En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Var välkommen kära Du...

I helgen gjorde vi en tur i Dalarna och den svenska sommaren bjöd på tidstypiskt väder, dvs ostadigt/molnigt med solglimtar och risk för regn. I efterhand kan jag skriva att det blev ganska bra och lite fina moln är ju aldrig fel på bilderna. 

Här kunde man hyra en liten stuga men vi hade hittat ett annat boende i Dala-Floda. Vi var mest förvånade över att vi fick en plats (den sista) på parkeringen och att den var gratis. Insåg förstås att det fanns en betydligt större parkering en bit bort och där får man väl stå när turistsäsongen dragit igång på allvar, vilket den nu inte hade. 

Det var detta hus med dess trädgård som vi ville se och hade bokat en guidad visning av. Huset är större än man upplever det från utsidan och som ni kan se är det ett resultat av att det byggts ut flera gånger. Gården heter Lilla Hyttnäs och var ursprungligen en timrad envåningsstuga på två rum, kök, vind, förstuga och källarsvale med snedtak vid gaveln. Platsen är Sundborn utanför Falun.

Välkomstfrasen ovanför ytterdörren torde vara välkänd för många av er. "War Välkommen kära Du till Carl Larsson och hans Fru! " De flyttade in 1889 efter att de fått huset av Karins far, som var en förmögen affärsman. Carl kom från en fattig familj och är född i Gamla stan i Stockholm. De träffades i som unga konstnärer i Frankrike. Carl, som då bara hade sålt två tavlor, fick tillstånd att gifta sej med Karin för hennes föräldrar ansåg att hon var klok nog att göra ett bra val.  

Till höger om ytterdörren har Carl gjort denna tavla av de barn de hade då. Man fick tyvärr inte fotografera inne i huset, så det här är den enda konsten jag kan visa. Mycket av husets interiörer visar Karins konst som designer och alla textilier i huset har hon gjort. Det finns förstås också målningar t ex bilder av barnen på dörrarna, målade bårder på väggar och ibland i taket. Det finns också tavlor, inte bara av Carl utan även av t ex Zorn, som ofta besökte familjen.

Om jag bara hade fått ta en bild inne i detta fascinerande hem hade jag utan tvekan valt att fotografera rummet innanför detta fönster. När man klev in i detta rum kände man igen sej direkt. Ljuset flödade in genom de vackra fönstren och blommande Mårbacka pelargoner stod längs fönsterbrädan. Länken nedan visar ett mycket känt motiv som heter Blomsterfönstret som är målat i detta rum. Det var som att kliva in i denna tavla.  

https://www.europeana.eu/sv/item/2064116/Museu_ProvidedCHO_Nationalmuseum__Sweden_24209 

Huset har också fin utsmyckning på utsidan och en härlig trädgård som man kan gå runt i. Vi åkte medvetet dit innan de stora horderna med turister börjar anlända och det var behagligt lugnt runt hela stället. 

Här en liten detalj utanför Carls första atelje. Den växte han ur och byggde därför en betydligt större atelje senare. Då blev detta rum Karins arbetsrum och det är fullt med textiler.

Uthus på gårdsplanens framsida. Bakom den röda staketet ligger en privat bostad. Undrar vem som vill bo mitt i en turistattraktion av denna magnitud.

Lilla Hyttnäs förvaltas av Carl och Karin Larssons släktförening. Släktföreningen arbetar för att bevara gården som ett hem och behålla Carl och Karins verk levande. En fin gest var att man fick sitta och äta sin egen matsäck i de möbelgrupper som fanns i trädgården runt huset. Visst fanns det café och restaurang, men det var i ett intilliggande hus helt avskilt från denna trädgård.

Här satt vi och åt våra äggmackor med skinka, drack kaffe och njöt av utsikten efter en utmärkt guidad tur. Den här utsikten hade familjen Larsson genom det stora "blomsterfönstret". Det här stället var väl värt ett besök. 

Bredvid Lilla Hyttnäs finns Stora Hyttnäs, med en betydligt större trädgård. Här kan man också gå på visning, men just denna dag hade de premiär på en teaterföreställning och inga visningar. Vi har helt nöjda ändå och gick bara runt i trädgården för att vädret inbjöd till det.

Här fanns en äppelträd som enligt informationsskylten var 350 år gammalt och äpplena som det gav var så mjuka att även gamla gubbar utan tänder kunde äta dem. Därav namnet Gubbäpple.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-17 17:27 | Läst 532 ggr. | Permalink

