Annorlunda mat från havet
När vi är på Tustna är det mat från havet som gäller. Här plockar kocken pilgrimsmusslor tillsammans med ett par andra dykare.
Här kommer Annu med en mussla. Om säcken blir full blir den tung och otymplig. Då fäster de en lyftsäck i den och pytsar in lite luft i säcken så den stiger till ytan. Lyftsäcken flyter upp som en gul ballong och båtföraren kan plocka ombord lasten.
När man hoppar i och dyker kan man ta med sej ett ljuster och en fångstkasse om man vill. "Guns and ammo" är sådana vapen. I Norge får man fiska med ljuster, kniv och harpun när man dyker. Det är inte tillåtet i Sverige. På denna bild står också en harpun och det var vår gästkock som hade den med sej. Han var dessutom mycket duktig på att använda den.
Olika sorters plattfiskar kan man ta ganska lätt men de måste vara stora för att ge något att äta. Vi är oftast 12-14 personer som ska ha kvällsmat.
En stor långa är inte heller så tokigt. Den här höll inte måttet och fick simma vidare. Vår kock höll sej ffa till sej och det är en konst att ta dessa med harpun. Han behärskade tekniken men jag var aldrig nära honom då han jagade och kan inte visa detta på bild.
Fisk och pilgrimsmusslor brukar vi äta på Tustna, men vem trodde att de här gröna strimlorna i en grop på klippan gick att äta. Det gröna heter rörhinna och är en typ av tång. Gästkock Johan och hans fru Katarina har specialiserat sej på att plocka och tillreda tång. De har också ett familjeföretag som säljer olika sorters tång.
De större runda snäckorna på denna bild är skålsnäckor. De sitter på klipphällar och är ätliga enligt Johan och Katarina.
Katarina samlar skålsnäckor på lunchen en dag då solen inte sken så fint på oss (men det var uppehåll). Det är lättare att plocka skålsnäckor med en tunnare kniv, typ en skalkniv, men hon fick ihop så det räckte till en provsmakning samma kväll.
Så här ser skålsnäckan ut när den släppt från klippan. Det är många olika sorters tång som går bra att äta men det var för sent på säsongen för att skörda flera arter.
Så här såg det ut på rensbordet efter en dykdag. Pilgrimsmusslorna är öppnade och ska plockas rena. I bakgrunden ligger två av de fyra sejar som blev dagens fångst.
Gästkocken filear fiskarna med van hand. Till vardags jobbar han som kock på Pater Noster, en gammal fyr i Bohuslän som numera är om- och utbygg till en lyxig hotell/konferensanläggning med havsutsikt åt alla håll.
Utsikten är fin vid rensbordet och det regnar inte. Ibland händer det att den som rensar fisken eller musslorna får stå här ute i torrdräkten och rensa i ösregn. Köket är som en liten skrubb och där går det inte att rensa något.
Jag tror att detta kallas sammet horn eller kodium. Det är också tång. De sköljde bara av den och tog med den in till middagsbordet. Skalen från musslorna är ju fina att servera i och det finns skal i överflöd. De går tillbaka till havet efter att vi ätit på dem.
Skålsnäckorna hamnade på en plåt och gratinerades några minuter med vitlökssmör. Det blev ett gott snacks att plocka i sej före maten.
Till vänster sashimi på pilgrimsmussla med ingefära och friterad rörhinna, serverades med soja och wasabi. Det gröna nystanet är alltså friterad tång och den var både god och vacker. Till höger tre gratinerade skålsnäckor. Allt smakade fantastiskt gott.
En annan kväll såg förrätten ut så här och det är pilgrimsmussla igen med wasabi, ingefära och den gröna tången kodium. Till middag åt vi nystekta sejfiléer med smörstekt grönkål (vi hade med en stor kasse från vår odling) och en mycket smakrik bulgur (kockens hemligheter, men det kanske var lite tång i den också).
En kväll avrundades med en liten men mycket speciell GT gjord på "sjögräsgin". Efter varje middag spelade vi tärning om vem som skulle diska (det finns ingen diskmaskin). Jag klarade mej varje gång denna vecka.
Hälsningar Lena
Det blev jo den rene luksus kulinariske oplevelse .Kaldes det ikke også for "det nordiske køkken" ude i verden ?
Fin serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
det blev flera nya kulinariska upplevelser denna vecka och sånt som vi måste lägga på minnet till senare år. Jag vet inte om detta är typiskt nordiskt kök, men fisk är nog det, åtminstone i Norge.
Hälsningar Lena
/Gunnar S
det var en del nya smakupplevelser denna vecka som vi ska komma ihåg till nästa tur till havet.
Hälsningar Lena
Det kallas man kalas.
Ha det väl
Bob
ja vi hade kalas denna vecka men nya goda och spännande rätter.
Hälsningar Lena
det finns ju många fler sorters tång som är ätlig, men den ska inte plockas så här sent på säsongen. Skålsnäckorna var mycket goda och de är lätta att plocka om man t ex jämför med pilgrimsmusslor som man måste ner 15-20 för att hitta.
Hälsningar Lena
det var en hel del nya spännande smakupplevelser denna vecka och även gamla bekanta som pilgrimsmusslorna i olika former. Bläckfiskar är alltid lika intressanta att möta och se vad de tänker ta sej för.
Hälsningar Lena
Och fina bilder på uppläggningen.
Förstår att ni njuter.
Mvh Bengt
det serveras alltid god fisk och musslor denna vecka men det blev extra festligt med en gästkock denna gång.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
det var andra saker denna vecka som imponerade mycket mer på mej än sjögräsgin även om det var ett kul sätt att avsluta den kvällen.
Hälsningar Lena
Rest på Donau och trodde vi skulle få äta god fisk, men vet inte vad kocken där hade emot god vällagad fisk. Blev mest att äta av kötträtterna.
Fast den gröna tången såg inte så frestande ut, blir nog annat när den tillagas rätt.
Skålsnäckor såg jag på Antarktis, men har aldrig ätit dem.
Men all mat såg väldigt aptitlig ut här.
det friterade gröna tången var väldigt god och passade utmärkt till musslorna. Skålsnäckor finns ju överallt på klipporna men det var en nyhet för mej att de gick att äta. Lätta att plocka och laga till. Det var ju ett proffs som styrde och ställde i köket och det märktes.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
så synd att du inte gillade musslorna. Det är ju ett festligt tillfälle. Jag tycker de är fantastiskt goda och vi äter massor när vi är i Norge och kan plocka dem själva.
Hälsningar Lena
jag hade ju så många roliga nya maträtter att fota.
Hälsningar Lena
Människor har nog sen mänsklighetens begynnelse gått vid stranden och ätit av vad som finns där i anknytning till vattnet.