En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Djur som man inte visste fanns...

Jag tycker nog att jag är ganska allmänbildad när det gäller djur men under vår resa i Australien stötte vi på några arter som jag varken sett eller hört talas om förut. För vem vet egentligen vad en "pademelon" är? På svenska kallas de buskvallaby och då inser man att det är en liten känguru. Det som gör den annorlunda är den korta knubbiga svansen som nästan är hårlös. 

Det fanns ett helt gäng små "pademelons" i trädgården där vi bodde på Tasmanien. De konkurrerade med hönsen om eventuella matrester och överbliven pasta var verkligen smaskens. 

Det behövdes inget tele för att fota dessa. Om vi hade lämnat altandörren öppen hade de antagligen kommit in i köket, tillsammans med en och annan höna. Som ni ser så är gräset inte så frodigt så kan kan förstå att de letade efter annat att äta. 

Det här är en "Bennetts wallaby" som också var i trädgården då och då men inte kom så nära. Här kan man se att svansen är längre och att de ser mer ut som en känguru. De är också betydligt större än en  "pademelon".

När jag visade bilder på vombater tidigare var det kommentarer om att det här var ett helt obekant djur för några. Jag visste att dessa fanns och hur stora de var men förundras ändå över dessa stora mysiga pungdjur som närmast får en att tänka på förväxta marsvin.

Vombaterna på bilden ovan höll till utanför denna gamla byggnad, som en gång i tiden inhyst straffångar. Jag gick in här för att kolla lite. Det var mörkt och precis när mina ögon vant sej vid dunklet insåg jag att det fanns ett djur längst in till vänster, mellan de två gamla vagnarna. Jag hann precis se den vita fläcken på bröstet men den försvann ner i ett hål i golvet innan jag fick upp kameran. Jag insåg att jag precis sett en "tasmansk djävul". Det låter nästan som ett skämt men det är ett köttätande pungdjur med mörk päls (vitt på bröstet) som är nattaktiv och rimligen inte borde vara vaken så här dags. Peter ville gärna se bilder på dessa...

...och här kommer den. Den är visserligen inte så stor och absolut inte så kaxig som dessa djur faktiskt är, men ändå "tasmanian devil".  Det visade sej att det fanns småvalpar i lyan under golvet och de var tydligen vakna. 

Den här krabaten är kanske 4-5 veckor gammal och tack vare den vita bröstfläcken gick det att få fokus där inne i det mörka hörnet. Bilden är tagen med ISO 25600, 1/400 s och bländare 5,6, vilket är det bästa jag kan få med mitt 100-400. Bilden är dessutom beskuren. Jag visste att dessa djur fanns men jag hade aldrig trott att vi skulle få se dem. 

Quokkan är ett betydligt fridfullare litet pungdjur som vi mötte på Rottnest Island (Western Australia). De finns bara på ett par öar vid västra kusten och just dessa har blivit väldigt vana vid folk. De verkar dock få vara tillräckligt mycket ifred för att må bra och de fortplantar sej i godan ro bland turisterna på Rottnest Island. Den här var lite kritiskt till porträttfotograferingen och ville hellre surfa runt på nätet när den hade en telefon så nära till hands. Jag hade inte en aning om vad en quokka va tills jag mötte dessa.

Den här bilden är tagen i tropisk regnskog utanför Cairns i Queensland. Det charmiga djuret är en "Rat kangaroo" som också kan kallas "Bettong". Vi fick se denna från bilen och jag lyckades få några bilder innan den försvann in i de blöta buskarna. Många av Australiens fina små pungdjur är nattaktiva och svåra att få syn på. Det är inte så lätt att ge sej ut i regnskog i kolmörkret. 

Genom en FS bloggare (Leif Rydell) hade vi fått tipset om Chambers Wildlife Rainforest Lodge, som hade en plattform där man kunde sitta ute på kvällen och spana efter de nattaktiva djuren i området. För att locka dem till sej smetade man ut honung på ett par stora trädstammar. Åtel för små pungdjur som gillar sötsaker. Tyvärr regnade det då vi satt där och då vill inte de små flygpungekorrarna (sugargliders) hoppa i träden. Men vi fick besök av en "bandicoot" som också kan kallas punggrävling. Det är en allätare som också gillar honung.

