Hur är det med isarna därute?
Man ställer det mesta på sparlåga och ägnar sig istället åt Alvedon och honungsvatten. Känns det igen. Däckad, sängläge och febern som aldrig vill gå ur.
Yrsnö, nästan filmiskt, utanför fönstren och tillvaron är både bokstavligt som bildligt gråmörk, kornig, nedslående.
En atmosfär som skärgårdsskildraren Sven Barthel älskade att sätta tänderna i, eller rättare, pennan. Jag hade tänkt fara ut till ön. Se till huset, kolla isarna, få span på nåt fågelliv och sånt som hör vintern till. Men det blev streck i räkningen och lika bra det. Hämta ved och sköta vatten, brasor och vedspisar med trettionio grader i kroppen...nä.
Det får bli Barthel, och ligga nedbäddad bland duntäcken och nogsamt uppallade kuddar. Barthel är en sån där som gärna upprepar sig, han beskriver stämningar med hela färglådan, långt mer färgsyftningar än hans kompanjon Roland Svensson som nästan blivit synonym med Barthel, har i sin mer effektiva och sparsmakade palett. Det blir att bläddra i några volymer, läsa några små naturbetraktelser. Sova en skvätt...
Så nåt diametralt annorlunda. Hatte Stiwenius: Stockholmspärlor, en bok som trots kassans förbud, damp ner utanför brevlådan häromdagen. Jag såg utställningen på Stockholm Stadsmuseum för ett tag sedan. Sevärd. ( Och det är fortfarande fritt inträde på museet. Passa på innan någon marknadsliberal upptäckt det.) Förutom bilder som skildrar en tid, en ungdomlig energi, inte alltid så enkel, så är det bra foto. Och som grädde på moset, bilderna är rastrerade med Fm-raster tillråga på i duplex. Snyggt och snygg typografi. Jo, värt pengarna.
( Fm, förkortning för frekvensmodulerat raster även kallat stokastiskt raster där svärtan-gråskalan skapas genom att placera likstora rasterpunkter med olika inbördes avstånd beroende på vilken svärta man vill få fram. Duplex, man använder ytterligare en tryckplåt för att trycka en annan ton, ofta betydligt ljusare än trycksvart. Man använder en dekorfärg, oftast något ur Pantonebiblioteket, färdigblandade tryckfärger enligt särskilt recept. Processen går att simulera hela vägen i Photoshop, lite meckigt är det dock.)
Tittade nyss på en färdrapport från SSSK där man skrinnade 52 km. Klintsundet - Särsö - Husarö - Blidösund och det var den 10/1, och på två bilder från den turen så ser jag bara blank is och sol och glada deltagare.. Längre ut så ser jag inte att några 'dokumenterade' turer gjorts, och det har nog hänt en del med isarna sen dess..
Hälsn!
PS. Läste en till rapport från samma område med en annan grupp, finare blir det nog inte, med många bilder dessutom! Dom åkte 55 km. och rundade Hallonstenarna dessutom..
De som bor på öar utan trafik får åka helikopter någon gång i veckan och handla. Ett par av mina gamla grannar som bodde på Skogsö över vintern under pandemiåren, beskrev känslan att landa framför Waxholms Hotell på kajen som att det nästan kändes som om man var någon häftig "rockstjärna" när de steg ut för att besöka Coop och veckohandla.
Förra veckan var det stort svanskådespel när en grupp sångsvanar slogs både med varandra och en stor flock knölsvanar vid vår badbrygga i Ramsösundet. Har aldrig sett det förr trots att jag varit i Skärgården sedan 1961. Vilket väsen.
Krya på dig!
Bilderna från åkturen Klintsund-Blidösund såg jag delar av på FB. Såg frestande ut.Nu gick isen upp i sundet i början på veckan enligt vederhäftig källa på ön. NO och rätt kraftig ström. Men lugnar det sig och blir rejält kallt vilket det verkar bli är chanserna för finis stor. Svartlögan låg ända ut till Melgrund i helgen.
/Gunnar S