En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ölands södra udde

I samband med ledigheten 6 juni tog vi ledigt ett par extra dagar och gjorde en minisemester på Öland. Det här är också lite av en återkommande försommartradition. Det blev några riktigt tidiga mornar för min del. Solen gick upp strax efter fyra på Öland. Här vid fyren långe Jan på södra udden.  

I vattenbrynet rör sej några kustsnäppor i det varma gryningsljuset

Efter en kort stund ansluter några småsnäppor. Strandpiparen i förgrunden ger en viss uppfattning om hur små dessa fåglar är. 

Solen har nu gått upp helt och ger lite värme. Det ser vackert ut men det blåste isande vindar som ökade till 19 m/s på eftermiddagen. Då är det t o m svårt att hålla i en kamera och man törst inte släppa tubkikaren som står på stativ. 

Men i den tidiga gryningstimmen var det fortfarande rätt stilla och man kunde höra sälarn småprata med varandra där de låg ute på stenarna. Banansälar brukar vi kalla dem. Några småskrakar flög förbi och långt ute över havet passerade en flock prutgäss. Väl synliga i en tubkikare men inte i kameran, trots 500 mm brännvidd.

Det fanns mängder med sälar utanför södra udden och deras mysiga läten hördes hela tiden i bakgrunden. 

När jag tittade ut över våtmarken ute vid fyren gick där en ensam svan. Insåg när jag tog bilden att jag måste titta i Fågelguiden. Det var en mindre sångsvan och så här snyggt poserande har jag aldrig haft en sådan. De få gånger jag sett mindre sångsvan har det varit på långt håll tillsammans med vanliga sångsvanar, där man kan ana sej till att de är något mindre och har kortare halsar. Det gula fältet på näbben är också mindre på dessa och det var den detaljen jag måste kolla i Fågelguiden (när det inte fanns några sångsvanar att jämföra med).

När jag spanade på svanen såg jag hur det rörde sej bakom den, "Ottenbyharen". Man ser ofta en hare mellan husen tidigt på morgonen. Nu var den tydligen ute vid stranden och åt frukost.

Men det var inte bara en hare...den hade flera kompisar med sej (eller kanske familjen). Hur som helst verkar den vara lite morgontrött och vilar ögonen en stund mellan tuggorna.

Jag njöt av att stå där och titta på hararna. De andra fågelskådarna på plats fattade nog inte ens vad jag tittade på så länge. Det var dock väldigt kallt på udden och jag behövde promenera och värma upp mej (fast jag hade vinterjacka och långkalsonger). 

Jag tog bilen och körde långsamt längs vägen mot "Lunden". Här är det fågelskyddat och tofsviporna häckar vid vägkanten. 

Den lilla tofsvipeungen har lite konstiga proportioner med väldigt stora fötter och kraftiga ben.

Silvertärnorna ligger också på ägg nära vägen och här har det precis varit vaktombyte. 

Det betar djur på dessa marker och här blir en tacka attackerad av två silvertärnor som tyckte att hon var på tok för nära deras bo. De var mycket nära huvudet på henne, men jag hann inte få upp kameran i tid. 

Innan jag når parkeringen vid norra Lunden passerar jag även några dovhjortar som ligger och idisslar sin frukost i morgonsolen. Nu skulle jag ut och leta efter sommargyllingar och mindre flugsnappare.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2023-06-11 16:54 | Läst 484 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga sommarbilder från ett soligt Öland! Tofsvipejngarn var ju extra behändiga o lite komiska med dom rejäla benen. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-06-11 19:55
Tack Björn,
det var soligt och fint men blåste väldigt kallt just denna morgon, det blev bättre senare under helgen. Tofsvipans ungar är bedårande och des springer på rätt bra.
Hälsningar Lena
Så fina Snäppor i morgonsolen!
Hararna är för söta!