"Vad trevligt! Har besökt den några ggr innan också utanför säsongstarten. Ni skulle passat på se carl v Linnes bröllopsstuga med guidetur. En örtträdgård man får plocka i och det berömda dasset ;) Zorn och carl larsson utställning blir det i stan på dalamuseum. Kanske blir fler tillfällen:) /N"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ser mycket njutbart ut !
Svar från Lena Holm 2024-06-17 20:57
Tack Dan,
det var en fin dag och ett mycket intressant besök, med proffsig guidning.
Hälsningar Lena
Tack för ett fint reportage, Lena, som berörde mig! Carl Larsson är en älskad konstnär, men även hans Karin var konstnär. Det var ju hon som skapade hemmet som Carl målade!
Jag har besökt Sundborn två gånger och vill dit igen!
Tyvärr får man inte fotografera inomhus.
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-06-17 21:00
Tack Wolfgang,
ja, huset hade en stark prägel av Karin och hennes konst, även valet av färger och annan inredning var det hon som gjort, vilket även har inspirerat många andra. Det var ett mycket trevligt besök och man ska absolut åka dit innan turistsäsongen har kommit igång.
Hälsningar Lena
Intressant reseskildring, kan vara bra att ibland bryta naturupplevelserna med lite svensk kultur.
Svar från Lena Holm 2024-06-17 21:04
Tack Peter,
det här var en lite annorlunda tur och absolut en minnesvärd upplevelse. När vi är på Öland brukar vi varva fåglar och naturupplevelser med att titta på konst.
Hälsningar Lena
Fin berättelse med välkända bilder av det ursprungligen lilla huset som byggt på i olika stilar som speglar hur smakerna växlat under decennierna.
Min fru och jag var där för över tio årsedan med en väninna till oss som i sin ungdom hade varit guide på Lilla Hyttnäs och eftersom vi var där i början av juni var vi nästan ensamma i huset. Karin och Carls hem hem har ju influerat generationers heminredare inte bara i Sverige. Det är lätt att förstå för oss, men var djärvt då. Och som Wolfgang skriver, Karin skapade och Calle målade av. Jag är en större beundrare av Karin än av Carl.
Vi tittade även på Stora Hyttnäs som också är sevärt och jag intresserade mig, föga förvånande för de som känner mig, även för det lilla fina kraftverket i närheten som på sitt sätt är som ett museum. Det byggdes alldeles i början av förra århundradet men de ursprungliga generatorerna av Luth & Roséns fabrikat snurrade fortfarande då vi var där.
Svar från Lena Holm 2024-06-17 21:12
Tack Sten,
jag besökte Lilla Hyttnäs när jag gick i gymnasiet för en av mina klasskompisar hade en stuga i Sundborn. Jag minns inte så mycket av det besöket mer än att jag tyckte huset var läckert och att fru Larsson också var konstnär. Nu tyckte jag det var mycket intressant. Kanske för att jag såg utställningen om Marie Kroyer tidigare i år och hon inspirerades i sin inredningsstil av bl a Karin Larsson. Det var ju en damm och ett kraftverk, men det enda jag egentligen tittade på där var själva vattenspegeln :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder från Hyttnäs och hur ska vi förhålla oss till arvet från Karin och Carl. Det är inte bara en källa för nationalromantiker att ösa ur, det är ju även nån slags början på den moderna synen på hem, familj, och kvinnosaken, drygt 20 år senare har vi kvinnlig rösträtt i Sverige. Och Karin som förmodligen varit mer betydelsefull för svensk form än sin make Carl. Att verka i det tysta liksom.
För ett antal år sedan tillbringade jag en helg i Lilla Hyttnäs. Vi var där med en skrivarkurs och firade även en födelsedag, med släktföreningens goda minne. I Carls anda rätt våt om man så får säga, långt in på natten. (bildbevis finns, publiceras inte).
Men visst är det en stimulerande och inspirerande miljö.
Svar från Lena Holm 2024-06-18 21:50
Tack Gunnar,
enligt Ing-Marie finns en dokumentär i tre delar om Carl och Karin på SVT play. Jag har inte sett den. Den kanske uppmärksammar Karins roll mer, jag ska kolla upp den. Kul att tillbringa en helg där och vara både kreativ och ha trevligt. Det skulle hållas en work-shop senare samma dag i Carls stora atelje och den förbereddes då vi stannade till där i slutet av den guidade turen. Det är tydligen en del aktiviteter där förutom visningarna.
Hälsningar Lena
Fint reportage om ett vackert ställe.
Jag har gjort några besök där men det var väldigt många år sedan nu.
Vi pratade om att ta en tur dit förra året men det blev aldrig av.
Kanske blir det av nu i sommar i stället.
Såg en intressant dokumentär i tre delar förra året ” Karin och Carl Larsson ” Den går fortfarande på SVT play om du inte sett den.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-06-18 21:44
Tack Ing-Marie,
bra tips, jag har inte sett dokumentären. Bästa tiden att åka är ju före turisterna börjar flockas, men helst ska det ju blomma i trädgården. Jag tyckte det var ett mycket givande besök.
Hälsningar Lena
Vad trevligt!
Har besökt den några ggr innan också utanför säsongstarten.
Ni skulle passat på se carl v Linnes bröllopsstuga med guidetur. En örtträdgård man får plocka i och det berömda dasset ;)
Zorn och carl larsson utställning blir det i stan på dalamuseum.
Kanske blir fler tillfällen:)
/N
Svar från Lena Holm 2024-06-18 21:54
Tack Nini,
vi såg skylten till Linnes bröllopsstuga men vände inte och åkte tillbaka. Det skulle vi alltså ha gjort. Men det kanske blir någon mer tur för det finns ju fler kända konstnärer och personligheter i Dalarna :-)
Hälsningar Lena