En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bulleröns barnkammare I

Från fredag till söndag var vi ute i Stockholms skärgård och bodde på Bullerön. Vädret var mycket växlande, men lördagen bjöd i alla fall på en del sol och lite värme (dock inte för havsbad). Jag hittade ett ladusvalbo ovanför dörren till bastun och satte mej på räcket utanför och spanade på dem. 

Här ligger de små telningarna och väntar på mat. Föräldrarna jagade över vattnet bakom min rygg och var först lite misstänksamma när jag satt framför boet. Det tog dock bara några minuter för dem att inse att jag inte var någon fara och att det var OK att mata småttingarna. 

Det räckte att man vinkade med handen framför ungarna så gjorde de sej beredda. Uttrycket "gaphals" får en ny innebörd när man ser dessa och visst är det en tydlig signal om var maten ska stoppas. De var sex stycken i denna kull. 

Matningen var ofta över på någon sekund och det tog många försök innan jag lyckades fånga en av de vuxna fåglarna på bild (och i fokus). Jag provade detta redan förra året så nu var jag lite mer beredd på hur jag skulle gå tillväga. Det var också väldigt mörkt under det utskjutande taket. Boet var väl skyddat från vind, regn och sol men det krävdes ISO 5000 för att få rimliga tider trots att det var strålande sol vid fototillfället.  

Tiderna var för långa för att fånga föräldrarna i flykten till och från boet. Det blev mest ett blurrigt flaxande, men det var ju också ungefär vad jag själv hann med att uppfatta. 

Svalparet fångade mängder med insekter och det tog inte många minuter mellan matningarna. Ungarna blir flygga på 18-23 dagar. Enligt Wikipedia är andelen överlevande flygga ungar 70-90% så de är duktiga föräldrar.  

" - Undrar vem som ska få den här godsaken. Totte fick den förra så det borde vara Lilleman som står på tur....eller kanske Smulan..."

" - HALLÅ!!! Vänta, nu blev det fel! Jag svälter ju! "

Man kan ju undra hur föräldrarna håller reda på i vilken mun de stoppar maten. Ungarna flyttar dessutom runt när de är för sej själva så det blir nog mycket slumpen och det största gapet som får mat. Eftersom de lyckas med upp till 90% räcker kanske det om tillgången på insekter är god. 

" Inte nog med att de ska ha mat hela tiden. Man ska städa åt dem också!"

Ingen rast ingen ro om man är ladusvalsförälder.

Jag satt ca en och en halv timme och ångrar efteråt att jag inte noterade hur ofta de kom med mat. Det får bli nästa gång. Det var andra året vi var på Bullerön med min sambos familj och vi kommer kanske tillbaka nästa sommar. Svalorna gör det garanterat. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-07-08 17:44 | Läst 1588 ggr. | Permalink

