Dimma och spindeltråd
Nu är vi i den årstiden att man kan göra en tidig morgontur och ändå hinna till jobbet i hyfsad tid. Solen går upp vid halv sex så man behöver inte stiga upp mitt i natten. I veckan gjorde jag en sådan tur och det såg lovande ut när jag kom till Hjälstaviken.
Men framme vid gömslet var det för mycket dimma. Jag såg nästan ingenting och kamerans autofokus kämpade med de fåtal motiv som fanns. Det var dock helt vindstilla och en speciell stämning. Jag hörde en hägers höga skrän någonstans ute i dimman.
Det satt också en häger till vänster om gömslet. Det var inte den här som lät, den satt mest stilla och putsade sej.
Plötsligt lättade dimman något och jag hoppades att det kanske skulle bli lite mer givande. Enligt klockan skulle solen vara uppe vid det här laget, men det är en skogsridå som den måste över på detta ställe. Dimman tätnade igen så jag gick ut på spången för att se om det fanns något annat att fokusera på.
Solen var mycket riktigt på väg upp bakom träden.
Jag gick tillbaka till gömslet för att se hur långt solen kommit där och om det hänt något nytt. Gäss flög ju hela tiden över mitt huvud. När jag kom fram var det en fågel där, hägern, och den drog. Då gav jag upp den platsen.
Jag hade noterat att det var både dagg och en del spindelnät så på väg tillbaka till bilen tog jag först några bilder med telet. Solen började också ge en del fina effekter.
Jag bytte till 100 mm makro som jag för ovanlighetens skull hade med mej. Oftast har jag bara ett objektiv när jag åker ut men det händer att jag stoppar på mej ett till, oftast en vidvinkel. Nu hade jag makro och då blev spindelnäten ännu mer spännande.
Jag hade inget stativ men handhållet kan också fungera om man kan ta stöd mot något.
Ibland var det t o m en liten spindel "hemma". Det här var ganska små nät och inte alls den typ av spindel jag hade förväntat mej.
Jag gick på en spång med räcken och det begränsar möjligheterna att fota samma nät från olika håll och i olika ljus. Men det fanns många nät att välja på.
Nu var solen helt uppe och då upptäckte jag att spindelnäten skimrade i regnbågens färger om man tittade på dem med rätt vinkel. Tyvärr hade det också börjat blåsa. Inte mycket men tillräckligt för att ställa till det när man fotar makro.
Jag tog några fler bilder på de vackra näten men tiden för min morgontur började ta slut.
Hög tid att åka till jobbet och ta uti med en av dagens uppgifter, som faktiskt handlade om spindeltråd och hur de spindlar som spinner stora hjulnät bildar "klistret" som gör trådarna klibbiga. Det läckra är att trådarna förblir klibbiga fast de blir blöta.
Hälsningar Lena
det var kul att fota spindelnät för det var ett bra tag sedan. Hägern kunde jag inte motstå även om den inte stod i någon fiskepose. Hur kan du låta bli att titta på bilderna om du dessutom fångat något som var lite nytt, som den fiskande hägern? Laddar du inte ner det du fotat när du kommer hem.
Hälsningar Lena
Klister som fungerar i blöta? Kan det vara delvis lösligt i vatten?
Kul jobb du har
Bob
det är vattenlösligt, innehåller glukoproteiner och salter som är hygroskopiska och tar åt sej vatten som hamnar på ytan och annars skulle påverka klisterförmågan. Det är i alla fall några pusselbitar. Jag är inte biokemist som flera av mina kollegor i detta projekt utan jobbar främst med de körtlar i spindeln som gör trådar och klister.
Hälsningar Lena
Mvh Bengt
spindelnäten måste man ju fota så här års, då de är som finast.
Hälsningar Lena
Det er nogle meget flotte og vellykede spindelvævsbilleder, som du har taget.
Mvh. Erik.
spindelnäten är som finast vid den här årstiden då de blir fulla med daggdroppar.
Hälsningar Lena
ibland glimmade färgerna till alldeles otroligt men det hade börjat blåsa när jag såg det och det gick knappt att få skarpa bilder längre. Jag kunde inte motstå att ta några bilder på soluppgången, det är alltid lite speciellt.
Hälsningar Lena
det är så här års man ska ut och fota spindelnät. Helst ska man väl fota spindlar också för nu är en del stora och fina.
Hälsningar Lena