Ett annat pungdjur som också gillar honung var "striped possum" eller randig possum. Den kom klättrande nerför trädstammen och slickade ivrigt i sej honungen som börjat rinna längs stammen av regnet. Dessa bilder tagna med ISO 25600 och 1/25 s. Det var mörkt när de kom och den blygsamma belysning som fanns räckte inte till mer än detta. 

Det svartvita mönstret underlättade dock för att få fokus.

I Kalbarri, Western Australia, mötte vi en flock helt bedårande "rock wallaby" eller klippkänguru. Den här ville kolla sin FB när vi ändå var där och satt i skugga en stund.

Dessa djur har matats av besökare i nationalparken under många generationer, men istället för att sätta upp skyltar att det var förbjudet (för de ska helst inte äta mackor och chips) har man skaffat fram ett pelleterat foder som passar dem och säljer det i små påsar för en dollar. Vi kunde ju inte motstå detta och köpte en påse. Det var väldigt varmt i solen och vi såg inte till några djur men så fort vi visade den vita påsen kom de fram. 

Så här förväntansfull kan en liten klippkänguru se ut när man prasslar med en vit papperspåse. Det var väldigt få besökare denna dag och egentligen alldeles för varmt för att vandra i nationalparken. Det fanns inte särskilt mycket för dem att äta för allt var torrt och brunt så de ville nog gärna ha lite pellets.

Vi gick en kortare led som mest handlade om att hoppa på stora klippblock och mötte då denna hona med en halvstor unge. Här behövdes det tele för att få ta del av familjeidyllen.

Jag fotar inte så mycket insekter med den här kunde jag inte motstå. Det är nog den största insekt jag någonsin sett. Någon sorts vandrande pinne som finns i tropiska klimat. Bilden är tagen i Cairns på ett B&B där vi bodde. Den sitter på poolgrinden.

Slutligen ett djur som jag kände till men som ser så osannolikt ut att man knappt kan tro sina ögon. Dessutom är det ett äggläggande däggdjur, bara det är ju rätt unikt. Det tog många dagars letande i olika vattendrag innan vi fick syn på ett näbbdjur (platypus). De är också nattaktiva men på Tasmaninen är de aktiva även på dagen. 

Näbbdjuret ser ut som en utter med bäversvans, men har en näbb som från en jätteanka. På den här bilden kan man se fötterna som den simmar med. Näbbdjuret och myrpiggsvinet är de enda äggläggande däggdjuren, de kallas också kloakdjur. Vi satt en lång stund och tittade på detta besynnerliga djur som kom väldigt nära där vi satt.

Australien har mängder med udda besynnerliga djur och vi fick se några av dem. Tyvärr inte något myrpiggsvin men näbbdjuret stod nog lite högre upp på önskelistan.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-03-15 21:10 | Läst 6734 ggr. | Permalink

"En samling gulliga och märkliga djur som du mött. Näbbdjuret verkar ju vara en riktig HPD:are.. Hopplockade delar.. Med vänlig hälsning/Gunte.."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Va trevligt, många djur man aldrig har sett eller hört talats om. Jag vet jag har sett tasmanska djävulen på zoo, kul att du fick den ute i det fria. Blev ju fina bilder även med högre ISO, du hade inte någon belysning/blixt du kunde använda? Eller det kanske hade skrämt bort djuren?
Svar från Lena Holm 2020-03-18 17:09
Tack Peter,
jag hade inte ens en blixt med mej, mer än för undersvattensfoto, och det hade inte fungerat. Jag hade absolut skrämt bort valparna, om jag ens hunnit få fram en lampa eller blixt. Det gick fort och de kom inte fram igen trots att vi gick tillbaka senare och väntade över en timme, vilket var den tid vi hade tills båten skulle gå.
Hälsningar Lena
Grattis till fina bilder och upplevelser.

Att få se den Tasmanska djävulen måste varit häftigt men visst en udda plats?

