En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En färgexplosion i plus 28 grader

Det har varit mycket vitt, toner av blått, is och snö på sistone. Vi har haft vacker vinter och har det fortfarande i stora delar av landet. Men jag kände plötsligt för färg, massor av färg. Mitt bland alla vintermotiv bryter jag därför av helt med en makrokollektion från Stora Barriärrevet. Det är ungefär ett år sedan vi var där och ibland känns det bra att drömma sej tillbaka. Föreställ er salta bad i + 28 grader med mängder av färggranna djur runt omkring, t ex en praktfull juvelabborre.

Färgerna kan vara helt spektakulära både på koraller och fiskar. 

En vacker hökfisk som poserar obesvärat. Just dessa fiskar är väldigt tacksamma att fota för de sitter ofta på upphöjda plaster och spanar. Man brukar få ta flera bilder innan de överger sin plats (för att simma en runda och sedan komma tillbaka). 

Anemoner som är mer eller mindre öppna och en fisk som är blå men också blank, vilket är en utmaning att fota med blixt. 

Ibland är det kanske inte färgerna som är det mest spektakulära.

Jag är ganska säker på att det här är samma art som bilden ovan, men det här är taget på natten då de är fullt öppna och "jagar" partiklar i vattnet med de små tentaklerna.

Den här kommer garanterat att vara mer öppen i mörkret, men vi hittade aldrig någon sådan på nattdyken vi gjorde. 

Det finns också en del spektakulära fiskar, som denna drakfisk. Dessa fiskar har spritt sej världen över och ställer till problem. Här hör den hemma och får vara ifred. 

Eller varför inte en liten muräna. Lägg märke till att den stöder hakan på en eremitkräfta (som tyvärr inte är riktigt skarp). Eremitkräftan såg jag inte när jag tog bilden utan den kom med på köpet.

Ibland får man med småfiskar på köpet och har man riktig tur är de skarpa. Huvudmotivet är en sjölilja, som är ett djur och inte en växt. Den rör sej med de långa fjäderlika tentaklerna, mest när det är mörkt. De simmar också i öppet vatten ibland. 

 

Det här är samma art som den lilla fisken vid sjöliljan, men den här gången såg jag den bland korallpolyperna och lyckades sätta fokuspunkten på den.

Några fler udda djur t ex en vacker plattmask som inte verkar sticka sej på sjöborren och till höger en ormstjärna som ringlar runt i en korall.

Öppningen hos en riktigt stor mussla.

Avrundar med en vacker liten fisk av okänd art...

...och ett par av de kanske mest kända småfiskarna på Barriärrevet, ocellaris clownfisk. Det orangefärgade i mitten på bilden till höger är munöppningen på deras anemon. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-02-18 20:09 | Läst 5189 ggr. | Permalink

