Vattenrall och en del annat smått och gott med fjädrar
Ledig dag började med en tur till Råstasjön. Ljuset var bedrövligt och dagens bilder blev en kamp med höga ISO tal och lite för långa slutartider. Den ståtliga koltrasthannen är fotograferad med ISO 1250 och 1/60 s.
Honan satt på en mörkare plats och här är ISO 2500 med samma slutartid. De sitter i alla fall stilla. Tack för det.
Gulsparven var en färggrann klick och en ny art för mej i "fågelfotobiblioteket". Samma höga ISO 2500 och 1/60 s. Bländaren är tyvärr given, 5,6 är det största jag kan få med mitt fasta 300 mm och 1,4 extender.
En liten rödhake poserade vackert på en gren. Samma inställning som ovan och bruset är uppenbart i bakgrunden men fågel är ganska OK tycker jag. Jag har kört en blygsam brusredusering i LR och sedan en begränsad oskarp mask på fågeln i PS.
Den här har inte fjädrar men behöver också fylla på förråden lite i vinterkylan....samma ISO och bildbehandling som ovan.
Vi stannade en lång stund vid platsen där vattenrallen brukar visa dej. Fredrik stod en bit från mej och pekade plötsligt på något mörkt i vattnet. Där stegade den omkring, Råstasjöns berömda vattenrall. Avståndet är ca 5 m men ljuset helt bedrövligt.
Med en slutartid på 1/50 s blir det en hel del suddrallar men ibland stod den stilla. ISO 2000 och lätt brusredusering i LR, samt finjustering av exponering och skuggor/högdagrar. LR är helt ovärderligt när det gäller att fixa bilder som ligger "på gränsen".
När vi kom ut till lite öppet vatten hittade jag en storskrake (hona). Den är också en ny art för mej i fotobiblioteket, även om jag sett dem vid åtskilliga tillfällen.
Vi avslutade vid hägrarnas favoritplats, dvs nära utfodringsplatsen. Den här fågeln hade hittat en stor fisk som den hade en del problem att svälja.
Lägg märke till hägern strax till höger...den vill väldigt gärna ha en smakbit av den stora fisken.
Så här ser en häger ut som just svalt en väldigt stor fisk och nog helst av allt vill rapa. Fåglar har ingen mekanisk begränsning i svalget för hur stora bitar de kan svälja. Den här stora portionen får inte plats i hägerns magsäck utan blir stående en stund i den töjbara foderstrupen. Fåglar har inga tänder men de har andra anpassningar för att klara av stora måltider (som jag skulle kunna skriva mycket om ).
Nu verkar det som att det blir vinter...
Hälsningar Lena
man ska ha lite tur med så långa slutartider och inte för tung kamera/objektiv. Jag har använt LR i flera år och tycker det är perfekt både för bildredigering och sortering/hantering. Brusreduceringen använder jag dock mycket sparsamt för jag tycker den smetar ut motivet och att man tappar stinget i skärpan direkt. Ibland kan den dock göra viss nytta men då får man skärpa delar av motivet i PS efteråt.
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag brukar vara väldigt försiktig med brusreducering för där tappar man en hel del tycker jag. Motivet smetas ut. Visst händer det något när man laddar upp bilderna. Jag tycker nog färgerna påverkas mest, trots att mina bilder är i sRGB.
Hälsningar Lena
Många fina bilder fick du trots det dåliga ljuset och lilla rödhaken blev så fin med sin vattendroppe på näbben. Trodde det var en flyttfågel.
Många fina fågelbilder till din samling.
alla fåglar har stor töjbarhet i foderstrupen och oavsett om det finns en kräva eller ej kan de lagra en portion foder där tillfälligt. Enstaka rödhakar övervintrar om det finns mat och vi brukar alltid se några vid Råstasjön på vintern. I södra Sverige är det mer vanligt att de stannar.
Hälsningar Lena
det blev en fin utdelning denna dag och det var kul att få rallen på bild för det har jag inte lyckats med tidigare. Den lilla musen är en råtta som var minst 20 cm. Vi har fått snö nu så det kanske blir några vinterbilder idag.
Hälsningar Lena
Jag är inte lika imponerad över brushanteringen i Lightroom som du. Tycker, att när bruset minskar, så gör detaljåtergivningen detsamma. Kanske är mitt Lr för gammalt...? Nu fotograferar jag fortfarande i jpeg. Kan det göra någon skillnad i det här avseendet?
Dessutom lärde jag mig något nytt igen. Tur, att du kom tillbaka!
Ha det bra!
Eva
Förlåt att jag kommenterar dig i Lenas blogg. Läser att du fortfarande fotar i JPG, jag gick över till RAW fullt ut för knappt ett år sen, och använder mig av Lightroom 5.7 och det är en väldig skillnad nu när jag fotar i RAW jämfört med tidigare JPG! Om jag tar en bild som sparas ner i både JPG och RAW format så blir samma bild i JPG på c:a 17 MB, medans samma bild i RAW format (okomprimerad) blir på 75 MB.. Det mesta av den mängden information jämfört med JPG bilden är skärpa och detaljrikedom, antagligen också fler nyanser i färg. Det är en viss skillnad på 75 MB och 17 MB.. Då inser man hur mycket som "censureras" bort redan i kamerans processor.. När jag är klar med en bild i Lightroom så brukar jag efteråt ta in den sparade JPG-bilden i Photoshop för ytterligare lite uppskärpning, vilket jag tycker Photoshop är bra på. Jag har en Nikon D800E med 36,3 milj pixlar.