"Som vanligt härliga bilder, oaktat de är ovanför vattenytan ;). Tror jag varit på Bullerön - har de inte en fin bastu där? //GöranR"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Det betaler sig at være tålmodig. Men år man/du får såden en kvalitets serie ud af anstrengelserne er det vel det hele værd ?
Gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-07-09 17:39
Tack Erik,
det var lätt att ha tålamod på denna fina plats där jag fick sitta i solen, ganska bekvämt på ett träräcke, och bara titta på fåglarna som flög in och ut.
Hälsningar Lena
Fin studie på ladusvalan, roligtmed kombinationen ttxt o bilder. Och bilderna är jättefina och du skriver ju att du hade nära till, snyggt.
PS Bartjärn hade 17 C igår
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:40
Tack Björn,
jag satt nära men det var mörkt, dock helt OK ändå. Badtemperaturen låg nog runt 14-15 grader.
Hälsningar Lena
Så fint, kul att få bilder på ungarna också
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:41
Tack Peter,
jag fotade mängder med bilder på svalungar förra året och ville ha lite mer fokus på de vuxna fåglarna denna gång.
Hälsningar Lena
Vad trevligt med svalor, det är dom och Tornseglare som verkligen ger sommarkänsla tycker jag! Själv har jag inte varit ute i skärgården än.. egentligen vill jag ut tidigt på våren, och på hösten från augusti och framåt.. Insåg under förra årets varma sommar att det inte fungerar när man inte kommer undan den starka solen och värmen i skärgården, men nu blir det troligen någon tur efter 15 aug. när fågel och Sälskyddsområdena släpps fria, men det hänger på vädret också så klart.. När förra årets värme släppte i början på augusti så blev det tyvärr blåsigt också under en längre tid, så det blev ingen båttur då.. Fina bilder här!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:43
Tack Jan,
visst är det "sommarfåglar" och man blir glad av att se dem, precis som tornseglarna. Jag minns att jag har sett bilder från dina båtturer och jag förstår att de är extra väderberoende. Hoppas du kommer iväg denna sommar så vi får se lite mer bilder från skärgården.
HÄlsningar Lena
Kan vara riktigt kul att sitt nära och studera svalorna. Här hos mig finns det inte längre några större mängder. Fel landskap. Tornseglare har jag i huset men dom är inte lämpliga att fota. När jag för några år sedan fotade rödhake kunde jag se hur ungarna faktiskt bytte plats efter matningen. Efter ett visst mönster. Den som befann sig längst bak flyttade sig efter matningen längre fram. Ingången hos dom är ju lite mindre än hos svalorna. Nu när jag hade överblick på flera häckningar i Jokkmokk insåg jag att det kan inte vara lätt att vara fågelförälder. Först locka en hona, sedan vakta mot konkurrenter och dessutom hålla ögonen på alla faror i form av hökar o.s.v. Fin bildserie du visar.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:49
Tack Sten,
kul det du berättar om rödhaken och att ungarna bytte plats i boet. Jag gillar verkligen de gånger jag har tid att bara sitta och titta, för även om det verkar vara ungefär samma rutiner hela tiden lägger man snart märke till andra små egenheter eller beteenden. Det är en hel del bestyr för småfåglarna ändå hinner många parbildande arter med att para sej lite till höger och vänster, utanför äktenskapet. Det gäller väl att smida medan järnet är varmt :-)
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder !
Och att dom är hungriga visar dom med råge.
Svalorna är väldigt vackra fåglar tycker jag.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:52
Tack Ing-Marie,
visst är de eleganta i sina vackra kostymer när de flyger över vattenytan och sveper in under hustaken.
Hälsningar Lena
Fint fångade bilder på familjen svala! Imponerande hur de hinner med.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:53
Tack Johnny,
jag tror dessutom att de har två kullar per säsong. Imponerande absolut.
Hälsningar Lena
Som vanligt härliga bilder, oaktat de är ovanför vattenytan ;).
Tror jag varit på Bullerön - har de inte en fin bastu där?
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:54
Tack Göran,
det finns en fin vedeldad bastu med bara ett par steg från dörren till vattnet. Det var ovanför denna bastudörr som svalorna byggt sitt bo och jag satt på räcket utanför dörren när jag fotade.
Hälsningar Lena
Bulllerö är i sanning en fin ö! Och spännande bilder på ladusvalans bestyr. Det var några år sedan vi senast var på Bullerö. På den tiden vinden och seglen var motor blev det då, och då turer ner mot Bullerö och Hallskär. Med fossilmotor blir det mer återhållsamt med långturer.
Svar från Lena Holm 2019-07-09 18:57
Tack Gunnar,
vi tog oss dit med kommersiell taxibåt från Stavsnäs. Helt OK för vår del. Det dyraste på hela helgen var dock att ha bilden parkerad i Stavsnäs. Visst är det en fin ö och vi försöker nog åka tillbaka igen nästa sommar. Det fungerar bra för ett sällskap på ca 10 personer.
Hälsningar Lena