och nu får det bli lite matfotografi
Matfoto ska helst fotograferas med ett kort skärpedjup och gärna med ett ganska mjukt ljus och en mjuk behandling i mörkrum och bearbetning. Först ut med det i Sverige var väl Nina Östman (Ericson) och boken om Rosendals trädgårdar. Om det var hon som skapade trenden eller om hon befann sig i något slags skede låter jag vara osagt.
Nu har jag fotograferat i hårt ljus, dock med en diffusionskärm men skärpedjupet är rätt långt.
Det blir blomkål i ugn med olivolja, lite panko som garnering på slutet. Auberginer grillade i ugnen. Morötter stekta tillsammans med citronskivor och lite honung. Förvånansvärt gott.
Av basilikan blir det så klart en pesto. Jag brukar använda rostade solrosfrön och en vällagrad svenskost i stället för parmesan. Lite persilja också.
Det enkla köket. Det enkla livet. Som borde vara tillgängligt för alla och envar.
//GöranR
/ Gunnar S
Och jag gillar ett lagom kort skärpedjup 😁. Det är ju inte nåt antingen - eller här, som vanligt gäller det ju att försöka ta bra bilder, dvs som gör att maten ser god ut på bild också. Och matbilder från gamla kokböcker som bara visar maten rätt upp och ner (brunsåsbilder - bra beteckning!) är tråkiga att titta på, jämfört med lite mer konstnärliga bilder, med det drömska skärpedjupet och mjuka ljuset , där också upplägget (plejtningen) är viktigt.
//GöranR
Självklart finns det enstaka undantag där det passar. Men det är undantag som bekräftar min regel.
Och så kikar jag ibland i mattidningar och ser folk som sysslar med matfoto och använder sig av fullframe och tar sina kort-skärpedjup-bilder, och jag tar mig bara för pannan och skakar på huvudet åt såna dumheter.
Bästa kameran för matfoto är enligt min ringa och högst obetydliga mening - smartphones.
Ha det gott /Gunnar S
Hälsningar Lena
Ha det gott. / Gunnar S