//Lola
Svar från Lena Holm 2023-06-11 19:56
Tack Lola,
det var fint när solen nådde stranden och det varma ljuset belyste fåglarna som gick där. Jag gillar harar och det blev många bilder på dem.
Hälsningar Lena
Härligt! Mycket igenkänning där.. Ofta mycket att ta in av de flesta intryck där, inte minst dofter! Lunden kan också bjuda på mycket, inte minst fågelläten! Ja, Öland är väl värt ett besök den här årstiden, och även andra årstider.. Bra bilder här!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-06-11 19:59
Tack Jan,
det har blivit lite av en tradition att åka till Öland sen vår/försommar. Vi var nog lite sena detta år men då var det heller inte så mycket folk. Det blir mycket frisk luft och fågelsång när man är där några dagar vid den här tiden på året.
Hälsningar Lena
Fyren och platsen är bekant men några år sedan jag var dit sist, vi planerade en en resa i år med blev lite ändrade planer. Ångrar lite då jag ser dina bilder.
Fint med fåglar och sälar även de söta och trötta hararna.
Svar från Lena Holm 2023-06-11 20:54
Tack Margareta,
det är inte för sent än. Södra Öland är inte alls så "turistanpassat" som norra och inte alls lika mycket folk heller. Men det ökar nog när det blir mer sommarsemestertider. Det var perfekt nu när vi var där. Fint väder och lagom glest med andra besökare. På vandrarhemmet var det väldigt lugnt.
hälsningar Lena
En riktig mysblogg i härligt ljus med kvalitetsbilder. Tofsvipeungar ser jag aldrig, men mängder av dess föräldrar. Lätt att förväxla silver och fisktärna vid en snabb blick, måste nog bli noggrannare själv när jag spanar.
Svar från Lena Holm 2023-06-11 20:59
Tack Stefan,
jag är inte van att se tofsvipeungar heller men om man ägnar sex dagar åt att bara vara ute i naturen och spana på djur vid denna tidpunkt på året så är chansen stor att man få se en. Fisktärna och silvertärna är inte lätta att se skillnad på men dessa fåglar tittade jag på vid mer än ett tillfälle, dessutom visste jag att silvertärnorna häckade längs denna väg.
Hälsningar Lena
Mycket trevligt på Öland, fina bilder. Silvertärna har jag nog inte, kul. Tofsvipeungarna är så söta. Jo jag har en mindre sångsvan tillsammans med 200 vanliga svanar på en åker. Det har ju tur att det var någon där som pekade ut den, har för mig att det var en gyttjig åker så alla svanarna hade lera på näbbarna. Det är väl bra tid för orkidéer också, jagade du några sådana?
Svar från Lena Holm 2023-06-12 21:06
Tack Stefan,
men det borde väl finnas silvertärnor även där du är? De är lite luriga att skilja från fisktärnor men om man tar bilder på dem kan man ju titta ordentligt. Om de rör sej på marken har de också mycket kortare ben än fisktärnorna. Vi såg en del orkidéer men bara de vanligaste och jag la inte tid på att fota dem på denna resa.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-06-12 21:21
Peter 😊, jag tittade på Artportalen och det var ett antal rapporter från Utvälinge och ner längst kusten mot norr, men det var nog bara en 10-15 rader totalt och många stod som sträckande. Jag får försöka ha mer span på denna så får vi se
Härliga bilder i fint ljus.
Jag skulle nog också valt att spana på hararna som ombyte mot "bara" fåglar.
Får alltid en längtan till Öland när jag ser bilder därifrån
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-06-12 21:09
Tack Ing-Marie,
där hararna höll till blev ljuset alldeles guldgult och gnistrande i morgondaggen, det var hur fint som helst och man måste ju variera sej lite. Öland är alltid fint men det blåste på tok för mycket en dag, det gick knappt att vara ute på udden och i lunden trodde jag att något av de gamla träden skulle braka ner.
Hälsningar Lena
Härliga bilder med sommarkänsla. Länge sedan jag var på Öland. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-06-12 21:11
Tack Nina,
det var faktiskt sommarkänsla när temperaturen steg efter ett par dagar och det inte blåste så mycket. Vi hade riktigt fint de sista dagarna, vilket det nog var i stora delar av landet just då. Öland är väl värt ett besök innan turisterna väller in.
Hälsningar Lena