Vad ska man göra med alla tomaterna?
Många hobbyodlare med ett litet växthus på tomten är nog, eller börjar närma sej, tiden på året då grönsakerna mognar i större mängd än man förmår äta. Fram till förra veckan, då vi dessutom hade en gäst, kunde vi äta upp alla tomater som blev röda innan de blev övermogna.
Nu är vi två igen och tomaterna mognar i rekordfart. Idag plockade jag nästan 1,5 kilo och även om de är hur goda som helst och det serveras tomatsallad till allt, måste man ju hitta på något mer.
Man kan ju laga goda rätter med tomater t ex denna Ratatouille som man gör på grillen, i en grillkorg. Det blev strålande och eftersom vi har ungefär samma överflöd av squash och aubergine passade det perfekt just nu.
Hos hobbyodlare är det troligt att det också finns mängder med fina bladkryddor så här års. Här är det basilika som får växa i tomatkrukorna. Vitlöken är dessutom nyskördad. Under ett par år har jag därför experimenterat med att göra egen tomatsås som ett sätt att bevara mina solmogna tomater och använda dem under vintern.
Idag blev det därför ett tomatsåskok. Här har jag skurit upp olika tomatsorter innan jag lägger dem i grytan. Jag hade också två bifftomater, men jag har kommit fram till att det spelar ingen roll vilka tomater man har. Allt blir gott. Drygt ett kilo tomater åkte i en kastrull där jag hade en stor finhackad gul lök som fått mjukna i en halv deciliter olivolja + 6 hackade vitlöksklyftor och en ganska het röd chili.
Sedan är det dax att tillsätta bladkryddor i massor. Jag använder timjan, rosmarin, basilika och salvia, samt 2 matskedar torkad oregano för jag råkar vara utan den kryddan i trädgården just nu. Jag smakar av med socker (ca 1 msk), rödvinsvinäger (ca 1 msk), två grönsaksbuljongtärningar, tre msk tomatpure, salt och chiliflakes till önskad styrka. Eftersom jag vet att jag kommer att använda tomatsåsen på olika sätt gör jag den inte så het, man kan alltid krydda på mer när man ska använda den.
Allt ska puttra under lock ca 40 minuter och då får man en sås som ser ut så här. Eftersom jag hade så många små tomater blir det mycket skal. Jag orkar ju inte skålla dem innan och dra av skalet.
Det är lättare att ta en stavmixer och vips så får man en mycket slätare sås. Lök och bladkryddor behöver inte heller vara så fint hackade. Det här är en väldigt användbar bas till olika rätter, såväl kött som fisk och kyckling, eller så äter man den bara med pasta och parmesanost. Lite pyssel nu men väldigt snabbt och enkelt att "ta fram" och tina sommartomaterna mitt i vintern.
Hej så länge,
Lena
svenska tomater borde inte kosta så mycket mitt i högsäsongen. Men jag har inte koll alls sedan veckor tillbaka.
Hälsningar Lena
Smaskiga bilder! :)
ja tomater funkar till det mesta men det finns en gräns för hur många man kan äta om dagen så det gäller att laga mat med dem också.
Hälsningar Lena
så kul att du testade receptet och man klarar sej nog med lite blandade kryddor, man får helt enkelt ta det man råkar ha. Jag har oftast struntat i skalen och ätit den som den blir men jag insåg när jag använde de små tomaterna att det väldigt mycket skal och testade därför att mixa den.
Hälsningar Lena
jag använder honung så sällan att jag tänker inte på att testa det när man behöver lite sötma. Honung har ju en smak i sej så det kan ju bli spännande.
Hälsningar Lena
- hawk
efter flera års testande i växthuset har vi nu kommit fram till vad som fungerar riktigt bra och vad som passar oss.
Hälsningar Lena
Hälsn!
ja det är lite lyxigt just nu, men vi har ju jobbat med plantorna sedan mars så då får man skörda med nöje. Jag vill också kunna ta reda på allt.
