En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

2022, del II

JULI. Vi åkte på semester till Nordnorge som bl a inkluderade dykning i Saltströmmen. Ett paradis för erfarna kallvattensdykare med ett unik undervattensliv. Vi såg många havskatter som på bilden ovan men jag fotade också en bläckfisk som var den nordligaste rapporterade bläckfisken hittills i Norge. 

Som avslutning på vår semester hade jag bokat en tredagars vistelse hos Ole Martin Dahle, delvis finansierat med ett presentkort som jag vunnit. Jag ville också gärna träffa Ole Martin. Han är agronom (som jag) och en oerhört intressant person, samt att han har ett helt gäng havsörnar som dagligen inväntar ljudet av hans motorbåt.

Ombord på båten fanns också Brutus Östling och han delade gärna med sej av sina erfarenheter av hur man kan fota trutar från båt med vidvinkel. Hundmat i motljusskyddet och så fick man ta en del skit, bokstavligen. Det var hur kul som helst men jag hade verkligen önskat en kortare närgräns för mitt 16-35 mm. Den här bilden gav en fjärdeplats i Fotosidan masters första etapp, tema Ögonblick.

Vid Saltströmmen och även i Flatanger fick vi möta den norska älgstammen på nära håll. Jag har aldrig förut sett så många älgar inom så kort tid som på denna resa. Här är det ett par ungdomar vid Saltströmmen som poserar.

AUGUSTI inleddes med en weekendresa till London. Vi träffade min syster och svåger som var på besök från Texas och min systerdotter med fästman som köpt ett mindre hus i staden och precis hunnit flyttat in veckan innan vi kom.

Nästa år planeras bröllop i juni och då ska man förstås prova brudklänningar med mamma och moster på plats.

Denna månad blev det också en tur till Knuthöjdsmosse och även om jag fick en vacker morgon med dimma i soluppgången väljer jag att visa en smålom. De uppvisade underhållande, revirhävdande beteenden som jag aldrig sett förut och det var klart en höjdpunkt även om de inte gjorde det när ljuset var som finast.

I SEPTEMBER var jag på konferens i Porto, Portugal och hittade den gamla spännande bokhandeln Livraria Lello, som ska ha inspirerat Rowling när hos skrev Harry Potter böckerna. Det var inte så svårt att förstå när man klev in i den miljön. 

Vi åkte och till Tustna i Norge för en veckas dykning, vilket vi brukar göra vecka 38. Där blev det flera möten med läckra bläckfiskar...

...och marulkar i det gröna vattnet. Dessutom fick vi prova nya rätter från havet som t ex skålsnäcka och tång.

OKTOBER. Fotosidans fotocup pågick för fullt med ett nytt tema varje vecka. Veckan med temat "upprepning" bestämde jag mej för att skapa en bild med speglingar i vattendroppar. Det blev dock bara en 14:e plats.

Jag åkte tillbaka till Sveriges nordligaste bokskog, Fånöö, för att fånga höstfärgerna.

NOVEMBER bjöd på en vacker morgon på väg till jobbet. Soluppgången var nu så sen att jag nästan inte hann fram till morgonfikat klockan nio. 

Jag lyckades hitta till en fågelmatning en bit utanför Västerås (med Johnnys hjälp) för att fota nötkråkor. Nötkråkorna dök upp andra gången jag åkte dit men jag fick också ett småfågeleldorado i motljus. 

DECEMBER bjöd på snöiga förhållanden och ett rådjur spanade in på oss en fredagskväll när vi satt i soffan och slappnade av efter arbetsveckan. De passade även på att äta upp det sista av min grönkål. men den bjöd jag på för de poserade så fint. 

Avslutar som jag började, med en dansant häger vid Råstasjön. Det var inte ens fiskutdelning utan den kom flygande mot mej och landade galant på den snötäckta isen.

Det var allt för mej från 2022. Fotoåret 2023 har redan börjat.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-09 17:15 | Läst 986 ggr. | Permalink

