Klimatfunderingar

Hade vi varit snabba och vallat skidorna. Ett skidspår i centrala staden på 25 cm nysnö. Men senfärdigheten är legio. Det gick från minus åtta till plus tretton inom loppet av tolv timmar. Det är enligt meteorologerna ytterst ovanligt, har inte hänt sen femtio år sedan sist. Tvära kast. När kommer det att ske igen? Sannolikt behöver vi inte vänta femtio år till, inte så länge ångmaskinens princip får råda. Tack fysikadjunkt Beckman för den insikten. Ju varmare desto mer rörelse, det borde till och med en  "klimatförnekare" kunna gå med på. Mer rörelse, desto mer stök. Sen får man väl dra sina slutsatser av det. Och gärna stå för det i skenet av ovedersägliga siffror. 

Inlagt 2024-11-28 20:53 | Läst 468 ggr. | Permalink
Spännande bild! Och den som tvivlar får väl vänta och se! ;)
/B
syntax 2024-11-28 22:57
FN:s första avgrunds-larm kom 1972, alltså för över 50 år sedan. Hur länge skall man vänta?

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/vargen-kommer-4.htm
Det kan ju inte vara något rekord, eftersom det hände samma sak för 50 år sedan.
”Klimatförnekare”?
Semantiskt och kontexmässigt ligger ordet så nära ”Gudsförnekare” att jag lite drar på smilbandet...
Kan det vara så att somliga alltför ivrigt vädrar blasfemi i luften... :-)
Svar från mombasa 2024-11-29 11:14
Nej, något rekord är det inte och heller ingen som påstår det. Däremot är såna här temperaturkast i Sverige extremt ovanliga, enligt meteorologerna. Jag sätter citationstecken runt klimatförnekare. I brist på annat uttryck, men lansera gärna något bättre ord.
/Gunnar S
syntax 2024-11-29 12:07
Man behöver ju inte alltid hitta på fula epitet på sina meningsmotståndare...
'Klimatförnekarna' kan man bara strunta i, dom har blivit 'faktaresistenta' av all ny kunskap som kommer fram och som dom uppenbart inte riktigt orkar med, dom verkar också tro att klimatförändringarna ska ske just här och nu.. annars så finns dom inte, och för varje år så blir haven (Atlanten bl.a) varmare och slår nya rekord, som i sin tur ger mer energi och fukt till lågtrycken som rullar in här, och på andra ställen som Spanien (Valencia t.ex) och allmänt i Sydeuropa, eftersom även Medelhavet blivit varmare.. Jag säger som jag sagt förut, ett citat från Ingemar Stenmark, som intervjuades av Sven 'Plex' Pettersson om något jag inte riktigt minns nu.. Ingemar Stenmark sa: "Det är ingen idé att försöka förklara något för nån som int begrip.." Samma gäller klimatförnekarna..
Hälsn!
syntax 2024-11-29 11:49
Jan Ehrsson! Nog är du en bra pösig typ.
Vad har du i ditt CV som motiverar den sortens överlägset snack? Redovisa!!

Här ”förnekas” inget klimat.

Precis som naturen inte har något balansläge, är klimatet statt i ständig förändring - på väg från en sak till något annat.
Under bronsåldern hade vi ett medelhavsklimat här i landet – vinrankan trivdes i Mälardalen. Sedan kom järnålderns dramatiska kallperiod. Efter ett mellanläge följde en kallperiod som varade mellan tidig medeltid och fram till första halvan av 1800-talet.

Det här sistnämnda är mycket intressant! Den här kallperioden som ibland kallas för ”Lilla istiden” slutade VÄL FÖRE det att människans fossila utsläpp rimligen kan ha påverkat klimatet. En lång kallperiod har alltså avslutats, och ersatts av en begynnande värmeperiod – en klimatväxling som uppenbarligen inte har något med mänsklig aktivitet att göra. Är det då speciellt konstigt att det blir varmare – när vi har gått in i en värmeperiod?

Det här är bara ett spår i en komplex helhetsbild, men ett intressant spår – som ändå är lite förskräckande. Det antyder nämligen att uppvärmningen skulle kunna ha sin huvudsakliga grund i annat än våra utsläpp – och då har vi slängt alla miljarderna i sjön.

