En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dax för dagg

Nu börjar det bli mer fuktigt och solen går inte upp så rysligt tidigt längre, chanserna att det ska finnas dagg på morgonen ökar och det är inte orimligt att hinna fotografera ett och annat daggvått motiv. 

Det ska förstås också vara vindstilla, annars kan man ju helt glömma ett sånt här motiv och det mesta andra också för den delen. När jag tittade på den här bilden i datorn slog det mej att det inte är dagg på trådarna i mitten av nätet, och väldigt få droppar på "ekrarna i hjulet". Spindlarna spinner olika slags trådar och har sju olika körtlar för att göra tråd. Man vet en hel del om vilka körtlar som producerar vilka trådar, men man undrar ju också om de kan blanda trådens komposition när den tillverkas? 

På vissa underlag blir daggdropparna alldeles perfekt runda.

Man blir tvungen att släpa med sej stativet, men oftast behöver man inte gå så långt. De små motiven kan ju t o m finnas på tomten. Man kan stacka bilder ganska lätt numera, som den ovan, eller så kan man bara experimentera med effekter av det korta skärpedjupet. 

Den här lilla ödlan hittade jag en kylig morgon och även om den inte är täckt med dagg var det så pass nerkyld att den satt helt stilla. Tyvärr kunde jag inte få en bättre vinkel på ansiktet och ögonen, mitt stativ har begränsningar och jag skulle behöva ett lägre (bl a som jag sett att Peter har).

 

Avrundar med en bedårande liten groda som jag mötte på en annan promenad, då daggen visserligen hade torkat, men den satt ändå stilla en kort stund. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-08-06 17:46 | Läst 506 ggr. | Permalink

"Grattis till vinsten! Tror du har rätt om spindeltråden, det låter logiskt funktionellt, en fin iakttagelse! Vackra runda droppar, den molekylära inåtriktade kraften, det är i gränsskikten det händer spännande saker. Härligt med ödlan! Går åratal mellan att jag får syn på en. Kan du inte vända stativpinnen och få kameran under?"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vackert med alla daggdropparna. Jag är imponerad att du hittar några insekter när du är ute i daggen, jag tycker det är jättesvårt att se något när de inte är i rörelse. Kul med ödla och groda också. Jo jag gillar mitt Leofoto ministativ, med lite trick som jag beskriv i en blogg i våras så kan jag komma ner till marknivå med kameran
Svar från Lena Holm 2024-08-06 21:20
Tack Peter,
man får gå långsamt och leta efter insekterna, men de finns där. Jag hade ett par till som jag inte tog med här, plus en spindel som man inte såg ögonen på så den kom inte heller med. Jag minns ditt stativ och är rätt sugen på ett sånt. Mitt är inte alls anpassat för att fota på marken.
Hälsningar Lena
pdahlen 2024-08-07 13:27
Det var väl inget som man inte kände till, men ändå kul att de ägnar en 5-10min till makro, det var nog runt 1.37 in i programmet (har nog aldrig sett det tidigare och hamnade av en ren slump just på detta

https://www.svtplay.se/morgonstudion
Ja daggen har börjat komma nu på morgonen, det märks att man är på väg till en annan årstid. Här har till och med fiskmåsarna slutat skrika på morgonen nu. Fina bilder som du visar här!
Svar från Lena Holm 2024-08-07 07:44
Tack Morgan,
jag tycker att det blivit ganska stor skillnad bara den senaste veckan. Vi behöver dock mer regn där vi bor. Det är många fåglar som slutat sjunga nu eller ändrat ton. Det sitter också gäss på fälten när jag åker till jobbet, de börjar tänka på flytten.
Hälsningar Lena
Mycket fina makrobilder. Själv bör jag nog stiga upp tidigare för att försöka få med daggdroppar på makrobilder!
Förresten, stort gratis för vinsten i Vårtävlingen !!!
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-08-08 08:41
Tack Wolfgang,
egentligen kan man ju vänta några veckor till och då behöver man inte stiga upp så tidigt för att fånga gryningens dagg. Dessutom blir det kallare och mer dagg. Det var trevligt att få vinna cupen en gång, på fjärde försöket.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Daggen är borta för längesen när jag kommer ut :-)
Men jag kan jo njuta av dina vackra bilder så mycket mer - jag gillar särskilt nummer 4.
De ljusa nätterna slutar imorgon, 8/8, och började den 5/5 här på mina breddgrader. Det gick lite för fort för mig i år.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-08-08 08:45
Tack Erik,
jag kommer nog att bjuda på mer bilder med dagg i höst så du kan lugnt stanna inne på mornarna och sedan titta in här på FS:-) Sommaren, och ffa semestern, går alltid för fort.
Hälsningar Lena
Stort grattis till välförtjänt vinst i Vårtävlingen.
Var tid har sitt att fota. Av dagg kan bli vackra bilder med lite spindeltrådar blir det ännu mer. Jag går oftast ut framåt kvällningen för att fota småkryp. Men efter att lyssnat på John Hallmén och sett din fina bilder får jag nog tänka om.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-08-08 08:48
Tack Ulla,
det var trevligt att få vinna cupen till slut, det var fjärde försöket. Jag gick en kurs i makrofoto för John för många år sedan och insåg redan då att det bästa är att vara ute när insekterna är kalla och sitter stilla.
Hälsningar Lena
Grymt fina bilder spec 1 och 3..snart är det väl dags för riktig foto igen när sensommarens dagg kommer, nu blir det mest turistknäppande 😆
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-08-08 08:50
Tack Gunte,
På tredje bilden är daggdropparna så otroligt fina och runda. Ja man kan ju vänta några veckor än så blir det mer dagg, kallare på morgonen och man behöver inte stiga upp fullt så tidigt. Jag ser fram emot det, men det är bäst när jag fortfarande hinner till jobbet i skaplig tid. Det bästa vädret inträffar sällan på lördag eller söndag :-)
Hälsningar Lena
Grattis till vinsten! Tror du har rätt om spindeltråden, det låter logiskt funktionellt, en fin iakttagelse! Vackra runda droppar, den molekylära inåtriktade kraften, det är i gränsskikten det händer spännande saker. Härligt med ödlan! Går åratal mellan att jag får syn på en. Kan du inte vända stativpinnen och få kameran under?
Svar från Lena Holm 2024-08-09 09:26
Tack Stefan,
jag lyckades vinna denna gång för att Simak, som vunnit de två senaste omgångarna, inte var med. Han är mycket duktig och oerhört bred i sina motivval. Ödlan var verkligen liten och det är inte något jag ser särskilt ofta, inte i den storleken i alla fall. Jag har aldrig ens kommit på tanken att vända stativpinnen. Måste kolla om det går. Jag använder ju stativet så sällan så jag har inte utforskat dess begränsningar (mer än i höjdled).
Hälsningar Lena
Fint är det med daggdroppar och de gör sig även fint i bild.
När vi hade hund så var jag ibland ute och fotade tidiga morgnar och då även daggdroppar, men tyvärr så är även fästingar morgonpigga och naturligtvis hittade de mig.
Söt groda och ödla också. Såg i vår tomtkamera att vi har en hel del grodor/paddor på tomten. De hoppar omkring och besöker fågelbadet.
Svar från Lena Holm 2024-08-09 16:20
Tack Margareta,
när jag är ute i "dagglandskapet" har jag höga kängor och nedstoppade byxor samt långärmad tröja, just för fästingarna. Men ett par har hittat mej i sommar men då var det efter svampturer i skogen. Häftigt att ni kan se så små djur i er tomtkamera och att de passar på att bada när de kan.
Hälsningar Lena