En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Yes!

Här kommer det gäss! Stora flockar samlas nu på åkrar och vall runt Uppsala med omnejd.

När jag åkte från jobbet igår var solen på väg ner och jag stannade till vid ett litet fågeltorn i Funbo. Jag spanade egentligen efter en mindre sångsvan men det blev gäss för hela slanten.

Det var mängder med gäss runt tornet men de var oroliga och började flytta på sej efter en stund. Jag bedömer att det var grågäss, bläsgäss och sädgäss. 

Här lättar ett gäng under viss kakafoni.

En grågås

Det här är nog sädgäss och så en bläsgås lite på efterkälken.

Det var fint att stå i det lilla tornet, ensam. Om man ska hålla corona-avstånd var det ett enmanstorn. 

Gäss i jordbrukslandskap.

Efter en stund hade i princip alla gäss och några tofsvipor dragit iväg. 

De försvann bort över himlen

....alla utom den här som kom tillbaka under högljudda rop. Den hade helt klart tappat bort sina kompisar.

När jag körde hem hittade jag en flock med flera hundra gäss på en åker bara ca en km från där jag stått. Jag gissar att det är samma fåglar och att de inte flög så långt för att få sej lite kvällsmat.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-03-20 16:38 | Läst 1035 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Roligt med nån avstickare ibland. Tredje från slutet blev ju riktigt fint i det ljuset
Svar från Lena Holm 2021-03-21 20:33
Tack Nini,
jag tittade i artportalen och insåg att den här avstickaren var enkel när jag var på väg hem. Solen sken och jag hade inte så bråttom.
Hälsningar Lena
Lite tacksammare att fota med tanke på storleken jämfört med småfåglarna. Dessutom vackert tecknade också och färgerna kommer fint fram i det härliga varma ljuset..Fina bilder med bild 5 i topp..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-03-21 20:35
Tack Gunte,
visst är det lättare med stora fåglar och de rör sej dessutom långsammare. Det tar tid att starta och landa om man är en gås. Kul att du gillar blid 5. Den är annorlunda jämfört med de andra bilderna och jag var lite osäker på om jag skulle ta med den.
Hälsningar Lena
Oj oj så mysigt få se och höra helt klart.
Kanske våren är på väg eller? Vi har kallt dystert väder
här i Skåne nu igen.
Ha en bra söndag på er
///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-03-21 20:57
Tack Gun-Inger,
det blev en fin stund i det lilla tornet innan jag tog helgledigt. Våren är på väg i stora språng och jag hittade t o m en liten tussilago i går. Ringduvan med partner som brukar komma varje vår till vår trädgård och proviantera dök upp sent idag.
Hälsningar Lena
Trevligt med Gäss den här årstiden också! Dom hör till, även om det myllrar av dom.. Extra fint med omgivningen i bakgrunden!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-03-21 20:59
Tack Jan,
jag gillar när det är hus och/eller lantbruksbyggnader i bakgrunden och här fanns det en del sådant. en ny fin plats som jag kommer att återvända till fler gånger. Det är fortfarande en mindre sångsvan som uppehåller sej i närheten.
Hälsningar Lena
Härligt! Bara att njuta av sådana stunder. Kan ha varit samma gäss, de har sina sov och matplatser, sina dygnsvanor. Bråttom nu, bästa häckningsplats, bästa revir, gäller att ligga i! Typisk natur för grågässen med vänner. Fina bilder!
Svar från Lena Holm 2021-03-21 21:01
Tack Stefan,
ja det här blev en väldigt fin stund som avslutning på arbetsdagen innan helgen. Det var förstås kallt, men jag stannade ju inte så länge. Jag var inte alls vettigt klädd eftersom jag kom direkt från jobbet. Det finns mycket "sån här natur" för gässen runt Uppsala.
Hälsningar Lena
Wow så fina bilder.! Ljusa vårfärger och härligt med alla grågässen, nu kan vi börja tro på våren på allvar! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-03-21 21:03
Tack Björn,
det var det låga solljuset som gjorde att jag ville visa dessa bilder och även att jag kunde få bakgrunder som jag gillar, helt i gässens smak också får man anta. Snart kommer det gamla bruna gräset att börja skifta i gröna toner.
Hälsningar Lena
Vackert. det börjar kännas vår nu!
Ja förmodligen så var det de som hade satt sig i åkern när du var på väg hem :)
Svar från Lena Holm 2021-03-21 21:05
Tack Joakim,
ja de flög nog inte så långt och många sångsvanar uppehåller sej fortfarande i området. Även den enda mindre sångsvanen som jag var ute efter. Det blir nog fler turer till det här stället. Det är bara en liten omväg när jag åker från jobbet.
Hälsningar Lena