Ensamma i slottsruinen och det gamla stenbrottet
Denna morgon vaknade vi till strålande sol från blå himmel och efter en rejäl frukost begav vi oss ut för att upptäcka omgivningarna.
Jag var faktiskt ute och spanade lite redan före frukost och hittade bl a kaniner i planteringarna runt Corrie house och en del ungfåglar av obestämd art.
Vägarna runt vårt boende var smala med mötesplatser och omgivna av skog men gamla knotiga lövträd blandat med barrträd. Det var mycket vackert och svårt att fånga på bild, i synnerhet som det var omöjligt att stanna där det var som finast.
Vi såg rovfåglar vid flera tillfällen men bara när vi satt i bilen och det inte gick att stanna för fotografering. Den här pilgrimsfalken fick vi möta på nära håll vid Kintail Birds of Prey i Eredine. Vi hade bokat en privat visning av deras fåglar som används för jakt. Att jaga med rovfåglar är förbjudet i Sverige och Norge men tillåtet i övriga europeiska länder och utanför EU. Jag har mer bilder från detta besök och de kanske kommer i en framtida blogg, när jag har kommit fram till hur jag ska förhålla mej till den här typen av fågelhållning. Fågeln är försedd med en sändare (den är också id-märkt och registrerad) så att man ska kunna lokalisera den om den bestämmer sej för att ta en längre flygtur.
När vi pratat färdigt om rovfåglar suckade jag något om att det var så mycket turister överallt och att de slottsruiner vi passerat varit packade med folk. Vi fick då ett tips om att åka till den närbelägna ruinen av Carnasserie castle. När vi kom fram till parkeringen var den tom, det fanns ingen automat för att betala avgift och bara en sliten skylt som pekad uppför en grusväg. Vi gick upp och fann en ruin där vi var helt ensamma...
På en skylt kunde vi läsa att slottet uppförts på 1560-talet av klanledaren Archibald Campbell och att det plundrades och brändes av engelsmän 1685. Vi gick in och klättrade upp för den smala trappan.
Det var mörkt och svalt inne i ett av de få rum som fortfarande hade tak. Duvor flaxade iväg när jag började klättra i trappen.
Det var inte så stort men hade haft flera våningar.
Utsikten var mycket fin från tornet som jag kom upp i till slut.
Vyn över det skotska landskapet. Man kan ju undra om det såg ut så här på 1600 talet när det bodde folk i slottet eller om det var mer skog.
Det kom fler besökare när vi lämnade slottet. Vi åkte vidare mot en gammal bro, Clachan Bridge, från 1791. När vi körde över bron kom vi till en ö som heter Seil. Precis vid foten av bron fanns ett värdshus där skottar som återvände till ön bytte om från byxor till kilt, som var förbjudet att bära efter upproret 1746.
Vattnet var väldigt klart, vilket man kan se om man förstorar bilden.
Vi körde vidare på ön tills vägen tog slut. Där låg ett nerlagt stenbrott som man brutit stenplattor i och det fanns en del gamla hus kvar. Det verkade vara ett populärt ställe för kajakpaddlare och det såg mycket inbjudande ut för dykning (men svårt att få med sin utrustning ända hit).
En del av dessa hus, som varit arbetarbostäder, var privatägda sedan generationer och en del gick att hyra.
Det var mysigt på gatan där husen låg och en del hade satsat på ordentligt med blommor utanför. Det var slumpen som gjorde att vi hamnade här och ibland lyckas man hitta pärlor. Andra gånger tar vägen bara slut med en vändplan. På vägen tillbaka till vårt boende stannade vi i en liten affär som också var postkontor. De hade torrvaror och konserver från golv till tak, vin och öl staplat innanför dörren och tre hundar hälsade på oss vid kassan. Jag hade kameran i bilen och även om jag hade kunnat gå in igen så var ögonblicket över.
På kvällen vandrade vi ner till puben och nu var det så varmt att vi valde att sitta ute. Det var dagen före midsommarafton och eftersom vi brukar äta havskräftor denna helg valde vi "langoustine" till middag. De serverades varma med smält vitlökssmör, bröd och sallad. Vi fick också en portion "chips" så vi säkert skulle bli mätta.
Efter middagen vandrade vi upp till vårt boende och satte oss ute på verandan. Det var varmt och vindstilla, hur mysigt som helst.
Vi avrundade med var sin "single malt" på verandan, en 12 årig Aberlour till sambon och en Talsiker skye för mej som gillar den rökiga varianten. Vi märkte att det fanns en del små flygfän, typ knott, och vår värd ställde därför ut något som påminde om en myggspiral, men den luktade inte alls illa.
Vi njöt av stillheten och en taltrast som höll oss sällskap när solen gick ner vid tiotiden. Jag kunde förstås inte heller låta bli att ta några bilder av rökslingorna i motljuset. Nästa dag lämnade vi västra Skottland för att avsluta vår resa i Edinburgh.
Hälsningar Lena
Det var ett scoop att hitta en sådan plats helt fri från turister. Då kunde du verkligen ta dig runt och fotografera från olika vinklar.
Fina bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Efter ett 50-årigt förbud i DK mot jakt med falkar blev det lagligt igen i september 2018. Man måste ha jaktkort.