"Både fina och intressanta bilder från en värld som få kan se! Säkert inte så lätt att fotografera! Tack för att Du kan och visa oss! Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En symfoni av färger och former samt bra information.
Tack det lyfte humöret!
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2021-02-19 16:53
Tack Bengt,
alltid trevligt om man kan göra det :-)
Hälsningar Lena
Vilka bilder, blir alldeles stum. Passar förträffligt nu i vintermörkret, den första är helt magisk, prickarna är självlysande! Hela serien är supervacker och fascinerande. Tack för förevisningen! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-02-19 16:55
Tack Björn,
den röda juvelabborren är magisk i färgerna och med blixten kommer de blå prickarna fram ännu mer. Jag har ju en hel del bilder från den här resan som jag inte visat ännu så det kommer väl några någon gång ibland. Det var en väldigt fin veckas dykning.
Hälsningar Lena
Hej Lena - WOW og hvor er jeg enig med Björn.
Med mange venlige hilsener og tak for oplevelsen.
//Erik//
Svar från Lena Holm 2021-02-19 16:56
TAck Erik,
Stora Barriärrevet kan fortfarande visa upp sej på allra bästa sätt, åtminstone de yttre reven dit få turister når. Vi hade flera helt magiska dyk där och det är många bilder som jag inte har visat ännu.
Hälsningar Lena
Åh vad trevligt äntligen. Väntar och tycker väldigt mycket om dina bloggar under vatten. Fascinerande liv som bjuds en titt i..tack
Svar från Lena Holm 2021-02-19 16:58
TAck Nini,
det finns en hel del bilder i arkivet från vår Australienresa som jag inte visat ännu, många från undervattensvärlden. De kommer kanske några med jämna mellanrum. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Du har helt rätt, det är något sådant vi behöver. Just nu är det också mest grått när solen har försvunnit. Så fina bilder och på många olika arter, snyggt
Svar från Lena Holm 2021-02-19 16:59
Tack Peter,
vi kan ju inte resa till värme och tropiska dyk så då får man väl drömma sej tillbaka ett tag och dyka i arkivet.
Hälsningar Lena
Hej,
De färgerna och formerna behöver vi idag. Tack.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2021-02-19 17:00
Varsågod Bob,
det kändes som rätt läge med dessa bilder nu. Blöta och smutsig snö väntar runt hörnet.
Hälsningar Lena
Hej Lena..Det är en fantastisk värld du låter oss landkrabbor få följa med till. Nog finns det mycket märkliga saker även på marknivå men det vete tusan om inte havets innevånare är mer spektakulära. Dessa märkliga
djur och växter och alla dessa färger som kommer fram på bilderna, ormstjärnan och plattmasken ser ju trevliga ut men vore det en skönhetstävling så blev det trångt på pallen.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-02-19 17:02
Tack Gunte,
en stor skillnad mellan de märkliga livet under ytan jämför med på land är att under vatten är det mesta man ser djur, fast väldigt många liknar växter. På land överväger växterna tycker jag och de djur som det finns gott om är väldigt små.
Hälsningar Lena
Så njutbart Lena !
Så mycket ögongodis du bjuder på.
Nästan så att man vill skruva tillbaka klocka 34 år (Skrämmande vad tiden går ! )
Härliga kontraster med muränan mot dom söta Nemofiskarna, så mycket fint.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-02-19 17:07
Tack Ing-Marie,
jag tog mitt första dykcertifikat på Barriärrevet 1995, det är också ganska länge sedan. Det finns fortfarande en del väldigt fina rev där men också förstörda områden när bl a trycket från turismen varit för stort + att vattnet börjar bli på gränsen till för varmt. Det hade man också sett effekter av på Tasmanien.
Hälsningar Lena
Jag instämmer i kören här. Bilder som man sällan ser. Riktigt fint och spännande :)
Svar från Lena Holm 2021-02-19 17:09
Tack Joakim,
det är ju inte så många andra dykande fotografer här bland bloggarna :-) Vi var ute en vecka med båten och dök ofta fyra dyk om dagen, så det blev en hel del bilder även om man bara är i vattnet ca en timme åt gången. Ibland är det kul att titta tillbaka och man hittar alltid några bilder i arkivet som känns kul att visa.
Hälsningar Lena
Vilka bilder! Fantastiskt fina och välkommet med färger nu. Vi går ju in i mars strax så det börjar bli dags.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-02-19 17:12
Tack Johnny,
det här var en "liveaboard" med några väldigt spektakulära dyk, och vi har ju sett en del :-) Det finns fortfarande fina rev där men man måste långt ut till havs. Färgerna var många gånger helt "outstanding" och vattnet klarblått.
Hälsningar Lena
livets fantastiske mångfald
har du fångat
annat än min trista grå gata
tack för dom fina bilderna

för många är sedan, 40 kanske, besökte jag Japanese Gardens utanför Eilat jag dök med snorkel och pitabröd i baddräkten
Murenan såg jag och alla dom andra kom och ville ha bröd
jag kom dom så nära -

tack för minnesresan
/inger
Svar från Lena Holm 2021-02-19 17:15
Tack Inger,
fiskar och många andra djur under vatten kan komma väldigt nära utan att man har mat med sej. De betraktar inte nödvändigtvis dykare som något farligt. De små clowfiskarna kan t o m anfalla om de tycker att man kommer för nära deras anemon. Kul att du tittar in i bloggen Inger.
Hälsningar Lena
Både fina och intressanta bilder från en värld som få kan se! Säkert inte så lätt att fotografera! Tack för att Du kan och visa oss! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-02-21 17:00
Tack Wolfgang,
det är lätt att säga att det här var mest "point and shoot" när förhållandena är så här fina. Men man ska ju kunna dyka också och ligga still, samt "hitta" motiven. Jag möter många dykare som har så bråttom att de missar många av de riktigt små djuren. Men det händer också att man möter de som är suveränt duktiga på att hitta allt möjligt kul. Ofta är de extremt erfarna dykare.
Hälsningar Lena
Magnifika bilder från en otroligt fascinerande värld.
Samtidigt väldigt intressant och lärorikt skrivet.

Tack så mycket !
Janne
Svar från Lena Holm 2021-02-21 17:02
Tack Janne,
det är en fantastisk värld och eftersom inte alla kan besöka den är det inte så svårt att visa intressanta motiv. Det mesta är ju häftigt och obekant för många, utom möjligen clownfiskarna.
Hälsningar Lena
2023-06-28 08:05   Lena Edin
Vilka underbart vackra bilder!

Hamnade på din sida när jag googlade på gröna växter längs med tågbanor

Återigen...Tack för att du delade med dej av dina vackra bilder.

// Lena Edin
2023-06-28 08:07   Lena Edin
Underbara bilder !

// Lena Edin
2023-06-28 08:08   Lena Edin
Underbara bilder !

// Lena Edin