En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Död mans hand

Som ni ser är det inte poker det handlar om och inte heller en roman eller något makabert fynd i skogen. Död mans hand hittar man i havet, utanför vår egen västra kust (dvs den vill ha saltvatten). 

Död mans hand är orange, gulaktig eller vit. Det är en kolonibildande korall som också kallas läderkorall. Den sitter på hårda underlag och finns där det strömmar förbi vatten dvs ju mer strömt desto fler död mans hand.  

Här är det vita död mans hand i bakgrunden och en solstjärna i förgrunden som verkar ha blivit av med en del av en arm. Det luddiga på död mans hand är polyper som den filtrerar små organismer ur vattnet med. Därför trivs den bra där det strömmar ordentligt.

Om man tittar lite närmare kan man se att polyperna har åtta armar med vad som ser ut som små hullingar. De har också nässelceller som hjälper till att bedöva bytet (nässelceller är det som gör att manettrådar bränns). 

Här kan man se att de flesta polyper är öppna, men en del är lite mer hopkrupna och har dragit in armarna. 

Här är det en polyp som har en arm instoppad i öppningen i mitten. Den kanske "slickar av" något gott som den fångat. De är knepiga att fånga med makro för det blir mest en halvsuddig röra av alla polyperna.

Ibland ser man djur sitta på död mans hand men det är inte så vanligt. De bränns antagligen lite, men en mindre krabba tycks inte bry sej om det. 

Ofta får man dem i bakgrunden om man är under ca 10 m, vilket verkar vara en gräns för när man börjar hitta dem. Här är det en vacker gul havsnål som faktisk har den långa stjärten runt en död mans hand. 

I morgon är det fotofika i Korsheden, vi kanske ses!

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-06-28 17:50 | Läst 4658 ggr. | Permalink