Klipp från "Miljøministeriets" hemsida:
"Med bekendtgørelsen om jagt og regulering ved brug af rovfugle, som trådte i kraft den 1. september 2018, er der åbnet mulighed for at drive jagt og regulere skadevoldende vildt ved brug af rovfugle – også kaldet falkejagt"
för din fina kommentar och det var faktiskt super att ha ruinen för oss själva, även om den inte var så stor som andra slottsruiner vi passerat. Tack för informationen om jakt med rovfågel i Danmark. Jag trodde att det var förbjudet i hela Norden men det har hävts ganska nyligen i Danmark och jag ska förstås kolla Finland. Det finns önskemål om att göra det även i Sverige. Jag ska läsa på lite mer och visa bilderna någon gång efter semestern.
Hälsningar Lena
det var mycket som stämde den här dagen. Allt från lokala tips till målet där vägen tog slut. Ett spännande sätt att semestra på men man ska inte ha så tajt tidsbudget som vi hade.
Hälsningar Lena
Fågeljakt, jag är lika osäker som du. En gång funkade det bra.
Crystal Palace skulle invigas i London 1 maj 1851. Men fåglar hade kommit in. Inte bra, dom skulle ju kunna bajsa på drottningen och andra prominenta personer. Att skjuta fåglarna skulle inte funka eftersom byggnaden ju var ett glashus. Ingen visste råd.
Drottningen kallade på hertigen av Wellington. Han brukade klara allt, t ex att vinna över Napoleon. Den gamle mannen kom, kollade läget, muttrade "get falcon" och så löstes problemet.
för din fina kommentar och speciellt för att du ger en extra vinkel på när jakt med fågel vara en bra lösning. Jag försöker balansera mitt vetenskapliga kunnande om fåglars naturliga beteenden och hur vi "använder dem". En ny aspekt på att använda rovfåglar för jakt är att hålla flygplatser rena från fåglar som kan vara en risk för flygplanstrafiken. Jag ska göra en blogg om detta så småningom.
Hälsningar Lena
//Lola
den trappan var så magisk att min sambo vägrade klättra upp i den. Jag gick till toppen av det ena tornet och fick uppleva hela stället från ovan. Det var smalt och brant men om man är ensam är det inga problem :-)
Hälsningar Lena
det finns mycket intressant här att ta del av och man kan hitta ställen med fornlämningar från många olika tidsåldrar, från bronsålders stenrösen till slottsruiner från upproret på 1700-talet. Vi åt havskräftor till middag denna kväll men det var långt ifrån det dyraste på menyn. Varken boendet eller måltiderna på puben var i närheten av vad man får betala på en större turistort. Det gäller att hitta pärlorna och just här hade jag faktiskt lyckats över förväntan. Det här är ett ställe som vi kommer att minnas och gärna rekommendera.
Hälsningar Lena
Jag försökte kolla lite hur vi har det med falkjakten här i Finland. Jag hittade inget på svenska och jag kan tänka mig att det är onödigt att linka till en finsk text...
Men kort sagt. Det är inte förbjudet, men i praktiken omöjligt för privatpersoner att få tillstånd att hålla fåglar för ändamålet. Senast någon har fått ett importlov för en (1) fågel skall ha varit 2011.
Tommy S.
för din information, för jag kommer att försöka leta efter precis den här typen av uppgifter om jag gör en blogg om falkjakt och att hålla rovfåglar för jakt. Det är kontroversiellt ur flera synvinklar och jag vill ta del av alla fakta jag kan, förutom mitt vetenskapliga kunnande om fåglar, innan jag bloggar om detta.
Hälsningar Lena
jag tror att vi hade väldigt tur här med vad vi bokat och hur slumpen förde oss till olika ställen. Kul att det går att hitta dessa pärlor trots att turistsäsongen precis har tagit fart. Vi såg en hel del rovfåglar och definitivt pilgrimsfalk från bilen. Jag återkommer till fåglarna i ett senare inlägg, för jag vill läsa på mer om jakt med fåglar innan jag visar bilder från det mötet.
Hälsningar Lena
Hälsningar Jörgen
för din kommentar om jakt med rovfåglar som absolut är något att beakta och undersöka vidare. När jag frågade om de hade hybrider på detta ställe fick jag till svar att de inte hade det, för det fanns ingen anledning att försöka förfina något som evolutionen hade skapat. Om jag gör ett inlägg om detta någon gång, ska jag ha med din synvinkel.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
vi fick se mycket fint och en del kommer jag kanske att visa senare i höst. Sista kvällen på Corrie house var extra fin och vi njöt av varsin "single malt" när solen gick ner. Ibland hittar man guldställen där man kan njuta utan att det kostar särskilt mycket.
Hälsningar Lena
Slottet är lite likt några vi besökt, men då fullt med turister, här kunde du få bra bilder utan en massa folk.
Middag med havskräftor ser mycket gott ut.
här hade vi både lite tur och så hade jag lyckats hitta rätt i mina efterforskningar på nätet då jag bokade detta. När vi lämnade detta ställe för att åka till Edinburgh var det ditt blogginlägg som gjorde att vi åkte via Stirling Castle och förstås hade bokat besöket i förväg. Det blev en mycket fin dag och det kommer i nästa inlägg.
Hälsningar Lena