Behöver bilder text?

och andra tankar i augusti. När man nu inte gör många knop. Och processfotar.

Det finns en intressant skillnad mellan fotografiet och den målade bilden. Abstraktion i måleri är inget större problem. Det verkar som abstraktion snarare triggar igång en tolkning. En målning med hög entropi kan till och med uppfattas som lättare att läsa än en bild som är mer sammansatt och komplex till sin natur. Kan det ha att göra med att vi fortfarande uppfattar det fotografiska bildspråket som en slags ersättning för verklighet. Så här ser det ut. Fotografiet som bildbevis. Och ett fotografi med hög entropi åker inte snålskjuts på tanken om konstnären, bildskaparens eventuella intentioner. En målning ska tolkas, tänker man. Ett foto ska visa något. Om man vill hårdra resonemanget en smula. nu har det här resonemanget inte ett dugg med bilderna i den här bloggen att göra, men vad vore en fotoblogg utan bilder. Och man tager vad man haver.

Att vissa motiv mår bra av oskärpa.  Därför att oskärpa tillför något torde vara en högst etablerad sanning i fotokretsar.

Och att skärpa, inte knasterskärpa ibland är rätt. Det finns egentligen alldeles för många parametrar i foto och bildspråk för att göra det hanterligt. Det är som att bilder har en slags kameleontegenskap. Kvantmekanisk rent av. Man ser en bild på ett sätt så visar den sig vara nåt annat. Och fortfarande, bloggens bilder idag har egentligen väldigt lite med det här resonemanget att göra. Eller..?

Inlagt 2020-08-19 19:39 | Läst 928 ggr. | Permalink
Så tror jag också, att många nog uppfattar det fotografiska bildspråket som en slags ersättning för verkligheten. Eller att fotografiet bör vara det. Jag har flera gånger fått frågan, varför fotografera i svartvitt, verkligheten är ju i färg.
Svårt, intressant men även ett känsligt ämne det här, tror och tycker jag! ;)
B)
Svar från mombasa 2020-08-19 22:53
Ja det här är ett känsligt ämne inte minst inom fotografkretsar. Det här med färg och svartvitt. Ytterst sällan ställs frågan varför konstnären använder blyertspennor och inte färgpennor. Men det att förstå att en bild är en bild och verkligheten är något helt annat...
Ha det gott
/Gunnar s