"Så vackert, aquarium i naturligt format. 😁"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det krävs en hel del kunnande för att få ut det mesta om undervattensvärlden kan jag tro. Otroligt vackert men lite svårt att förstå för min del i alla fall. Solstjärnan var färggrann.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:09
Tack Sten,
man lär sej när man håller på. Jag kan inte bara ta bilder på något utan att veta vad det är. Det finns mycket annorlunda liv där nere.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från ett element som jag inte vet så mycket om annat än att det är skönt att bada í, jag gillar nog sista bilden och den med Solstjärnan.
Vi ses i morgon.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:10
Tack Stig,
jag gillar sista bilden själv för det är inte så ofta jag får med så pass mycket av den långsmala fisken havsnål.
Hälsningar Lena
Så vackert, aquarium i naturligt format.
😁
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:11
Tack Hans-Åke,
ja, och det är så otroligt häftigt att få besöka det IRL.
Hälsningar Lena
Kul att se UV bilder från västkusten. Kommer just nu inte ihåg om jag såg vita död mans hand, men det kanske fanns ”på min tid” också. Tycker det är så vackert om man får med det gröna naturliga ljuset. Några fina närbilder också.
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:12
TAck Peter,
det är vidvinkelbilderna som har det gröna ljuset och de är betydligt svårare att få till än makro. I synnerhet om sikten inte är så där vidare bra och det är mycke partiklar i vattnet.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder det finns under vattenytan alla bilderna är mycket intressanta men jag gillar nog mest den röda solstjärnan Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:13
Tack Gert,
röda solstjärnor är ganska vanliga men jag har ändå svårt att motstå dem när jag hittar en och det blir ofta flera bilder.
Hälsningar Lena
En underbart vacker värld! Är du marinbiolog?
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:14
Tack Håkan,
nej, jag är agronom men med marina intressen och ett antal riktigt bra böcker i ämnet.
Hälsningar Lena
Fascinerande och vackra bilder därnerifrån, precis som vanligt! Inte blir det mindre intressant av att du faktiskt vet vad du pratar om heller. Död mans hand är ju vacker i sig, så täckt av polyper som i sin tur har egna fångstarmar........Och jag slår vad om att om man börjar titta på polypernas fångstarmar med TEM eller SEM så består dom av synnerligen avancerade men fortfarande vackra strukturer som i sin tur består finurligt uppbyggda molekyler som delvis delar sina atomers elektronmoln med varandra, innanför elektronmolnen dom komplicerade kärnorna ihophållna av mesonerna som..........Mest imponerad av den 6:e bilden, mest för att strukturerna är så tydliga. Och vi ses i morgon, kör lugnt! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:17
Tack Björn,
jag håller med om att det vore spännande att se dessa strukturer i ffa SEM, för det är mest begripligt, men TEM skulle nog också överraska. Det finns antagligen en del gjort på området men jag har aldrig testat att söka på den sortens litteratur. Men 60 mm makro ger också en del detaljer :-)
Hälsningar Lena
Otroligt häftiga bilder och informativ text. Tack för att du tar oss landkrabbor med under ytan. Ha det gott // Mats
Svar från Lena Holm 2019-06-30 21:18
Tack Mats,
det är ett nöje att få visa dessa vyer för de som inte har möjlighet att titta själv.
Hälsningar Lena
Vi ses i morgon.
Intressant information i ditt inlägg och så klart läcka bilder.
Svar från Lena Holm 2019-06-30 22:07
Tack Bengt,
trevligt att råkas och fika. Det finns gott om läckra motiv under ytan. Bara att välja.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder här! Såg på TV4 i morse om en 'ny' liten manet som fanns på ett ställe, minns inte var.. den bränns tydligen mer än våra vanliga brännmaneter.. tror mig minnas att 'nykomlingen' kunde ha med förändrat klimat att göra.. den såg väldigt speciell ut, en massa små 'armar' som rörde sig..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-06-30 22:09
Tack Jan,
jag har läst om den "nya" lilla klängmaneten eller vad man nu kallar den. Den liknar en liten manet som vi sett i Norge men vi har ju alltid full mundering på och om den bränns eller inte har jag ingen aning om.
Hälsningar Lena
Oj vilka fantastiska bilder! Komposition, ljus, färger, allt är verkligen toppen här. De bildar en mycket bra serie också. Favoriterna är 1-9 :)
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-06-30 22:11
Tack Bjarne,
förhållandena var faktiskt inte så bra därför är det mest makrobilder, för det fungerar alltid. Sikten var inte alls bra men jag gjorde ändå några dyk med vidvinkel och det blev några bilder med mer miljö och vatten. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Mycket vackert! Härliga färger och mycket detaljer du fångat på bild.
Fantastisk värld där nere.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-06-30 22:14
Tack Johnny,
ja det är en fantastisk värld och den är väldigt fin där du är just nu. VI har dykt på Runde för många år sedan men det finns inte någon som kör dykutfärder där längre. Väldigt synd för det hade varit en perfekt kombo för oss. Lunnefåglar och spännande dykning med guldskatter (det kan finnas något kvar), marulkar och pilgrimsmusslor.
Hälsningar Lena
Underbart vackert, livet är fascinerande i alla dess former. Har läst om korallen, men inte sett bilder direkt. Den lite genomskinliga detaljbilden av polypen är riktigt lyckad.
Svar från Lena Holm 2019-06-30 22:15
Tack Stefan,
sikten var inte så bra så det blev flera dyk med makro och då blir det mycket detaljer. Död mans hand är vanlig men den tål absolut att granskas lite närmare.
Hälsningar Lena
Imponerande hur saker och ting anpassar sig till sitt liv och sin omgivning..imponerande bilder i vanlig ordning också förstås..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-06-30 22:18
Tack Gunte,
det finns många olika exempel på spännande anpassningar och samspel mellan djur under ytan. Jag vill gärna visa på något som "händer" inte bara vackra detaljer.
Hälsningar Lena