Skruvad parning, vilket vårtecken !
Jag trodde inte gräsänder bildade par men nu har jag läst på. De bildar par på hösten, men maken är bara en stillsam kavaljer under vintern. Det är vid den här tiden som det börjar hända andra saker. Just detta par nickade och neg åt varandra några gånger...inte mycket till förspel....
...sedan inbjuder honan hannen att stiga upp. Som de flesta andra fåglar sitter hannen på honans rygg under parningen.
När det gäller änder som parar sej i vattnet ser det nästan ut som att hannen ska dränka honan.
Hannan nyper också tag i fjädrarna på honans bakhuvud. Om det är ett kärleksnyp eller bara ett sätt att hålla sej kvar vet jag inte.
Sedan är det processen som borde vara ganska svår dvs rumpa mot rumpa....det är väldigt mycket fjädrar mellan. Anddraken är dock välutrustad och har en penis som han kan föra in i honan. Det är väldigt få fåglar som har det, men andraken har ett organ som dessutom är korkskruvsformat !
Det går fort, ca en halv sekund om det går vägen. När jag letade i litteraturen om detta hittade jag spännande forskningsdata från 2009. Fyra forskare vid Yale University publicerade då en artikel där de beskriver hur andrakens penis är korkskruvsformad för moturs rotation (det visste man visserligen redan...) med det häftiga är att de visade också att andhonans öppning (vagina) är spiralformad, men för medurs rotation!
Många av er har kanske sett hur anddrakar i princip våldför sej på enstaka honor senare under våren. Det kan gå väldigt våldsamt till och se obehagligt ut. Resultaten visar dock att även om andhonan inte kan värja sej från påtvingade parningar, kan hon förhindra befruktning. Hon kan alltså fortfarande styra vilken hanne som ska bli pappa till hennes avkomma.
Här var det inte frågan om något sådant och jag tror den här hannen fick godkänt av honan.
Han ser i alla fall mäkta stolt ut efter akten...
...och sätter direkt igång med sitt "ärevarvssimmande" runt honan som mest tar det lugnt och badar lite.
Andraken simmar sina "segervarv" och honan badar...
Akten avslutad och ...
...livet går vidare. Nu har den här honan antagligen en liten depå av spermier från den här specifika hannen. Dessa kan hon "spara" ett tag innan hon börjar lägga ägg. Det kan ju dyka upp en bättre hanne...
Hälsningar Lena
Så intressant läsning det blir med dina fina bilder till.
Hade ingen aning om detta.
Ing-marie
det var en del nytt för mej också och jag är glad att jag gjorde en sökning för att ta reda på mer.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
jag erkänner direkt att det här kanske blev mer en lektion än det var tänkt (först var det mest ett gulligt vårtecken) men eftersom jag är forskare/lärare till yrket så kunde jag inte låta bli att skriva om det jag hittade. I synnerhet som det är forskningsresultat och inte bara allmänt "tyckande" på nätet.
Hälsningar Lena
det blev lite intressanta bilder, sedan måste jag ju läsa på.
Hälsningar Lena
för din trevliga kommentar.
Hälsningar Lena
Och med bra bilder till
jag kan inte låta bli att läsa på lite extra när jag får till en sån här serie med bilder.
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag såg ett par till som nickade åt varandra så de är minsann på gång lite varstans. Visst blir man glad.
Hälsningar Lena
I barndomen hade jag tillfälle att se ornen, som såg ut att ha spiralorgan också.
galtar har ett synnerligen skruvat organ men där är utformningen hos honan mer till för att passa än att faktiskt kunna stänga ute, som man anser att andhonan kan.
Hälsningar Lena
Jag såg för många många år sedan en amatörfilm skjuten här i den lokala stadsparken . Titlen var något som "Sex i ankdammen." Här fick vi också en historia som var mycket lik din. Ett litet tillägg var att hanarne som inte normalt deltar i föräldrarnas omsorg (yngelplejen) , ta någon annanstans för att vära ensam (att rugga sina fjädrar bland andra) men hanar från stadsområden tar inte bort - de är några av dem som deltar i massvåldtäkter av icke-parade honor !!
Super Series och information från dig.
Hälsningar. Erik.
intressant att du ser andparningar mycket senare i Danmark. De pågår dock under ganska lång tid här men honor som är nöjda drar sej tillbaka för att bygga bo och lägga ägg. Därför blir det ett överskott av hannar och en del ger sej på de få honor som finns kvar. Allt för att sprida sina egna gener.
Hälsningar Lena
/Synnöve
hälsningar Lena
- hawk
"Du har studerat i så många år så på två timmar får jag lära mig så mycket"..
här tog det inte så lång tid få del av dina kunskaper. Tack tack.
Visst är de rara de här änderna. Enbart änder säger många men jag
tror de är de mest uppskattade fåglarna för barn i vart fall.
Gun-Inger
Mvh Tina