Omvänt perspektiv
Nikon F Photomic och vad ska man egentligen ha en sån till
Nikon F systemet innefattade en hel mängd olika tillbehör, objektiv, sökare med mera som begreppet systemkamera betyder. Bland annat Photomic-sökaren, en anmärkningsvärt stor klump för att i princip bara innehålla en ljusmätare, ljusår i från dagens digitala teknik. En ljusmätare som dessutom visar resultatet ganska ungefärligt, något som redan då när kameran var modern var ja just det, ungefärligt, basalt är bara förnamnet.
Nånting som blir uppenbart är att dåtidens exponering inte var det exaktas vetenskap, eller rättare sagt, det behövdes ett öga och ett visst mått av kunskap bakom sökaren också, vilket dåtidens negativpärmar med brutal tydlighet visar att så inte alltid var fallet.
Jag har alltså skaffat mig en sån här, nostalgifaktorn gick inte att runda, trots allt. Hur bar man sig åt? Ställa skärpan manuellt, i situationen utvärdera ljusmätarens utslag, lite större bländare, lite mindre? Ja, det är kanske det som är just den ungdomliga lockelsen med analogt fotografi. Man måste tänka själv, samtidigt som toleransen är rätt stor. Det finns något förlåtande över stora delar av analogt filmfotografi.
Nåt annat? Nja, att systemet inte riktigt matchar föraren. Med höger glasöga blir sökarbilden plågsamt oskarp, med vänster öga, mitt sämsta men utan glasöga fungerar det. Med en 24mm så blir hyperfokal metod praktisk och mycket användbar, med längre brännvidder i arsenalen inte lika lätt. 105mm, mitt favoritobjektiv, därmed lite knepigare. Dioptrilinser för det här ekipaget verkar vara kanske inte omöjligt men ändå rätt svårt att hitta.
Samtidigt finns en viss glädje i att då och då återgå till det här sättet att fotografera, att gestalta. Långsamhetens lov som sagt. Något att återerövra. Men hur ställer sig detta i dagens fotografiska trend, som inte enbart är knasterskärpa utan också en rejäl portion av oskärpa, estetiskt formulerad oskärpa ofta som ett resultat av dagens tryckkvalitet och faiblesse för matta papperskvaliteter.
Man omger sig med teknik, mer eller mindre beroende på vilken bildteknik man ägnar sig åt. Ett lagom grängat papper och en bra penna, enklare kan det inte bli för den som ägnar sig åt tecknandet. Fotografi är dock något annat.
Nu ska sägas att slow-photo-arsenalen för min del redan är uppfylld, Rolleiflex, Minox, Robot, Nikon FG borde räcka för att upprätthålla ett nostalgiskt förhållande till fotografisk bild. Det om detta.
Analogt fotografi börjar i dag, i och med AI och hysteriskt kompetenta kamerautrustningar, sakta närma sig ett förhållningssätt till bild och bildarbete som liknar den traditionella konstgrafikens. En process i flera steg, låt vara utan handens direkta närvaro som i koppargrafiken eller litografin till exempel. I det perspektivet är jag inte orolig för artificiell intelligens. AI kommer att verka på en kommersiell marknad och gör det redan nu. Mer om detta nån annan gång
Önskar alla en trivsam påskafton.
Sverige är ett litet land
Men det hindrar inte landet Sverige att redan den 3:e april ha förbrukat sin årsandel av jordens resurser. Overshooting day, som jag i min fåvitskhet alltid trott att den infaller nånstans i augusti. Så icke längre.
Och näringslivet säger, bygg vindkraft nu! Vi behöver all el vi kan få. De blåbruna går samma dag ut med att stoppa byggen och riv helst de som redan är byggda. Timing 1.0, som yngre ibland uttrycker det.
Nu kan man kanske tänka sig att man bygger mycket vindkraft nu och när man senare har kommit på något smartare så plockar man ner vindkraftverken allt eftersom. Vindkraftverk är liksom inte Cheopspyramider som ska stå i evighet. Jo, de låter lite om dem. Det gör det för övrigt om motorvägar, in och utflygande utrikesflyg, grannens motorsåg, gräsklippare, trimmer, vattenskoter, you name it…med mera.
Ett motargument mot vindkraft är att man då bygger fast sig i ett system. Byggde man fast sig i väderkvarnar en gång i tiden?
Apropos bilden, som möjligtvis på ett mycket långsökt kan knytas till texten finns i Uppsala domkyrka. Den har rätt mycket serieteckning, cartoon, över sig. Det är vare sig meloner eller kokosnötter som kastas har jag fått reda på.
Så var det den här, bidraget till Overshooting day. Återanvändning. Från Sapporo via Nagoya till Memphis Tennessee, Belgien, Paris, Arlanda, Uplands Väsby till en skåpbil som landar utanför min port. Och fort gick det. En första rulle Fomapan 200 får bli test på hur ljusmätaren jobbar. Gissar på att jag får kompensera lite grann, gör en egen ”tabell” så att säga. Framkallning i D76 som vanligt. (Eller vanligt och vanligt, hur många filmer framkallar jag om året.) Kaffenol ska det bli också vad det lider. Rätt kul är det i alla fall.