En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nyårsdagstradition

Sedan många år tillbaka har vi som tradition att äta hummer och dricka en flaska god champagne till lunch på Nyårsdagen. Hummern kokas på nyårsafton och ska sedan stå i sitt spad till nästa dag.

Receptet är gammalt och beprövat med dillkvistar, dillfrön, salt, socker och en öl (i spadet, inte till den som kokar humrarna). Fem humrar var beställda till detta nyår.

Champagnen ska helst vara en Bollinger. Åtminstone första glaset, därefter går det bra med enklare bubbel så länge det är torrt och väl kylt.

Övriga tillbehör är smält vitlökssmör och nybakat vitt bröd. Ingen idé att krångla till det för mycket. Det blir en lång sittning då varje litet ben ska plockas rent.

Resten av nyårsdagen förflyter sedan i ett stillsamt tempo med bl a planering inför morgondagens "roadtrip" till Paris (Texas).

God fortsättning

Lena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2013-01-02 00:26 | Läst 2986 ggr. | Permalink

"Ser gott ut Bollinger är inte dumt"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det låter som en utmärkt tradition, Champagne är verkligen gott och naturligtvis även Hummer.
Svar från Lena Holm 2013-01-02 01:04
Hej Stefan,
den bästa champagnen ska man inte dricka vid 12-slaget då smaklökarna är slitna efter middag, dessert, kaffe, konjak etc utan spara till dagen efter. Då smakar den verkligen fint och hummer (som lagas dagen innan) kräver ju inte särskilt stor insats för att servera.
Hälsningar Lena
En från dig lite annorlunda fotosession med undervattensdjur, er tradition låter väldigt trevlig! Ser ut som att ni haft en fin nyårsdag av bilder och text att döma! :-)
God fortsättning Lena, och en fin fortsättning önskas även på tiden ni spenderar over there!
Svar från Lena Holm 2013-01-02 01:06
Inser att det blir lite annorlunda men det händer ju att vi äter skaldjur och även fisk (men jag är lite petig var den kommer ifrån, hur den är fångad etc).
God fortsättning Anne-Sophie
Ser riktigt härligt ut, Gott Nytt 2013 Lena! //Perran
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:04
Mmmm, det här är en härlig tradition som vi ser fram emot varje år.
Hälsningar Lena
Ser härligt ut måste jag säga. God fortsättning på det nya året :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:05
Tack Mikael,
vi har inte så många traditioner med familjen men det här är en som vi inte ruckar på.
Hälsningar Lena
Ahhh vilken underbar tradition.
Du har förevigat det så vackert Lena, så man kan känna dofter och smak, så här tidigt första vardagsmorgon efter helgen, det är nästan så det känns surt att gå till jobbet ;-)
Tror jag ska bygga vidare på Din tradition och överraska familjen nästa år :-) Vilken lunch. Efter det lär jag gå säker på de hala klipporna :O)
God Fortsättning till Dig och Din familj Lena!
Hälsar
Sys
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:08
Tack Syssy!
Ja, den här traditionen tummar vi inte på.Men det blir inte så mycket annat vettigt gjort den dagen (men vi har ju semester). Testa gärna!
Hälsningar Lena
Ser gott ut
Bollinger är inte dumt
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:10
Bollinger är sannerligen inte dumt och den gör sej mycket bra till hummer.
Hälsningar Lena
En härlig tradition! Så roligt att se att du plåtar dina välkända objekt från vattnet men nu i en helt annan miljö. :-) Ha det fortsatt fint!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:12
Tack Ewa,
det här blir ju lite annorlunda med motiven, men hummer är väldigt gott att äta och ibland faller vi för frestelsen. Jag har åtminstone fått se till att dessa gått hädan innan de hamnar i vattnet.
Hälsningar Lena
Lena, ofta har du vackra bilder fotograferade nere i vattnet - men nu fotograferar du så att det vattnas i munnen ;-)
God fortsättning till dig å! / Sören
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:13
Tack Sören,
den här typen av motiv fotograferar jag inte så ofta, men eftersom det är en tradition brukar det alltid bli några bilder.
God fortsättning du också,
Lena
Det lät som en finfin tradition! Hummer är inte fy skam! =)
Ha det så gott!
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:15
Absolut, finfin, och resten av nyårsdagen förflyter i ett stillsamt tempo.
Hälsningar Lena
Härlig tradition, det ser väldans smarrigt ut.
Den godaste hummer jag någonsin ätit var i Thailand på en liten byrestaurang. Den var grillad med vitlök
Mmmmmm....nu vattnas det i munnen på mig.
Ha det gott over there
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-01-03 04:16
Tack Marianne,
hummer smakar bäst när den är tillagad på enklast möjliga sätt t ex kokt eller grillad och med lite vitlök till.
Vi har det gott ett par dagar till
Hälsningar Lena