Hälsn!
Har sedan länge tänkt övergå till RAW men en överfull och redan till bristningsgränsen seg dator har fått mig att dra ut på det. En ny extern hårddisk ska förhoppningsvis hjälpa mig på vägen. Jag är tämligen övertygad om att bildkvaliten ökar, även om jag inte riktigt kunde se det på de försök jag ändå gjort. Nu gäller det kanske framför allt att hitta nya rutiner. Mitt Lightroom klarar inte att importera bilderna från min kamera, så det lär bli lite jobb och några problem att lösa.
Eva
Hälsn
jag blev sannerligen förvånad när du skrev att du fotograferar i jpeg. Du måste uppgradera så du kan använda raw och jag ser att du och Jan redan diskuterat detta. Beträffande brusreduceringen i LR så är jag inte imponerad men det kanske kan uppfattas så i beskrivningen ovan. Jag är mycket försiktig med att använda brusreduceringen även om jag tror att den förbättrats i nyare versioner av LR. Den smetar ut motivet och man tappar absolut i detalj och skärpa. Ibland kan den dock förbättra en aning men det är en balansgång och man måste skärpa huvudmotivet i PS efteråt.
Hälsningar Lena
Hälsningar/Kirsten
Har varit på väg att övergå till RAW i flera år men det är flera hinder, som måste överbryggas för att det ska vara realistiskt genonförbart. Dock inser jag, att jag både vill och kanske bör ta steget.
Eva
Ännu en aspekt, som gör mitt steg in i RAW-världen lätt problematiskt: Jag måste lära mig Photoshop för att kunna utnyttja potentialen. Nu är alla beskrivningar och tips rena mumbo-jumbot!
Men fortsätt gärna, att ge mig en kick för jag vet ju, att det är nästintill oumbärligt att kliva över till RAW läg(r)et.
Eva
Sten
det är en pärla för väldigt många människor i Solna med omnejd. Många motionerar eller bara flanerar på stigarna och nu åkte folk skridskor på den del av sjön som är frusen. Dessutom finns alla dessa roliga fåglar att titta på. Just vattenrallen kommer det folk specifikt för att få se. Även om man sitter i rullstol eller drar en barnvagn kan man få se den och många andra arter.
Hälsningar Lena
jag har en stor skärm och är nog väldigt kräsen. Bruset minskar även avsevärt om man printar en bild på bra papper så man borde inte vara så känslig.
Hälsningar Lena
Hälsn!
vattenrallen har varit där i åtskilliga år men vi har bara sett den två gånger av alla de gånger vi varit där. Gulsparvar fanns det gått om vid småfågelmatningen så de törs jag nog nästa lova att du får se. Jag kanske är lite för kräsen på det där med bruset, trevligt att det inte är så störande som man tror när man sitter hemma och petar i detaljerna.
Hälsningar Lena
2014 utsåg WWF Henrik Persson Nätverket Rädda Råstasjön till Årets Miljöhjälte för sitt arbete med att Rädda Råstasjön från oönskad bebyggelse vilket skulle innebära att mycket av det unika vid Råstasjön skulle förstöras!
Mer om detta återfinns på Rädda Råstasjöns hemsida.
Hälsningar Ingela
jag har varit inne och tittat på deras hemsida och skrivit på upprop vid Råstasjön etc. Jag tycker det är en helt underbar plats och så lättillgänglig för alla som vill motionera, titta på fåglar eller bara flanera. Det vore en katastrof om den förstördes.
Hälsningar Lena
Det är ju inte så mycket till ljus när det är mulet så här års men i dina bilder får du till fina bakgrunder också!
Jag gillar de lite spretiga hägrarna i slutet av bildserien!!
den kamera jag har nu klarar höga ISO på ett helt annat sätt än min gamla modell (7D) och det går att ta bilder även när ljuset är bedrövligt. Hägrarna är speciella och visst är de "spretiga". De rör sej också rätt kul på marken och det är extra trevligt när det finns flera.
Hälsningar Lena
Har alltid haft lite skräck för det där med att sätta i halsen när det gäller barn och djur. Men då behöver jag inte oroa mig för fåglarna :-) bra att du delar med dig av alla dina kunskaper.
ing-marie
fåglar sätter inte i halsen på samma sätt utan kan svälja alldeles hiskeligt stora bitar. Många sväljer ju hela fiskar men de måste bolla runt den så att de får huvudet först. De sväljer helst inte "mot fjällen".
Hälsningar Lena
Katarina
och varsågod !
Hälsningar Lena
jag kan ju inte hålla mej helt borta och efter en lång promenad vid Råstasjön blir det alltid bilder. Rödhaken är en liten goding.
Hälsningar Lena
//B-O
något inlägg ibland kommer det definitivt att bli, men de korta dagarna gör det inte direkt lätt så här års.
Hälsningar Lena