En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vinterfåglar i solsken

När det nu äntligen var fint väder (i lördags alltså) gjorde jag en något längre utflykt än vanligt och körde till Jädraås. Det tar ca 2 timmar från Knivsta och när jag kom fram hade solen hunnit gå upp. Det var minus 11 grader och strålande vackert i skogen.

 

De små skogsfåglarna var på plats innan jag ens hunnit ta fram fröpåsen. 

Som vanligt var de väldigt snabba och här hann jag knappt lägga ut godsakerna innan de var framme. Det finns en stora matare med frön så de var nog ingen kris, men de skalade fröna drog snabbt till sej gäster. 

Här är jag ganska säker på att det är talltita bl a för att de inte låter som de små titorna som jag har i trädgården (som är entitor). Solljuset gav upphov till skuggor och mycket skiftande färgpalett.

Trädgrenarna har dekorativa lavar och en del bilder med skogen som bakgrund blev vackert blå.

Nötväckan var förstås också på plats, liksom talgoxar och blåmesar samt större hackspett.

På denna plats ska man också ha med sej korv. Korvbitarna vill man både sätta där de syns (för att fåglarna ska se dem), men helst vill man inte ha dem med på bilderna. Nötskrikorna kom förstås och kollade efter dessa godbitar. 

 

Men, som några av er redan har förstått, var det den här sortens fågel jag helst ville se. Tyvärr var det bara en lavskrika som visade sej och det gick väldigt fort de gånger den kom för att ta för sej.

 

Nötskrikorna var också snabba av sej och de gav sej inte förrän de hittat alla korvbitar. Snön yrde när de kom ner för landning från någon närliggande grantopp.

Vartefter solen flyttade sej fick vi (det var en person till på plats), lägga frön och korv på alternativa platser. Det är mörkt i skogen om man inte drar nytta av solljuset.

Efter ca tre timmar i skogen började det bli väldigt kallt. När lavskrikan kom och visade upp sej så här fint fick jag några bilder.

Den satt inte länge innan den flaxade till för att ta en korvbit.

Stelfrusen packade jag ihop och gick till bilen. Med värmen på +25 grader i bilen styrde jag mot Forsbacka bruk för att spana efter strömstaren, men jag hade inte tinat upp tillräckligt när jag såg skylten, så jag fortsatte mot E4 söderut och det blev bilder från på snötyngda träd runt Älvkarleby och Tierp istället (som var med i en tidigare blogg). 

Hälsningar Lena 

Inlagt 2023-11-23 19:19 | Läst 1218 ggr. | Permalink

"Här var det många fina bilder. Snön förhöjer verkligen stämningen. Och lavskrika! En fågel jag endast kommit kontakt vid ett fåtal korta tillfällen. Har fått lära mig att det är korvälskande liten krabat. Hälsningar Jörgen"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vackert, välavstämt, och påpassligt - som vanligt!
Svar från Lena Holm 2023-11-24 19:57
Tack Peter,
jag tar det som ett högt betyg eftersom jag vet att fåglar inte hör till dina favoritmotiv :-)
Hälsningar Lena
Så fina bilder! Roligt att följa med dej! Kul med lavskrikan, men själv skulle jag vara JÄTTENÖJD och jag fick en bild på nötskrikan. Jag hör "henne" nämligen nästan varje dag i vår lilla dunge bakom huset. Nån gång ser jag "henne" flaxa längre bort mellan träden. MEN, "hon" kommer aldrig fram och hälsar...! ;) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:02
Tack Tommy,
har du provat att bjuda på korv? Nötskrikorna är ganska skygga men de älskar korv eller fett av något slag. Om du bjuder på det i utkanten av din tomt och är beredd att sitta en bit ifrån och vänta kommer de inte kunna motstå denna frestelse tror jag. Det handlar om att klä på sej ordentligt och ha en hel del tålamod.
Hälsningar Lena
Tovok 2023-11-24 20:29
Nej jag inser att jag borde testa att bjuda på korv. Tack för tipset! :) /Tommy.
WOW - WOW og atter WOW Lena.
Jeg nyder dem alle sammen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:03
Tack Erik,
för din fina kommentar. De visade upp sej fint denna dag även om det bara var en lavskrika.
Hälsningar Lena
Så fina bilder och så kul att du ändå fick möta den enda lavskrikan som finns kvar där. De flesta som varit dit har sett bara en eller ingen. Om det är naturlig nedgång eller avverkningarna där är väl frågan. Det ryktas att den plats där matningen är också skall avverkas. Rykten eller faktum vet jag inte.
Men du fick i alla fall jättefina bilder på den... och tofsmesen är ju också läcker.

/Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:07
Tack Lena,
jag har inte hängt med i ryktena för jag använder inte FB. Jag är dock medveten om den avverkning som pågår i området genom andra kontakter. Jag var där 2021 och då var det minst två lavskrikor som kom på besök och de stannade betydligt längre än den här ensamma fågeln gjorde. Jag hade tur som fick bilder på denna för den andra fotografen som var där hann inte med.
Hälsningar Lena
Vad synd på lavskrikorna men du fick med dig ett par fina bilder hem ändå. Jag har inte hunnit åka dit än i år. Brukar alltid göra upp eld när jag är där. Lavskrikorna och de andra fåglarna brukar inte bry sig så mycket i det. Är trevligt med värme och grillad korv. Lite oroväckande om avverkningen...

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:13
Tack Johnny,
jag hade förhoppningen att någon mer skulle komma dit och göra upp eld, grilla korv etc. Men vi blev bara två besökare och någon eld blev det inte. Det är absolut oroväckande att det avverkar så mycket och att lavskrikorna inte verkar trivas längre. Det fanns både fett kött i en bur och en stor matare med frön så matningen underhålls ordentligt. Det var också tydliga spår i snön efter att andra varit där.
Hälsningar Lena
Absolut fint ändå, snö och lavskrika hör ihop liksom. Den näst sista lite xtra med vingarna
Fy så trist om dom inte finns kvar och mer avverkning sker.
Mina finns inte längre och hela skogen där är borta nu :(
Så både kungsfiskare och nu lavskrikorna.
/N
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:16
Tack Nini,
det här är ett ställe där man matat lavskrikor i över 30 år och det vore verkligen trist om de försvann. Det har ju avverkats en hel del i området och de kanske inte trivs längre. Mat finns det i alla fall utsatt till dem och småfåglarna. Det var en fin förmiddag även om det blev väldigt kallt efter ett par timmar.
Hälsningar Lena
Så vackert, särskilt kul med lavskrikan. Verkar vara en populär årstid att fotografera lavskrikor, de och även de andra fåglarna gör sig fint i snön
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:18
Tack Peter,
det är så här års när första snön fallit som lavskrikorna är extra tacksamma för extra godsaker som t ex korv.
Hälsningar Lena
Tänkte väl det när du skrev att du varit till Jädraås, finns väl inte så många andra orsaker att åka just dit ända från Knivsta.
Du fick ju jättefina bilder på lavskrikan i snö, det är mer än vad jag har efter alla år och besök där.
Lena och jag har pratat om i alla år att vi skulle göra ett besök där när det är snö, men nu har ju Lena hittat ett bättre ställe :-)
Så jag får väl hänga på till Lofsdalen en vinter någon gång.
Fina bilder även på småfåglarna. Så bra att någon fortsätter mata där med frön. Synd att det bara är en lavskrika nu. Sist jag var dit, det var nog ett par år sedan då var det fem st. Så hoppas de stannar trots det som händer med skogen runtomkring.
Minns inte om du varit dit tidigare eller var det ditt första besök. Var vägen ner plogad ?
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:25
Tack Ing-Marie,
det var en längre utflykt än jag normalt brukar göra men sambon steg upp tidigt för att åka på jakt och då kunde jag lika gärna göra en annan utflykt, vädret var ju strålande. Jag tror att Lenas ställe i Lofsdalen slår detta med råge och jag skulle välja det om jag kunde. Synd bara att lavskrikorna inte verkar trivas här längre för det finns fortfarande folk som håller igång matningen. Vägen var inte plogad men det var inga problem att köra in med en vanlig personbil. Jag var där 2021 och då var det minst två lavskrikor, kanske fler. Det var vid samma tidpunkt men det hade inte snöat.
