En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tysslingen i annan tappning

Jag tog en semesterdag och begav med till Tysslingen i torsdags. Väderutsikterna var varierande och det såg ganska lovande ut när jag kom fram, även om det var mycket moln så regnade det inte.

Jag körde direkt till tornet och tittade ut över landskapet. Det var en hel del vatten och väldigt kladdigt, en rejäl kontrast till sol och frost som Ing-Marie hade ett par dagar tidigare. De ser kanske inte ut som att det fanns så många svanar, men de är utspridda på denna bild. Det tutades och trumpetades oavbrutet. 

Från tornet kunde man se att det låg en del is kvar på sjön och att det just då var en hel del svanar som höll till därute. 

Här kommer middagen. Då går de värdigt åt sidan för att sedan återvända och se vad det var för godsaker som serverats.  

När traktorn kört några vändor och lämnat började allt fler svanar flyga in och landa. De lyckades alltid hitta en plats att gå ner på fast det var trångt på vissa ställen och de kräver en viss landningssträcka på marken.

Eller så kom de in mot tornet, gjorde en loop och landade i vattnet. 

Det gick att få fina speglingar om man stod en bit upp i tornet. Det var nästan vindstilla. 

Den typen av väder jag hade och det mjuka ljuset inbjöd till att testa långa slutartider på de inflygande fåglarna. Här kom det tre stycken tillsammans med en gås. Tid 1/30s.

Jag försökte följa dem på väg in mot matplatsen och testade olika tider (1/40s). 

Det fick bli en och annan ensam svan också. Jag försökte hela tiden få huvudet så skarpt som möjligt, men med 1/20s ska man ha tur.

Det kom också fåglar flygande längre ut över landskapet (1/50s).

Jag hade gott om tid och det fanns gott om flygande sångsvan, 1/60s.

Det blev väldigt många bilder och nästan alla gick förstås i papperskorgen, men den här gillar jag (1/40s).

Mot den bruna vassen kan de bli så här, 1/25 s.

Det blev också en del bilder då de landade på vattnet. Tyvärr var det då ofta andra fåglar runt omkring som "störde" (1/60s).

Huvudena är väldigt suddiga men jag gillade den här röriga bilden ändå, de blev mycket skvättande när fyra stora svanar landade (1/50 s).

De surfar på fötterna och kanar sedan en bra bit på bröstet innan de stannar av (1/50s). 

Efter middagen gav de sej av ut på sjön igen, där de tillbringade natten. Jag åkte till ett motell och gjorde en första grovrensning av bilderna. Tyvärr fick jag ingen soluppgång heller, men det var dimma nästan morgon och det får komma i ett annat inlägg. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-23 11:47 | Läst 951 ggr. | Permalink

"Jättehärliga bilder på de vackra sångsvanarna! Måste ha varit en upplevelse att vara där och höra dem också. Min favoritbild är den ensamma flygande svanen som flyger åt vänster. Hälsningar, Bjarne"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Fin variation på bilder med gulnäbbade svanar. Mest spännande är nödlandningarna.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-03-23 14:41
Tack Bob,
de har en spännande landningsteknik men det är mer utmanande för den tyngre knölsvanen. Vatten är alltid att föredra som landningsplats för dem.
Hälsningar Lena
Så trevligt trots vädret och avsaknad av sol vid upp eller nedgång.
Någon där i mitten gillas extra med 1/20 och 40 dels sek snyggt.
/N
Svar från Lena Holm 2024-03-23 14:44
Tack Nini,
jag ville så gärna åka fast jag insåg att vädret inte skulle vara optimalt. Idag hade varit bättre men sambon har bilen med lång räckvidd (dvs diesel), så jag chansade. Jag har ju varit där tidigare (med kvällssol och gryning). Det här bjöd på andra utmaningar.
Hälsningar Lena
Svårt med långsamma tider, men du fick flera riktigt bra bilder här dels de du nämner själv men också de med landskapet som bakgrund! Slutartiden blir väl väldigt beroende på hur nära motivet är gissar jag.. Ju närmare desto snabbare slutartid för att undvika att allt på svanen bli suddigt.. misstänker jag! Sällan jag har såna motiv, så övning på sånt är begränsat..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-03-23 14:47
Tack Jan,
som alltid med flygande fåglar är det lättare att lyckas om de inte är för nära. Vissa av dessa kom nära, men andra bilder är beskurna mer eller mindre. Det är också en selektion från ca 3000 bilder dvs jag fick öva mycket på detta för att få några som jag tyckte var bra, eller i alla fall OK.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det är definitivt bilderna med de långa slutartiderna som sticker ut mest. Jag tycker du träffade dem perfekt. Det finns såklart många fler superbilder i den här serien - t.ex. nummer 6 och 16.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Kan du förklara för mig varför de flesta här i bloggmiljöen skriver bildtexterna före bilderna. Det finns bara ett fåtal, t.ex. du och jag som skriver dem efter/under bilderna ?
Svar från Lena Holm 2024-03-23 14:53
Tack Erik,
jag hade väldigt många bilder att välja ut dessa från. Jag var där flera timmar och hade ju mängder med svanar att testa på :-) Bildtext ska alltid vara under bilderna. Så är det när man publicerar något i tryck, varför skulle man göra annorlunda i en blogg. Det sämsta är väl ändå att växla mellan ovanför och under, då har man inte en aning om vilken text som hör till vilken bild och det blir helt meningslöst att t ex ange slutartid eller annan data som kan vara intressant.
Hälsningar Lena
Fler bilder på FS från vårkickoffen för AB Förenade Svanindustrierna ser jag... ;)

