Vi åkte till Norge och möttes av regn
Vissa delar av Norge är lika torra som Sverige men ju närmare kusten vi kom på vår färd mor Runde desto tätare blev molnen. Vid en färjepassage ca en och en halv timme från slutdestinationen regnade det, även om solen skymtade mellan molnen ibland.
När vi körde över den enfiliga bron till Runde såg det ut så här, dvs ön syntes knappt. Termometern i bilen visade 13 grader. Semesterväder.....eller vad?
Vi installerade oss i campingens minsta stuga som kallas Svenskhytta, för det är bara svenskar som vill bo i den. Den är verkligen billig men innehåller allt man behöver och är mycket välplanerad, samt har havet nästan utanför dörren. Regnet avtog mot kvällen och vi gick en bit upp längs den branta stig man ska gå för att komma upp till fåglarna.
Solen kom fram en kort stund och trotsade de mörka molnen, kanske fanns det hopp för morgondagen ändå....Bilden är tagen framför vår stuga men snett åt höger, rakt fram är det bara hav.
Nästa morgon var det mulet men uppehåll och vi gick ut tidigt för rekognosera, även om vi visste att lunnefåglarna inte skulle visa sej i några större antal förrän på kvällen. Halvvägs upp till utkiksplatsen blev det stopp....en storlabb.
Storlabbarna häckade på båda sidor om en stig man följer för att nå upp till toppen. Eftersom de hade sina bon på marken fick man inte gå utanför den märkta rutten.
Storlabben har väl inte det bästa rykte eftersom den kan vara både aggressiv och dessutom stjäl mat från andra fåglar. Men de var mycket intressanta att titta på och hade högljudda hälsningsseremonier när makarna möttes vid boet.
Vi upptäckte snart att det låg storlabbar lite överallt i terrängen och man kunde bara stå still och invänta att partnern skulle återvända.
Storlabben delar på arbetet med bobygge, ruvning och ungvårdnad och lägger oftast två ägg. Fåglarna är stora som gråtrutar ungefär och försvarar sitt bo med aggressiva utfall och attackdykning, vilket vi skulle få se mer av senare.
De häckar helst på höglänta kusthedar på Svalbard, Island, Färöarna, Norge m fl liknande platser. De har inga naturliga fiender mer än kungsörn och havsörn, men ungar kan dödas av t ex katter, råttor och fjällräv.
Ungarna lämnar boet ganska snart efter kläckning men det tar ca 45 dagar innan de är flygga. Vi såg enstaka ungar men de var svåra att upptäcka i växtligheten och verkade ligga rätt lågt när båda föräldrarna var ute och skaffade mat.
En liten unge som väntar på lunch.
Båda föräldrarna verkade väldigt engagerade vid matningen. Maten är ofta fisk men tro inte att storlabben fiskat själv. Den är en sk kleptoparasit som jagar andra fåglar och tvingar dem att lämna ifrån sej (stöta upp) sin fångst till dem.
Den här lillen har troligen fått mat fiskad av en sula. Sulorna har ökat i antal på Runde och i takt med dem även storlabben. Vi fick t o m se en jakt mellan storlabb och sula, men fick tyvärr inga bilder på förloppet. Storlabben kan även jaga trutar, måsar och tärnor men drar sej inte heller för att äta fiskrens, andra sjöfåglar, ägg , bär och as.
Vi började närma oss lunchtid och nu sken solen från en blå himmel. Det blev plötsligt en större utmaning att fota de flygande fåglarna.
Vädret höll sedan i sej under i stort sett hela vår vistelse på Runde och såväl vandring som foto blev i skarp sol, med sina för- och nackdelar. Vi behövde dock inte frysa, inte ens efter flera timmars stillasittande högt upp på sluttningarna.
Efter vår första rekognoseringstur åt vi en stor lunch och vilade inför eftermiddagsturen upp till lunnefåglarna. Mer om det mötet senare.
Hej så länge,
Lena
Hälsningar, Bjarne
det kommer mer bilder med landskap från denna ö. Den är väldigt fin och det finns mycket att se förutom lunnefåglarna.
Hälsningar Lena
Hälsn!
vi såg kustlabbar vid Atlanthavsvägen som jagade en tärna. De fick ge sej och tärnan kom undan den gången.
Hälsningar Lena
Labben hsr jag stiftat närkontakt med på både Svalbard och Franz Josefsland, de gillar inte om man kommer för nära deras bon.
Trevliga bilder på deras välkomstcermoni och så söt liten dunboll till unge.
det finns många fler fina arter på Runde och jag kommer att visa fler samt även lunne förstås. Labbarna var kul att titta på och de verkar vara vaksamma föräldrar.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
det blev mer än en tur till lunnefåglarna och det kommer bilder strax. Sedan finns det ju även sulor, tretåig mås och en del annat kul.
Hälsningar Lena
vi har nu varit hemma några dygn och att somna med havsbrus och lagom bris genom fönstren är ett minne blott. Det får gärna regna även för min del. Labbarna var kul att se och lite av en överraskning, de fanns inte i så stor mängd då vi var här för ca 10 år sedan.
Hälsningar Lena
Fina bilder, och tack för mycket information som jag inte hade en aning om.
även om vi fick fint väder hade vi ju det stora havet nära och innan vi skulle sova fick dörren stå öppen. Havsbrisen var kylig och det var mysigt att linda in sej i ett varmt täcke. Nu kan vi bara minnas hur skönt det var.
Hälsningar Lena
Dejlige billeder fra Norge - især nummer 4. Dine fuglebilleder er super som sædvanlig.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
vi har varit hemma några dygn nu och det är över 30 grader i Knivsta samt snustorrt överallt. Vi kan bara minnas de svala kvällarna med havets brus utanför dörren.
Hälsningar Lena
jag hade bokat stuga på Runde i fem nätter för jag var rädd att det skulle regna och inte bli några bra fototillfällen. Nu hade vi tur att det klarnade upp redan första natten.
Hälsningar Lena