"Kommer ihåg många av dessa vackra bilder från tidigare bloggar :-) Havsörnen är ju favoriten helt klart, inte otippat kanske. Men talgoxarna förmodligen där kommer inte så långt bakom örnen, rådjuret likaså. Knuthöjdsmosse ser ju verkligen spännande ut och att träffa Ole Martin :) Ännu en mycket fin sammanfattning av 2022!"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Helt fantastiska foton och många favoriter bland alla dessa. Hägern är ju magisk och tror inte jag sett en sådan, åtminstone inte den här sorten. Tror jag såg en i Portugal vid kossorna, men den var ganska liten och vit. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-01-10 07:14
Tack Nina,
fågeln du såg i Portugal var nog en kohäger, de är små och vita samt uppehåller sej gärna bland boskap. Hägrar är normalt väldigt skygga men vid Råstasjön kan du möta dem på nära håll på vintern.
Hälsningar Lena
Erkenius 2023-01-10 07:56
Aha! Vi har någon vid Svartån här i Västerås också men inte så fin som just de du fotat. de är väldigt vackra med sina bröstfjädrar och färger. Antar det finns en hel del olika. /Nina
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:23
Hej Nina,
det finns bara en typ av gråhäger i Sverige. Ungfåglarna saknar de långa fina fjädrarna på bröstet och är mer grå. Det kan vara så att de inte heller har de två svarta långa fjädrarna på huvudet, men jag är inte säker. Det händer att det dyker upp enstaka vita hägrar (stora) och då är det ägretthäger. De är ganska ovanliga men ökar i antal varje år verkar det som.
Hälsningar Lena
Erkenius 2023-01-10 18:08
Ok Lena! Jag är nybörjare på fåglar, finns så många olika/ Mvh Nina
Havsörnen och Hägern fastnar jag för. Elegant och stilrent.
Svar från Lena Holm 2023-01-10 07:16
Tack Peter,
det blir kanske en handfull fågelbilder under ett år som sticker ut lite extra och det är två av dem från detta år.
Hälsningar Lena
Härliga bilder allihop. Men undervattensbilderna är ju fantastiska och örnen och måsarna samt fåglarna i motljus. Dropparna var ju speciella, du hade lagt dropparna på en glasskiva med blomman under har jag för mig
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:27
Tack Peter,
dropparna är applicerade på glas med en pipett. Först måste man dock behandla glaset med något som gör att dropparna håller. Jag använde samma medel som jag sprayar på mockaskor och sedan torkade jag med papper.
Hälsningar Lena
Fint fotoår du haft och får hoppas det fortsätter 23 också.
Magiskt fina undervattensbilder. Ser fram emot varenda sån blogg
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:29
Tack Nini,
det blir långt mellan dyken numera och mest när vi åker på semester. Mycket att kånka runt på och packa både in och ut ur bilen. Man blir mer bekväm med åldern :-)
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder!

Ett bra tips för oerfarna fotografer brukar vara: "gå närmare och när du är tillräckligt nära, ta ett steg till".

Det är ju inte något du behöver ta till dig eftersom du är en bra fotograf. Måsen taget med 16-35 måste ju ha varit otroligt nära. Hade fokus hamnat på näbben kanske ögat och kroppen blivit oskarpt i stället. Fantastisk bild är det hursomhelst.
/T
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:41
Tack Tomas,
näbben är för nära för mitt objektiv, men det är ändå dessa extrema närbilder som blir de läckraste och ibland var det trots allt hyfsat skarpt på ögat. Fågeln slår nästan i glaset (ibland gjorde den det). Den plockar en godisbit som ligger i motljusskyddet och bommade ju en del gånger. Brutus hade ett 12-24 (om jag minns rätt) och han fick betydligt fler skarpa närbilder. En del blir helt galet roliga.
Hälsningar Lena
TomasKronberg 2023-01-10 20:17
En verklig utmaning att fotografera flygande fåglar med vidvinkelobjektiv. De flesta fågelfotografer börjar ju i andra änden med extrema teleobjektiv... Jag antar att du inte tagit alla bilder med vidvinkel, men bilden på måsen är riktigt kul, sällan sett något liknande.

De andra bilderna är också mycket bra glömde jag att påpeka, speciellt gillar jag hägern för att bilden är så stilren och fri från ovidkommande detaljer.
/T
Svar från Lena Holm 2023-01-10 20:53
Tack Tomas,
hägern är fotad med 400 mm men just på den platsen kan man komma så nära dem att det kan gå med kortare brännvidd också. Annars är 400 i minsta laget vid fågelfoto, men för mej handlar det också om vikten på objektivet och flexibilitet när jag fotar flygande fåglar. Det är mycket sällan jag använder stativ. Örnen är fotad från en båt där det inte gick att ha stativ och då måste man orka handhålla sin utrustning.
Hälsningar Lena
Kommer ihåg många av dessa vackra bilder från tidigare bloggar :-)
Havsörnen är ju favoriten helt klart, inte otippat kanske.
Men talgoxarna förmodligen där kommer inte så långt bakom örnen, rådjuret likaså.
Knuthöjdsmosse ser ju verkligen spännande ut och att träffa Ole Martin :)