Tänk om du Jan skulle spana lite utanför din box – en box som jag gissar består av våra svenska massmedia – en journalistik som för länge sedan har glömt bort vad det journalistiska uppdraget går ut på.

Det journalistiska uppdraget:

Journalisten går in och undersöker alla sakförhållanden så fullständigt och rättvist som möjligt. Han kommer sedan ut och redovisar saken så allsidigt som möjligt - han överdriver inget och han förtiger inget.
bildsten 2024-11-29 16:23
Det är ju sant att klimatet på jorden har varierat under årtusendena, ganska rejält till och med.
Det som skiljer den nuvarande uppvärmningen från de tidigare är bland annat koldioxidhalten i atmosfären och dess inverkan på temperaturutstrålningen. När jag läste förbränningslära på 60-talet var halten CO2 ca 325 ppm i atmosfären och nu är den ca 425 ppm.
Dessutom har vi släppt ut en del andra gaser som diverse långlivade klorfluorkarboner, CFC, (kallas vanligen freoner efter Du Ponts varumärke) som förutom att de påverkar ozonskiktet även är kraftfulla växthusgaser. De stora utsläppen av de gaserna kom (kommer fortfarande?) från deras användning som jäsmedel i styrencellplast och polyuretanisolering samt drivmedel i sprayer av olika slag. Men även i mindre utsträckning från läckande kyl- och frysanläggningar.
Petroleumindustrin släpper ut stora mängder metangas som är en annan kraftig växthusgas som till skillnad mot CFC och HFC dock har kort livslängd i atmosfären.
Men det här visste du väl redan Peter?

Frågan kvarstår då varför den här uppvärmningen sker så snabbt och accelererande.
syntax 2024-11-29 18:15
En berättigad fråga - men svår att besvara.
Bronsålderns varma behagliga klimat övergick i järnålderns bistra kyla på en tidsrymd under ett halvt århundrade. Hela bronsålderns högkultur kollapsade.
tråkigt att du inte hann med skidturen

Armageddon, totalt sammanbrott av jordens livgivande krafter
många gudstroende är övertygade om att det är gud som visar sitt missnöje med människans ogudliga utveckling

dessa troende välkomnar ett snabbare sammanbrott
så, dom förnekar inte förändringarna, snarare stödjer dom

ur detta skall då gud återkomma och i Israel skapa ett liv med mjölk och honung

kanske är den drömmen förnekarnas egentliga längtan
eller
ett långsamt självmord med insikten om att det har ju hänt förut
Gunnar, nedanstående kommentar skrev jag först som svar på Ingrids inlägg från tidigare idag. Funkar lika bra på ditt.

Vad vill du åstadkomma med den här typen av inlägg? Om du tror att du kan förändra folks uppfattning i klimatfrågan så kan du glömma det. Det enda du gör är att se till att personer som en gång sökte sig till Fotosidan tack vare sitt intresse för fotografi hamnar i luven på varandra.

Politiska blogginlägg och sådana som handlar om samhälliga fråger som det råder oenighet kring förstärker bara polariseringen människor emellan och det är nåt vi borde försöka att undvika.

Jag har läst åtskilliga "politiska" blogginlägg här på Fotosidan och utan undantag så har det bara förstärkt mina egna åsikter eftersom blogginläggen hade så svag argumentation. Ibland minns jag dock att pålästa individer argumenterade mot blogginläggets budskap och de argumenten var ofta så skarpa att mina åsikter förstärktes ånyo.

