En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Cylinderros

Cylinderrosor kan man hitta på lerbotten men man måste tyvärr ner ganska djupt, oftast under 30 m. Här hade vi tur och hittade en på 26 m. Tyvärr var det en hel del partiklar i vattnet så vidvinkelbilderna blev inte riktigt vad jag tänkt. 

Trots att cylinderrosor är rätt stora kan man också få till en del effektfulla bilder med makro. I det här fallet 60 mm makro.

Cylinderrosor är ensamlevande djur som lever i ett rör och förflyttar sej långsamt på lerbotten. Den lever av pyttesmå djur som den fångar i sina långa randiga tentakler.

Här kan man se röret.

Det är ganska stora, fascinerande djur som inte alls ser ut som ett djur vid första anblicken.

Vår dyktid "tog slut" vid cylinderrosen och vi måste påbörja uppstigning. På väg upp längs en sluttning fick jag syn på en stor trollkrabba. Jag hade inte möjlighet att stanna upp för att ta mer genomtänkta bilder, utan tog två i snabb följ då jag passerade.   

Lunch mellan dyken blev grillad korv på vår portabla gasgrill som är toppen när man vill att det ska gå fort och även vara lätt att packa ihop efteråt. Vattnet i Jordfall låg blankt inne i viken. Till höger står min kamera med dubbla blixtar och fokusljuset på toppen. Till midsommar bär det av igen. Då blir det Väderöarna, som numera är en tradition för oss.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-06-15 19:25 | Läst 5106 ggr. | Permalink

"Vackra och spännande bilder! Är cylinderrosens tentakler alltså "medvetet" rörliga? Jag menar, trasslar bytesdjuren bara in sig eller fångas dom aktivt?/ Björn T"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Väderöarna låter spännande.
Krabban kände jag igen, den har ett så pass speciellt utseende, det är väl ett antal år sedan de spred sig ner längs med västkusten, om jag har rätt för mig.
Ett vackert men långsamt djur cylinderrosen.
Svar från Lena Holm 2017-06-16 17:00
Tack Stefan,
jag kan för lite om trollkrabban för att kunna uttala mej. Jag vet att den förökar sej långsamt och därför bedöms som dålig för kommersiellt fiske. Den stora kungskrabba liknar trollkrabban men den har vi tack och lov inte på svenska västkusten. De sprider sej dock från Ryssland i vattnen runt Kirkenes och söderut. Vi har sett dem och även provsmakat (läs frossat) för några år sedan.
Hälsningar Lena
Blev riktigt fina och bra bilder på cylinderrosen. Blir grafiskt fina bilder med alla tentaklar och fint mönster med färgerna.
Svar från Lena Holm 2017-06-16 17:02
Tack Mikael,
det är nog de randiga tentaklerna och den grafiska potentialen som lockar fotografer att leta efter dessa djur. Lerbotten är svårt att fota från och djupet gör att man oftast inte har mer än några minuter på sej när man hittat dem.
Hälsningar Lena
Vackra bilder på cylinderrosen som är en okänd varelse för mig men vacker med sina tentakler. Krabban är däremot bekant och smaklig.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-06-16 17:04
Tack Stig,
kul att få veta att du ätit trollkrabba. Det har inte jag, men däremot den större kungskrabban som går att få tag i om man dyker i Kirkenes, till ett hutlöst pris i fiskdisken eller om man reser till Alaska.
Hälsningar Lena
Stican 2017-06-16 19:11
Nej Lena jag har nog aldrig ätit just Trollkrabba, men vanliga krabbor från västkusten och Irland, som inhandlats på ICA, har jag ätit med god aptit. Förlåt missförståndet.
Ha det gott/Stig
Hej,
Så imponerande vackert. För oss landkrabbor är det så lärorikt att se dina bilder.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2017-06-16 17:05
Tack Bob,
det är ju de här djuren som jag helst vill visa, dvs de som inte så många har möjlighet att se.
Hälsningar Lena
Vackra och spännande bilder! Är cylinderrosens tentakler alltså "medvetet" rörliga? Jag menar, trasslar bytesdjuren bara in sig eller fångas dom aktivt?/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-06-16 17:08
Tack Björn,
cylinderrosens tentakler rör sej med vattnets rörelser men om du petar på en tentakel (eller ett litet djur kommer åt den) kommer den aktivt att rulla ihop sej och föra matbiten mot munöppningen. Jag tror att det kostar för mycket energi att aktivt vifta med tentaklerna och om vattnet strömmar förbi behövs det ju inte. Så fungerar många filtrerande djur i haven.
Hälsningar Lena
Alltid lika roligt att få se dina undervattensbilder och man lär sej alltid något nytt om motiven också!
Tycker att du fick med dej riktigt fina bilder på cylinderrosen!
Svar från Lena Holm 2017-06-18 15:53
Tack Anne-Sophie,
cylinderrosor är ett av de djur som jag tror att en konstnärlig och kreativ person som du är skulle kunna göra något vackert av. Bara du fick uppleva hur fina de är IRL....men man kan inte snorkla till de djup där de finns.... Vi kanske kan hitta på något annat.
Hälsningar Lena
Den där cylinderrosen är verkligen en vacker och speciell skapelse med intressanta former. Mycket vackert fotat! Snyggt med den gröna bakgrunden i första bilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-06-18 15:55
Tack Bjarne,
cylinderrosor är mycket vackra men lite av en utmaning för att de står så djupt och dessutom på lerbotten.
Hälsningar Lena
Häftigt! Fortfarande dyker det upp varelser man varken sett eller hört talas om, från det stora blå.. Hur kul som helst!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-06-18 15:56
Tack Jan,
även om det är från det stora "gröna" som det ju blir i Skandinaviska vatten så finns det mycket att upptäcka.
Hälsningar Lena