En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Canada Goose - production IRL

De av er som anser att Kanadagåsen är ett skadedjur som skitar ner och konkurrerar ut andra gäss ska nog inte läsa längre, för detta inlägg innehåller tydliga bildbevis på att de också lyckas väl med att föröka sej.

Jag steg upp extra tidigt denna fredagsmorgon för att hinna en tur runt Råstasjön innan jobbet. Jag ville se om det fanns några unga fågelfamiljer att spana på. I det tidiga morgonljuset stötte jag naturligtvis på några av sjöns Kanadagäss.

Halvvägs runt sjön mötte jag denna lilla familj.

" - Det här gröna, undrar vad man ska göra med det ?...." De små gässlingarna är inte så fokuserade i sitt födosök ännu. De tittar på grönskan ungefär som unga fölungar och provnafsar lite här och där.

Föräldrarna, som man inte kan skilja könen på (åtmisntone inte jag) är mycket vaksamma och bestämmer sej för att ta de små på en simtur. Klippte tyvärr näbben på den vuxna gåsen på denna bild men tycker att stilen på ungarna var så skön att den får vara med ändå.

 

Gässlingarna organiserar sej direkt i en prydlig liten rad och simmar allt vad de orkar för att vara så nära som möjligt. De är verkligen programmerade att hålla ihop.

Vuxna gäss väger mellan 4,5-5,5 kg och har ett vingspann på 1,6 till 1,8 m. De trivs bra i stora flockar utom under häckningstiden då de bildar par. Boet är en grop i marken med gräs, pinnar och torv som fylls med gråvitt dun. Honan lägger 5-7 ägg som väger nästan 3 gånger så mycket som ett normalt hönsägg. Efter ca 30 dagar kläcks äggen och i detta fall blev det fyra livskraftiga kycklingar.

Kanadagässen kom till Sverige 1927 då två individer importerades från Holland. Orsaken var enligt en inte alltför vetenskaplig källa att "de var vackra". Kanadagässen trivs utmärkt här och har sedan dess haft en explosionsartad expansion i hela Norden, för att även dyka upp i Estland 1996. Introduktion av nya arter där de inte hör hemma påverkar hela ekosystemet och tyvärr så har dessa gäss blivit väldigt dominerande.

Väl uppe ur vattnet tycks de små fåglarna redan nu veta att de ska se över fjäderdräkten. De vet nog inte riktigt hur man gör ännu men provar sej fram.

Ungarna stannar vanligtvis hos föräldrarna fram till nästa häckning. Om flera gåspar får ungar på samma plats slås kullarna ofta samman till en större flock med ungar som vaktas i skift av föräldraparen. Kanske kan man se större grupper om en vecka för det finns många gåspar i Råstasjön.

Familjen ger sej ut på en ny simtur och man kan se de små gässlingarnas frenetiska paddlande. Föräldrarna spanar hela tiden åt olika håll och simmar beskyddande framför och bakom sina små.

Ha en fin helg alla.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-05-25 10:09 | Läst 6584 ggr. | Permalink

"Fina bilder, intressant text och fyndig rubrik. Ha en fortsatt trevlig helg! //Mats"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra skrivet å fina bilder, de e ju för söta de små :=))

Mvh Roger
Svar från Lena Holm 2013-05-25 10:49
Tack Roger,
kul att du tittade in.
Hälsningar Lena
Fräckt bloggnamn, där får du extra plus:)
Fina bilder på underbara dunbollar och intressant text.
Svar från Lena Holm 2013-05-25 10:53
Tack Stefan,
tja, lite fyndigare en "gåsfamiljen" kan man väl få vara ibland. Om man plockar en vuxen gås inser man också hur oerhört välisolerade de är. Inte konstigt att det blir varma plagg om man härmar den konstruktionen.
Hälsningar Lena
Nu har jag läst ändå. Väldigt sött och nog skitar dom ner alldeles otroligt. Och just att dom förökar sig gör problemet ännu större. Den här gåsen är införd under 1900-talet och borde egentligen inte finnas i den svenska faunan. Ve han som gjorde det, ingen nämnd ingen glömd.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Lena Holm 2013-05-25 10:58
Tack Hans-Åke,
det är ett problem när nya arter introduceras på platser där de inte hör hemma. Det finns ännu värre exempel på det världen över t ex i Australien. Jag håller med om att Kanadagåsen ställer till det på vissa platser och att den konkurrerar med andra, inhemska arter. Sädgås tror jag är en art som minskat pga av kanadensarens enorma ökning. Man ska inte experimentera med naturen och ekosystemen.
Hälsningar Lena
Hur som helst fick du till fina bilder på den fågeln med de söta ungarna! Ha det!
Svar från Lena Holm 2013-05-25 10:59
Tack Dan ,
de är ju ganska lättillgängliga och dessutom väldigt underhållande att följa i sökaren för att se vad de gör.
Hälsningar Lena
Fina bilder, intressant text och fyndig rubrik. Ha en fortsatt trevlig helg! //Mats
Svar från Lena Holm 2013-05-26 09:34
Tack Mats,
de var ganska lättillgängliga fåglar, men söta är de änå.
Hälsningar Lena
Det är inte svårt att gilla dem när de är små bedårande dunbollar!
Vackert fångat!
Ewa
Svar från Lena Holm 2013-05-26 09:35
Hej Ewa,
hålle fullständigt med. När de är små är de bedårande men jag skulle inte vilja ha ett gäng i trädgården, de växer fort.
Hälsningar Lena
Söta små dunbollar. Synda att de smutsar ner så oerhört där de håller till. Såg ett år vid Ängbybadet att det fanns inte många millimeter utan deras högar.
Härliga bilder, framföralltdär de försöker hålla sig snygga.
Har hägrarna dragit sig undan vid Råstasjön nu.
Svar från Lena Holm 2013-05-26 09:39
Tack Margareta,
hägrarana såg jag inte till men det fanns gott om andra fåglar. Svanarna går i väntans tider och skrattmåsarna också skulle jag tro. Det blir lite trist in miljöer som kanadagässen intar. De blir snabbt väldigt närgångna också. Men ungar är alltid söta och roliga att titta på.
Hälsningar Lena
Så makalöst söta......
Trevlig helg du med
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-05-26 09:39
TAck Marianne,
ja, vid den åldern är de svåra att motstå.
Hälsningar Lena
De är söta och de vet inte att de inte hör hemma här. Bra bilder!
Svar från Lena Holm 2013-05-26 09:41
Tack Wolfgang,
det har du helt rätt i och eftersom de trivs stannar de kvar.
Hälsningar Lena
Så goa när de är så där små - fina bilder Lena! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-05-26 09:41
Tack Sören,
ja, visst är de goa och roliga att titta på dessutom.
Hälsningar Lena
2013-08-05 16:20   Peter Segerdahl
Stort grattis till 2:a platsen i kvalet och lycka till i finalen!!
Svar från Lena Holm 2013-08-06 08:05
Tack Peter !
Vi är i Alaska precis innan så jag hoppas bara att alla prylar kommer hem ordentligt.
Hälsningar Lena