En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördetider

Min sambo skördar vitlök. Vi klarar oss nästan hela vintern på dessa. Förutom vitlöken skördar vi också mängder med tomater, isbergssallad, gurka, röda vinbär och året nya grönsak, aubergine.

Rengjorda vitlökar som ska torka. Inte just på trappan utanför huset kanske men det blev ju lite kul när han lagt upp dem. Bordet var visst upptaget....

Jag gör inte vitlöksflätor utan skär av blasten och torkarna lökarna på en bricka i köket innan de hamnar i en öppen låda i skafferiet.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-07-24 09:42 | Läst 3367 ggr. | Permalink

"Vilken härlig bild så kreativt de ligger där. Ni har glädje av ert hus minns så väl när ni byggde det..bra mot förkylning.. Gun-Inger"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser riktigt fint ut det där. Tyvärr har jag inte gröna fingrar så det blir dåligt med odlingar för egen del. Blir sugen på att testa vitlök. Bär tar jag ändå reda på. Svart och rödvinbär som vi har några buskar av på tomten blir till gelè. Blir så pass mycket så det räcker till barnen också. Av dom vilda är lingonen ett måste. Hjortron vill vi också ha lite i frysen så vi kan ta fram men hörde att det var dåligt med dom då det varit för kallt. Vi får förmodligen se fler bilder från dina odlingar vilket jag ser fram emot.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-07-24 19:24
Tack Sten,
man behöver inte särskilt gröna fingrar för att odla vitlök. Du köper sättlökarna (finns på Plantagen eller liknande ställe) på sensommar eller hösten och petar ner klyftorna i september eller början på oktober. Varje klyfta ger en ny vitlök på våren. Sedan är det bara att glömma bort dem. De är de första skotten som kommer på våren....som andra lökar typ tulpaner. Om du gödslar under sommaren blir de större, annars är det bara att se dem växa och klippa bort blommorna i börja av juli. Färdiga att skörda i slutet av juli eller börja på augusti. Det finns ingen typ av ohyra som äter vitlök, vilket gör det extra kul att odla just dessa lökar. Jag tycker du ska testa. När du väl drivit upp dina egna vitlökar kan du använda dessa som sättlök till nästa år. Alla vår vitlök kommer från ett par fina lökar som vi fick av en god vän när vi flyttade in i huset för 12 år sedan.
Hälsningar Lena
Oj, vad fint! Vilken tillgång att ha möjligheten att driva upp sånt här! Vtlök behöver man mycket av..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-07-24 19:16
Tack Jan,
visst behöver man mycket vitlök och det roliga är att man behöver inte så mycket yta för att odla just vitlök. Den är dessutom beständig mot en rad olika typer av ohyra inklusive rådjur. Det går nog t o m att odla i en kruka på balkongen, vört att kolla upp kanske...:-)
Hälsningar Lena
Väldigt gott och nyttigt. Eget smakar bäst.
Svar från Lena Holm 2017-07-24 19:13
Tack Stefan,
eget smakar alltid bäst och i kombination med vår egen chili blir vitlöken en viktigt smakförhöjare.
Hälsningar Lena
Oj, ni kan ju börja sälja på torget.
Svar från Lena Holm 2017-07-24 19:09
Tack Ragnar,
nja inte riktigt. Vi klarar precis av en årskonsumtion, men det är helt OK för oss.
Hälsningar Lena
Vilken vacker uppradning av vitlök där kan den torka Vitlök är bra Snyggt fotograferat Ha en bra dag // Gert
Svar från Lena Holm 2017-07-24 19:10
Tack Gert,
vitlök är det vi odlat längt och det som alltid går åt till sista klyftan.
Hälsningar Lena
Å vad härligt det ser ut! Jag tycker om vitlök och inbillar mig att det är nyttigt också. Så fint uppradade!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-07-24 19:12
Tack Bjarne,
vitlök är gott och kanske också nyttigt, jag vet inte så mycket om just det. För oss är i alla fall egenodlad vitlök och chili två av de viktigaste kryddorna under vintern.
Hälsningar Lena
Vilken härlig bild så kreativt de ligger där.
Ni har glädje av ert hus minns så väl när
ni byggde det..bra mot förkylning..
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-07-25 10:25
Tack Gun-Inger,
bordet som han brukar lägga ut vitlökarna på var upptaget så det var nog därför de hamnade på trappsteget. Bra mot förkylning har jag också hört och dessutom väldigt goda.
Hälsningar Lena