Skördetid och oväntat besök
Just nu ger våra trädgårdsodlingar maximal utdelning. Här mognar de stora Brandywine tomaterna som smakar gudomligt. Den röda i mitten väger nog ca 500 g och blir den finaste tomatsallad om man skivar den och varvar med tunna skivor rödlök, en god olivolja, lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Chiliträdet Jamaica Bell som fick övervintra i köket bär nu hundratals frukter. Vi äter förstås dessa färska hela hösten men det går också väldigt bra att hacka dem i en matberedare och frysa hacket i en istärningslåda. När det är fruset slår man ut bitarna och stoppar i en ziplockpåse i frysen, "ready to use", när man har lite bråttom på en vardag.
Jag kunde inte motstå att göra ett skördestilleben. Vi har skördat mängder med västeråsgurka som blir både ättiksgurka och saltgurka. Squash växer så det knakar, slanggurka och körsbärstomater har vi i överflöd, likaså gröna bönor, sockerärtor, sallad och bladkryddor. Vitlökarna skördades förra helgen och ligger nu på tork i skafferiet.
De små buckliga röda frukterna är Jamaica bell chili och den runda gröna en mycket god squash. Ibland undrar jag om de tror att jag är rädd för grönsaker när jag handlar i affären för det enda vi behöver köpa är potatis, lök och färsk majs.
När jag hade makrot framme kollade jag en stund på humlorna som verkar gilla vår basilika.
Det passerade en mycket vacker sorgmantel, men den behagade inte slå sej till ro i vår trädgård så det fick bli humlor.
I morse när jag titta ut från vår balkong såg jag något vitt skymta...plötsligt satt en liten vit boll med lång stjärt i syrenen precis utanför. När jag hämtat kameran hade den förstås flyttat på sej. Lite tufsig men utan tvekan en stjärtmes. Min sambo sa att den hade tittat på honom när han målade runt balkongen förra helgen (när jag var i Säter). Den här måste jag hålla utkik efter, stjärtmes är en ovanlig gäst hos oss.
Hälsningar Lena
man behöver inte bemästra den uppländska leran om man odlar tomater i hink :-) Man köper jorden i stora säckar...Kan absolut hålla med om smaken. Våra tomater är väl egentligen inte direkt "billiga" men smaken liknar inget du kan köpa i affären och jag kan plocka dem när jag vill ha dem (under odlingssäsong). Just nu så njuter vi av vad vår lilla tomt kan ge.
Hälsningar Lena
allt har sin tid och just nu trivs vi väldigt bra med att odla det som vår lilla trädgård kan ge. Stjärtmesen brukar komma till oss några enstaka gånger under vintern. Det känns som en ynnest varje gång. Att den skulle dyka upp mitt i sommaren var en total överraskning. Bilden är tagen från vår balkong och vi bor i ett villaområde som gränsar till skog.
Hälsningar Lena
vi har många sorters chili men jag tog inte med dem här för det är mest Jamacia Bell som ger skörd just nu. Vi har också fått flera mogna Joey Park som blir goda på grillen. I övrigt har vi Golden Marconi och Jalapeno samt en mild gul Habanero som det blir mycket fin marmelad av. Habaneron har också övervintrat inomhus och den är full med mogna frukter.
Hälsningar Lena
allt har sin tid och det är ju en del skötsel innan det blivit tomater.
Hälsningar Lena
Hälsn!
stjärtmesen ser vi väldigt sälla och hittills bara på vintern. Det här var en överraskning.
Hälsningar Lena
/Thomas
ursäkta att jag ställde till det så för dej. Kul att du gillar grönsaker. Vi äter mycket squash och tomater just nu, och slanggurka. Jag lägger också in västeråsgurka minst en gång i vecka. Det är en fin tid just nu.
Hälsningar Lena
Stjärtmes har jag aldrig sett annat än på bild
men nu vet du hur den ser ut och skulle säkert känna igen den om den plötsligt dök upp i din närhet.
Hälsningar Lena
det är en del pyssel innan det går att skörda men väldigt gott när man bara kan gå ut och plocka det man vill ha.
Hälsningar Lena
Jeg gillar nummer 3 - perfekt stilleben.
Hilsen fra Erik.
just nu är det väldigt frodigt.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
jag tycker det är kul att arrangera grönsaker och det brukar bli något stilleben under skördetiden varje år.
Hälsningar Lena
Inte nog med att det är gott och nyttigt, det blir fantastiskt vackert som stilleben också. Det visar du här !
Och som grädde på moset fick du finbesök av den sötaste lilla stjärtmes :-)
Härliga dagar Lena !
ing-marie
grönsaker blir vackert både på tallriken och arrangerade på bordet. Stjärtmesen var en total överraskning.
Hälsningar Lena
Det är fullt möjligt att den ruggar nu.
Hälsningar Lena