Dokumentärt och svartvitt

Härom  veckan hittade jag ett par volymer på Myrorna från fyra förläggare, bland annat Gruvarbetare i Wales med foto av Kjell-Åke Andersson. Det här är sjuttiotal. Tri-x, kornigt svart, nåt som förvisso passar ett dokumentärt arbete om kolgruvearbetare. Även om repron med dagens mått är rätt klen så funkar svärtan bra. Och det är klart att hade man haft råd och eller möjlighet till fyrfärgssvart hade det blivit lite extra tryck i bilderna. Men så var nog inte tiderna. Hursomhelst, min tanke och fråga, görs den här typen av bilder och dokumentation idag? Det borde vara så. Eller är det så att den tekniska utvecklingen i det digitala rummet skapar så mycket annat att den så att säga skapar en ny berättardimension. Kanske framförallt färg, som inte kostar något, men också stort dynamiskt omfång och möjligheten att runda dåtidens tillkortakommande, låga ASA-tal. Har den nya tekniken skapat nya berättarkomponenter och hur förhåller sig ett ungt öga till dåtidens dokumentära bilder.
   Dream Street, Eugene Smiths stora Pittsburg-reportage, en egendomlig historia i sig, kom ut i nyutgåva förra året. Apropos en annan tid och ett annat sätt att berätta. Svartvitt.

(Och nu återstår det där fyndet, en löjligt billig Anders Petersen, Gröna Lund på någon loppis ute i provinsen. Hoppet är vår vän.)

Inlagt 2024-09-12 20:03 | Läst 206 ggr. | Permalink
Intressanta reflektioner. Gunnar!
Kjell-Åke Andersson är en av mina gamla klasskompisar från Fotoskolan och jag minns när han åkte till Wales med fru och småbarn. Och med rektor Strömholms välsignelse. Boken blev lite av Kjell-Åkes examensarbete. Det var, som du skriver, en annan tid, andra värderingar och mycket långt tills kameran blev digital. Kjell-Åke blev ju filmfotograf och regissör efter några år och gjorde sig en karriär den vägen. Men han nominerades med en fin liten bok i tävlingen om Årets Fotobok i år. Boken ”Kära Aspudden” bygger på bilder han tog när han bodde där i början av 70-talet och boken är en liten pärla. Han vann dock inte priset trots detta. Det gjorde istället en ”konstnärlig” självcentrerad dagbok av två tjejer och den boken må vara konstfull men är märkligt icke-fotografisk till sin karaktär.
Samtidigt säger den något om det fotografiska klimatet där den dokumentära fotografin tydligt får stå tydligt tillbaka. Jag tänker att detta har mindre med den fototekniska utvecklingen att göra, men mer med den tid vi lever i.
Hur som helst - kom gärna till Galleri Fotografi i Stockholm lördag 28 september (kl. 12.00-18.00) eller veckan därefter. Jag hänger bilder som är rejält dokumentära, korniga och inte alltid dunderskarpa men som förhoppningsvis berör.

Allt gott/per-erik
Svar från mombasa 2024-09-12 21:10
Utställning ligger inlagd i kalendern, Du kompletterar mina tankar väldigt väl, och Kjell-Åkes bok ligger på inköpslistan för nästa månad. I Aspudden har jag en svägerska, inte gentrifierad och jag är bombsäker på att jag svingat en bägare med Kjell-Åke nån gång i det glad sjuttiotalet. Det om det.
Det fotografiska klimatet har förändrats, inte bara på grund av en teknisk utveckling, även om den inte är obetydlig. Men hur ska man vara solidarisk i en tid när allts mått heter pengar. Borde man var bekymrad? Ja.
Ses den 28.
/Gunnar S