Hälsningar Lena
Verkligen fina bilder. Skoj att se fåglarna som finns i våran natur.
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:28
Tack Morgan,
lavskrika måste man norr om Dalälven för att få se. Närmaste stället som man kan besöka, som inte är en privat matning, är nog Jädraås skulle jag tro.
Hälsningar Lena
Så fina, Dina vinterfåglar! Gillas! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-11-24 20:31
Tack Wolfgang,
vissa är väl typiska vinter- eller norrlandsfåglar. Men det är ju också ett exempel på hur stor skillnad det är mellan norr, mellan och söder i vårt avlånga land.
Hälsningar Lena
Mycket vackert, värt att bli lite nedkyld. Gillar speciellt de med både granskogkänsla, lavar och småfågel, tar mig tillbaka, nästan till tomtebobarnen.
Svar från Lena Holm 2023-11-24 21:49
Tack Stefan,
det som är kvar av den här skogen har faktiskt en hel del av den karaktär som finns i Tomtebobarnen. Tyvärr har stora delar runt om avverkats och det är kanske orsaken att det bara är en lavskrika kvar. Mat finns det till dem, förutom de som besökare har med sej. Det blev väldigt kallt men så länge man kan värma sej i bilen efteråt är det ju ingen fara.
Hälsningar Lena
Här var det många fina bilder. Snön förhöjer verkligen stämningen. Och lavskrika! En fågel jag endast kommit kontakt vid ett fåtal korta tillfällen. Har fått lära mig att det är korvälskande liten krabat.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-11-24 21:53
Tack Jörgen,
lavskrikorna är roliga för de älskar absolut korv och helst ska man även annonsera att man är på plats genom att slå i bildörrar, prata högt, göra upp eld för att grilla och förstås, rigga korvbitar i naturen. De landar helt nära och oftast när man minst anar det.
Hälsningar Lena
Fin serie på de små blandat med lite större varianter. Även du har fått fina bilder på lavskrikorna tillsammans med nötskrikan.
Men gillar ändå den söta lilla tofsmesen du fått så fint på bild där. Den får jag inte på besök här hemma. Hade dock stenknäck (2st) i helgen när jag tittade ut :)
Svar från Lena Holm 2023-11-24 21:56
Tack Joakim,
vi har haft enstaka besök av tofsmes i vår trädgårdsmatning, antagligen för att tomten gränsar mot skog. De är troligen mer vanliga i landets norra del jämfört med den södra men var gränsen går har jag inte koll på. För att se lavskrika måste man nog ta sej norr om Dalälven, minst.
Hälsningar Lena
Otroligt snyggt alltihop med titorna på kvist i topp, tofsmesar och lavskrikor är ju alltid käcka.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-24 21:59
Tack Gunte,
talltitan mot den "blå skogen" är nog min personliga favorit från denna tur, även om lavskrikan var den art jag åkte dit för att se och fotografera.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder. Jag tycker extra mycket om talltitan mot den blå bakgrunden. Nr 2 är superfin också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-11-25 09:34
Tack Bjarne,
just den med blå bakgrund gillar jag också väldigt mycket. Det är verkligen varierande vilka färger man kan få i en skog när solen skiner.
Hälsningar Lena
Som vanligt högklassiga bilder på fåglar! Helt underbara! Snygga kompositioner och läckert ljus. Gillar mycket din serie.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-11-26 09:50
Tack Halina,
det är bilder från förra helgens utflykt till Jädraås. Det var en kall dag med blixtrande solsken. Hade nästan glömt bort hur svårt det kan vara när man är ute och fotar. Men fint var det också.
Hälsningar Lena