Hur de här flaxmackapärerna vare sig av sång- eller knöl-typ lyckas lyfta och landa, känns lite som historien om humlan som inte har förstått att den inte kan flyga.

Jag gillar nog bilden där den ensamma svanen så att säga går ned från planing med vingarna fortfarande uppe bäst, sedd som solitär bild och inte del av berättelsen.
Svar från Lena Holm 2024-03-23 15:10
Tack Martin,
det är en speciell och rätt överväldigande upplevelse att se alla dessa sångsvanar. Många här på sidan minns antagligen när det var få förunnat att få se ett sångsvanspar och fick man se ett var det någonstans långt ute i "obygden". Intressant att du gillar den bilden, det var den sista jag tog med i bloggen och med viss tvekan.
Hur det kommer sej att dessa tunga fåglar kan flyga skulle jag kunna ge dej det längsta och mest omfattande svar som någonsin skådats i en blogg på FS, eller bjuda in dej till ett antal föreläsningar i fågelfysiologi som jag har årligen i tjänsten. Knölsvanen hör till världens tyngsta flygande fåglar med en maxvikt på 15 kg (vanligen 8-12). Sångsvanen är något lättare och det syns tydligt både när man ser dem starta och landa. Fåglars anatomi och fysiologi är fullständigt anpassade för att flyga, inte bara vingarna och vikten. Alla fåglar, även struts och pingvin härstammar från flygande anfäder.
Hälsningar Lena
ztenlund 2024-03-25 11:16
Jag kan tänka mig det. Den extremt långa utläggningen om varför svanar kan flyga alltså. :)