Daniel
Svar från Lena Holm 2020-03-18 17:10
Tack Daniel,
vi visste att de fanns på ön men eftersom de är nattaktiva räknade vi inte med att vi skulle få se någon och absolut inte småvalpar.
Hälsningar Lena
Jättebra och jätteintressant! Du har genomgående fina bilder och jag är djupt imponerad av skymnings- resp mörkerbilderna, bra gjort! En hel rad små söta djur som jag inte hört talas om och ännu mindre sett bilder på. Just näbbdjuret kände jag till. I början på 50-talet fick jag pappa att köpa Djurens värld, ett tiotal bundna böcker med världens alla djur, jag gissar att det fanns med där. Jag känner i vilket fall precis till utseendet, skoj! Mycket fin blogg! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-03-18 17:14
Tack Björn,
jag bytte ju kamera till en 5DmkIV innan jag åkte och det gjorde nog en hel del för bilderna som jag tog på de allra högsta ISO talen. Jag har aldrig fotat under så mörka förhållanden förut och det var snarast svårt att hitta fokus. Det svartvit randiga djuret var lättare pga kontrasterna. Näbbdjuret känner nog många igen för de har ett så speciellt utseende så har man sett dem en gång i en bok eller på TV kommer man nog ihåg det.
Hälsningar Lena
Hej,
Helt bedårande bilder. Speciellt den lilla djävulen.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2020-03-18 19:08
Tack Bob,
vi blev mycket förvånade över att få se en tasmansk djävul och även om honan försvann så var ju valpen/valparna en stor bonus.
Hälsningar Lena
Du har rätt.. flera djur här som man inte ens visste fanns! Flera 'sötchocker' här dessutom.. man vill ju bara få klappa! Komiskt också med mobilen.. :-)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-03-18 19:11
Tack Jan,
på vissa ställen var ju djuren så vana vid folk att man kunde fota med mobilen och leka lite med olika poser. Många av de små pungdjuren var otroligt söta och det fanns flera, mindre som vi missade. Oftast för att de enbart var ute nattetid.
Hälsningar Lena
En samling gulliga och märkliga djur som du mött. Näbbdjuret verkar ju vara en riktig HPD:are..
Hopplockade delar..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-03-18 19:14
Tack Gunte,
du är inte helt fel ute. De första naturvetenskapliga forskare som undersökte ett näbbdjur trodde först att de blivit utsatta för ett skämt, för att djuret såg ut som en hopplock från andra arter.
Hälsningar Lena
Det var verkligen en samling udda djur, från andra sidan jorden bokstavligen. Fina bilder och de på pungdjävulen och näbbdjuret uppskattas särskilt. Pungdjävulen ser inte ut att ha några tumörer, det är ju hoppfullt. Verkligen en minnesvärd resa, tur du kom hem innan viruspaniken drog igång.
Glömde skriva, den randiga opossumen är riktigt fin.
Svar från Lena Holm 2020-03-18 19:19
Tack Stefan,
pungdjävlarna på den här ön kom från en frisk stam i en djurpark och de har förökat sej väl sedan de introducerades. Man ville ha dem här för att kontrollera den växande stammen av små wallaby samt för att föröka upp friska pungdjävlar. Det är skönt att vara hemma nu. Det var mest Kina som var drabbat när vi åkte hem och vi märkte knappt något alls på vår resa via Quatar.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, ja det var många olika djur som du fått träffa på :)
Kul att du fick bilder på den kända tasmanian devil :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-03-18 19:21
Tack Fredrik,
vi var ju borta ganska länge och tillbringade mycket tid i naturen just för att se så mycket som möjligt av alla mysiga pungdjur och fåglar.
Hälsningar Lena
Hej Lena - imponerende og overvældende på samme tid.
Jeg lærer også noget nyt hver gang, jeg ser dine blogindlæg og fotos - gillas.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2020-03-18 19:22
Tack Erik,
det blir mycket bilder när man är ute och reser så länge och syftet är att försöka hitta så många pungdjur som möjligt.
Hälsningar Lena