Hälsningar Lena
det är precis vad jag har insett med de lagom stora burkarna med tomatsås i frysen. Väldigt gott och smidigt när man har bråttom eller fantasin är helt slut. Jag har dessutom ett par riktigt fina "helgrecept" där tomatsås bara är en del av rätten och det blir så otroligt mycket lättare när den är färdig, och godare är köpt på burk.
Hälsningar Lena
Du måste ha ett stall på torget.
Men du verkar ha några matidéer där du kan få använd en del.
Mycket trevliga matfoton.
Med många vänliga hälsningar här från den tropiska natten (över 20 grader) i Roskilde.
//Erik//
jag avstår torget för jag har redan ett heltidsjobb. Matlagning ska vara på nivån att det är roligt och jag fotar gärna resultatet. Testa nya ideer är också kul.
Hälsningar Lena
jag vill ju så gärna ta till vara allt som odlingarna ger och det blir ju lite ojämnt över året. Därför blev det sås, det fungerar bäst för oss även om man kan lägga frysta tomater i grytor mm. Den här såsen är toppen på pizzabotten.
Hälsningar Lena
vi har gula squash och aubergine som också lagas till i alla varianter som är möjliga, samt grönkål och bönor. Vänta bara, snart står du där med en hink tomater.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
lite pyssel just nu men belöning under vintern.
Hälsningar Lena
Avvaktar nu mina egna tomater 😁
//GöranR
ser fram emot att få se dina tomater när de blivit röda och avsmakade. Blir det mycket så är tomatsås som sagt alltid väldigt användbart.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
vill du ha soppa får du späda detta recept med vatten och kanske en liten skvätt grädde. Den är lite för kraftig för att funka som soppa men det går nu lätt att anpassa. Chutney är gott, det har jag testat att göra när plommonträdet fortfarande fanns kvar. Nu är det borttaget för det bröts sönder under en vinter.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
det här är en sås med mycket smak, helt rätt. Passar till väldigt mycket. Kul att du gillar resultatet.
Hälsningar Lena
Men se upp lite så att du ( ni ) inte råkar ut för samma som mig. Jag älskar ju tomater och har alltid åkt till ”vår” ekoodling här i närheten. Men för X antal år sedan så åkte jag på hemska nässelutslag som enligt läkaren kunde komma av vad som helst. Efter egen ”testning” under en tid så kom jag fram till att det måste vara tomaterna. Jag hade förätit mig på dom. Under den här perioden så åt jag flerdubbelt m tomater mot vad man gör på vintern. Så det blev väl som en chock för kroppen till slut. Enligt Lisbeth som har odlingen så var jag inte den första som råkat ut för detta. Så numera är jag överkänslig mot röda produkter. Kan äta en del men får se upp så att det blir för ofta. Då gäller det även röda bär, ketchup, röda drycker etc..
Som tur är så odlar hon gula tomater så jag får passa på att njuta nu så länge som det varar.
Ing-Marie
jag hoppas vi inte råkar ut för något sådant men i och med att jag tar hand om en del tomater på detta sätt, äter vi nog inte fullt så mycket färska som du kanske gjorde. Jag känner ett par till personer som inte kan äta röda tomater utan att reagera i munnen och ibland t o m få sår.
Hälsningar Lena
Det är ett utmärkt sätt att ta vara på överskott i trädgården när man ätit och gett till grannar, ta in överskottet och kok något gott. Frys in och njut hela vintern, smakar fint då. Har man inte tid kan man frysa tomater och göra soppa (stavmixad) på dem någon vinterdag.
Du har ju hela den perfekta blandningen ingridienser i trädgården, bara att njuta!
jag brukar frysa hela tomater t ex de gröna när vi tömmer växthuset på hösten. De funkar utmärkt i grytor om de får koka ett tag. Soppa kanske också skulle gå.
Hälsningar Lena
Hälsningar!