Ang. bilden så hade jag om jag fått välja haft lite mer luft till vänster, men jag gillar den ändå. Kanske det som gjorde att du tvekande, för det skaver kanske lite då klassiska kompositionsregler säger att man ska ha utrymme i rörelseriktningen?
Snyggt. Imponerande att du fått så många bra bilder på lång slutartid med skarpt huvud, ett antal riktigt bra. Har man tur så brukar det ändå bara bli någon enstaka tycker jag.
Svar från Lena Holm 2024-03-23 21:47
Tack Peter,
jag tog väldigt många bilder och har sedan gallrat hårt när jag valde vilka jag skulle visa i bloggen. Kombinationen av följande autofokus och långa bildserier gjorde att jag satte några med skärpa på huvudet. Knepigt men inte omöjligt med en Canon R5 och ett Canon 100-500 mm objektiv :-).
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder!! Kul!
Hur nära kommer man vid Tysslingen? Måste man ha långt teleobjektiv?
Svar från Lena Holm 2024-03-23 21:42
Tack Stefan,
kul att du tittar in. Jag har använt ett 100-500 mm zoom objektiv till dessa bilder. Om man har en kamera med många pixlar kan man beskära bilderna mer. Minst 300 mm bör man nog ändå ha här. Svanarna kan komma väldigt nära om man är tålmodig och väntar, men mycket av den action man ser sker en bit bort.
Hälsningar Lena
Kul att få se bilder från samma tillfälle som man själv varit där.
Många jättefina flygbilder med kortare tid här, vi hade väldigt lite flygande svanar.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-03-24 13:06
Tack Ing-Marie,
jag koncentrerade mej på flygande svanar denna gång och långa slutartider. Vädret inbjöd inte till så mycket annat och det var inte så ofta de "dansade" på ett rimligt avstånd från mej. Det blir helt olika bilder från samma ställe beroende på fotograf och väder.
Hälsningar Lena
Ha ha. Såg detta nu efter att jag just skrivit ett blogginlägg med mitt besök i Tysslingen i torsdags. Du har fina bilder som vanligt. Var du där väldigt tidigt, ser att du har bild på utkörningen av mat.
Svar från Lena Holm 2024-03-24 13:17
Tack Sten,
matningen jag har på bild är tagen vid femtiden på eftermiddagen. De kanske matar två gånger om dagen, morgon och sen eftermiddag? Jag var där även fredag från ca halv åtta. Det småregnade så jag hade inte så bråttom dit från där jag övernattade. Då var det fullt med svanar som åt så de hade nog fått en tilldelning på morgonen. Jag lägger kanske ut några bilder från fredagen, för då var det dimma och då blir ju vyerna annorlunda.
Hälsningar Lena
Ett ställe jag inte besökt ännu. Ser verkligen kul ut. Snygga och lyckade bilder med lång slutartid.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-03-24 21:25
Tack Johnny,
det här är en plats som absolut är värd att besöka och man behöver en del tid för att få till bilder. En övernattning är idealiskt och om man tajmar med väderrapporten kan man då få en solnedgång med svanar som dansar och en soluppgång, då svanarna kommer inflygande från sjön där de tillbringat natten. Denna gång fick jag inte någon sol men desto mer testande av olika tider och tekniker. Det kommer ett inlägg till med bilder från morgonen efter.
Hälsningar Lena
Jättehärliga bilder på de vackra sångsvanarna! Måste ha varit en upplevelse att vara där och höra dem också. Min favoritbild är den ensamma flygande svanen som flyger åt vänster.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-03-24 21:29
Tack Bjarne,
det är en upplevelse att vara här, precis som vid Hornborgasjön. Bara att höra alla dessa trumpetande svanar är häftigt. Det tar också tid och eftertanke att fotografera här. Det är inte alls självklart vad man ska välja för motiv när man är på plats, mer än att det är sångsvan i mängder.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder du tagit. Kvalité rakt igenom.
Jag hade fått massa smuts i kameran så inget roligt alls. Tycker inte z6an sätter fokus som min gamla D500. Saknar den kameran men älskar att z6an är så lätt att hantera. En härlig men iskall helg har Mia o jag haft ändå fast inte så bra foton för min del. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2024-03-24 21:36
Tack Nina,
trist med smuts i kameran och jag antar att du måst skicka iväg den för rengöring. Jag kan inte Nikon men jag har förstått av andra här på FS att z6 inte är så bra på flygande fåglar, men att den är mycket bra för andra motiv. Jag är väldigt nöjd med min Canon R5, som har liknande prestanda som en Nikon Z9 men kostar mindre och är väger hälften så mycket.
Hälsningar Lena
ztenlund 2024-03-25 11:11
Det går nog lika bra med selleri/Z8, särskilt efter senaste mjukvaruuppdateringen. Jag kollade förresten vad den väger och det är nära din 5D MkIV (om du vill få en referens exkl. ett 24-70/2,8 monterat ;)). D850 är runt 100 gram tyngre och man känner att det är mer metall i den om man har dem sida vid sida. Z8:an har mer av någon fräsig komposit, även om det är metall på vissa ställen. Z9 är det mer metall i huset på, förutom att den är större.

Städa kan man väl göra själv om man vågar och har lämpliga prylar, ifall det behövs mer än lite lätt renblåsning e dyl... Fördelen med att lämna in kameran är förstås att det blir Nikons, eller deras representants, problem om det går åt pipan.

Jag har inte prövat att jaga fåglar med den (och det är ett bra tag sedan jag prövade kameran öht), men mitt intryck är att tror man att Z6 ska lösa saken helt automatiskt som de nyare och dyrare husen kan så blir man besviken. Den är inte tillräckligt snabb och har processorkapactieten riktigt för det, så man har nog störst chans att lyckas om man mer tar kommandot över kameran själv och väljer var den ska fokusera. Sedan kan man inte köra för många bilder per sekund om sökaren verkligen ska visa en (någorlunda) aktuell sökarbild, eftersom det i det högsta lägena visas mer vad den nyss tog.

D500:an har ett av de absolut bästa fokussystem som någonsin funnits i en spegelreflex, så det är exklusive smarta funktioner för att jaga fåglar, ögon o dyl i spegellösa en ganska hög ribba att ta sig över, trots allt. I och med att den är APS-C och har en fokusmodul från en småbildskamera så täcker fokuspunkterna dessutom, för en spegelreflex, en stor del av bildytan.
Hej
Massa fina bilder, jag gillar det lätt suddiga.
Mvh Bengt