressant med FLIR-kameror, dom används ju i många tekniska sammanhang också! Apropå ett kallare ben/fot, dom står ju ofta länge på en fot. Kan dom strypa blodcirkulationen på det ben de står på, för att ytterligare spara energi? Intressanta bilder och roligt ed den sista!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-02-21 21:18
Tack Björn,
ja vi har stött på FlIr kameror i flera olika sammanhang bl a på en flygplats där de ville se om inresande gäster hade feber. Beträffande om de kan reglera blodcirkulationen till ett ben i taget är jag osäker, ska försöka leta mer på det för jag är nyfiken.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Så intressant detta var. Mkt lärorikt. Som jag funderat hur tusan dessa fåglar klarar fötterna.
Men även våra småfåglar klarar sig ju förvånansvärt bra om vintern.
Tack för denna info. :)
/Lena :)
Svar från Lena Holm 2017-02-21 21:20
Tack Lena,
det här förklarar ju också varför inte isen smälter när de sitter på den. Våra småfåglar klarar sej hyfsat men det dör en del. De behöver också äta mycket och energirik mat ska det vara, men det vet jag att du har koll på.
Hälsningar Lena
Även om du säger att det är lite nördstämpel på det här så var det intressant och kul att få se.
Värmekamera används ibland i sjukvården, vet att då jag var som sämst i min rygg fick jag stå naken framför en och de såg då var jag hade mest ont och jag tror även att man såg hur ont det var via färgerna.
Fast det var inget behagligt att exponera sig själv så och minns att jag var ganska dålig och svimmade som avslutning. ;)
Svar från Lena Holm 2017-02-21 21:22
Tack Margareta,
man kan också använda en värmekamera för att t ex se om en ko är nära att få juverinflammation. Inflammerade kroppsdelar blir varmare. Vi fick också gå förbi en Flir kamera på en flygplats någon stans i Sydostasien. De ville kolla om inresande gäster hade feber.
Hälsningar Lena
Det var lärorikt för nog har jag funderat på fåglarnas fötter ..
Om de inte fryser på isen?
härligt vara så förberedd när du föreläser samt
Måste dina studenter lära extra mycket på ett lättare sätt.
Tack för detta.
Go kväll inte slut ännu.
Svar från Lena Holm 2017-02-26 11:01
Tack Gun-Inger,
det här gjorde vi mest för att det var kul och vi kunde låna en kamera. Att det också blir bilder till en föreläsning är bonus. Men ibland inser jag verkligen att jag borde tänka till mer och ta andra typer av bilder än jag gör, just för att använda dem som illustrationer i föreläsningar.
Hälsningar Lena