Ännu en mycket fin sammanfattning av 2022!
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:43
Tack Joakim,
det är ju lite kul att talgoxar ibland bjuder på så fina fototillfällen och visar att det inte nödvändigtvis behöver vara spektakulära arter för att det ska bli bra bilder. Bilden på rådjuret är väl inte tekniskt så bra men det var ett fint tillfälle. Du skulle älska mossen och borde verkligen åka till Ole Martin.
Hälsningar Lena
Joakim88 2023-01-10 19:31
Det är nog därför som jag gillar rådjursbilden lite extra där med tanke på att det nästan var en ren tillfällighet och att den tittar in genom köksfönstret :)
Ja knuthöjdsmosse ligger på listan.
Ole Martin likaså :-)
Väldigt bra - både bild och text! Riktigt uppfriskande faktiskt en skitdag som denna med både dimma, evigt regn och mörker.
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:44
Tack Sten-Åke,
det är uppiggande att titta tillbaka på det gångna året och minnas de finaste stunderna. Man får göra det bästa av det den här tiden på året.
Hälsningar Lena
Väldigt bra - både bild och text! Riktigt uppfriskande faktiskt en skitdag som denna med både dimma, evigt regn och mörker här ute i skärgården.

Jag tyckte fiskbilderna var härliga med sina vackra färger och mönster.
Jag blir glad och impad av dina fina bilder. Truten var kul, ska komma ihåg det tipset.
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:50
Tack Sten,
det fungerade bara att fota trutarna när båten körde och de flög efter för att sedan dyka ner och ta en godisbit. Ett filter på objektivet är också bra för de bommar ibland.
Hälsningar Lena
Bara att gratulera till kavalkaden, mycket vackert, men viktigast var nog provning av brudklänning, ett stort ögonblick i livet.
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:52
Tack Stefan,
jag det var en speciell stund i butiken och nästa år blir det kanske en bröllopsbild som får representera juni.
Hälsningar Lena
Vilken fantastisk årsberättelse! Rent fototekniskt är i mina ögon bilderna på örnen och truten de mest spektakulära (kan inte uttala mig om undervattensbilderna), men bildmässigt är alla på samma höga nivå. när det gäller uttryck och känsla. Samtidigt måste jag (ännu en gång) tillstå min klockarkärlek till den näst sista bilden med rådjuret som tittar in. Här kan man reflektera över en kontakt mellan två världar, som inte är någon kontakt.
/Sven
Svar från Lena Holm 2023-01-10 17:57
Tack Sven,
för dina fina ord. Jag har tekniskt bättre bilder på rådjur men just den här tycker jag verkligen om, för den tittade rakt in. Den stod också kvar när jag höjde kameran och tog ett antal bilder trots att jag var väldigt nära på andra sidan glaset. Vid tidigare tillfällen då de varit nära fönstret och jag rört mej det minsta innanför har de snabbt hoppat undan.
Hälsningar Lena
Härligt fotoår du haft! Och kul med en liten summering.
Svar från Lena Holm 2023-01-10 20:54
Tack Lena,
det har varit en del fina tillfällen och jag tycker det är trevlig att göra en tillbakablick.
Hälsningar Lena
Det är inte mkt som slår en sån här bildserie :-). Känner igen dom flesta bilderna men att se dom i ett svep så här säger ju en del om dig som fotograf. Väldigt fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-01-10 21:36
Tack Björn,
för dom fina raderna. Både semestern och hösten bjöd på flera lyckade fototillfällen.
Hälsningar Lena
Det var en mängd fina bilder och dina undervattensbilder är nog i en klass för sig, örnen är fantastiskt fin den också men närbilden på måsen är nog min favorit
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-01-12 19:09
Tack Stig,
det var kul att fota trutar när de kom så nära. Tur att jag hade ett filter på objektivet för de slog i näbben några gånger.
Hälsningar Lena
Vita örnen :) är ju kul, får tankarna till Brutus bok samtidigt och bläckfisken är suverän.Ja det mesta som du kommer i närheten av blir ju bra..Men fönstertittaren ojoj..den är svårslagen.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-01-12 19:11
Tack Gunte,
det är ju Brutus bildidé och teknik som ligger bakom den närgångna truten, men ingen blir den andra lik och det var väldigt kul att prova. Rådjuret har varit på besök ett par gånger till och tittat in på oss. Nu är det dock ingen snö kvar och då blir det alldeles för mörkt.
Hälsningar Lena