Den senast veckan har jag skrivit fyra blogginlägg om min senaste resa till New York som alla har fokuserat på fotografi. Jag har fått en massa trevliga kommenterar som ibland gett upphov till trevliga meningsutbyten. Vill vi inte se mer av sånt? Eller vill ni som skriver "politiska" inlägg verkligen orsaka så mycket bråk istället?
syntax 2024-11-29 21:53
Snyggt Fredrik! Vad gjorde man utan sina ovänner... :-D
Frekeman 2024-11-29 22:31
Tack, Peter. Ska man bli ovänner här på Fotosidan så ska källan vara fotografi och så är det ju för dig och mig. Ordning och reda.
Svar från mombasa 2024-11-30 12:39
Hej Fredrik. Jag har ingen som helst avsikt att åstadkomma något med det här inlägget. Det är en bilddagboksanteckning, mest för att hålla bloggen igång, jag har mycket annat att pyssla med just nu, en utställning, bildspel, beställningar av trycksaker och lite annat smått och gott. Vi gjorde reflektionen med den missade skidåkningen en kväll när vinterlandskapet förvandlades till mörker. Och läste den meteorologiska kommentaren i SVTnyheter. Är det ett politiskt inlägg. Hur tänker du då? Var passeras gränsen till det politiska?
Jag tycker nog att du överreagerar lite. Det skrivs många inlägg här på FS om både det ena och det andra som kan tolkas politiskt och så må det väl vara. Det ingår i en demokrati att meningskiljaktligheter får existera och luftas är min tro.
Jag läser gärna dina bloggar på FS, New Yorkresan innehåller mycket igenkänning från mina egna resor dit. Staden där varje fotografi blir ett gatufoto, som nån har sagt. Jag läser också gärna Peter Hennigs bloggar. Plus en massa andra Lena Holms initierade naturbloggar och Indienresa inte att förglömma.
Vad gäller Ingers inlägg är ganska tydligt "läs gärna om Kirst Jylhäs forskning och bilda dig din egen uppfattning".
Ha det gott
/Gunnar S
syntax 2024-11-30 14:22
Jag tycker att det ligger mycket i det Fredrik säger. Kanske han överreagerar lite gentemot just denna bloggtext - kanske han då även har andra av dina bloggar i åtanke?
Du har en tendens att sticka in små politiska brandfacklor i dina texter. Tändved där det på ett förutsägbart sätt lätt kan generera replik från sådana som inte delar dina åsikter.

Varför skall man hålla på med sådant - på en fotoblogg?

Går man in på andra forum, allrahelst politiska forum är det ofta förskräckande vilken frän och ohyfsad ton som råder. Så vill vi ju inte ha det här på FS.

Det går alldeles utmärkt att inte skriva om politik på FS - jag skriver inte om politik på min blogg. Några gånger har jag häcklat "klimateriet" och en gång har jag skrivit om krig. Att jag sedan skriver politiskt i kommentarsfälten är en annan sak. Där är det någon annan som har torgfört saken. Jag bara svarar.
Det går alltså alldeles utmärkt att undvika politik här på FS. Allrahelst som det är i linje med forumets regler.
Frekeman 2024-11-30 15:02
De fyra sista meningarna inbjuder till debatt och särskilt ordet ”klimatförnekare” bidrar.

Att det har med politik att göra är väl tydligt då politiker de senaste åren har tävlat med varandra om åtgärder som ska motverka klimatförändringarna. Dessa åtgärder får konsekvenser som man sedan debattera om huruvida de är rimliga eller inte. Politik definitivt.

Jag är rätt glad i att argumentera och debattera. Men i rätt forum. Det är skönt att slippa allvaret ibland och hänge sig åt fotografi eller nåt annat man tycker om, inte sant?

Det vissa bloggare här på Fotosidan gör är att de inte kan låta bli att, utöver det fotografiska de skriver om, ta med en nåt kontroversiellt, ofta politiskt. Då kliar det – ska man skriva nåt eller bara hålla tyst?

Jag brukar hålla tyst. Men skrev nåt om den uppenbara rasism som Malinka Persson uttryckte i ett av sina inlägg. Rasism i alla dess former ska inte förtigas. Jag gjorde det på ett ett försiktigt sätt men det hjälpte föga.

Och ja, kanske är det är lite av en överreaktion som Peter skriver men se det lite mer allmänt och historiskt.

Och, som du säkert vet, så är jag en förkämpe för det fria ordet och uttrycket men kan tycka att var sak har sin tid och plats.

Jag noterar att resultatet av ”politiska” inlägg bara gör folk förbannade på varandra. Ska man bli förbannad på varandra så ska det vara av nåt som har sin källa i nåt fotografiskt. Som för mig och Peter Hennig.