En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några dimmiga i svartvitt

Jag har fått uppleva flera fantastiska mornar med dimma och sol under de senaste veckorna. Att fotografera har inte ens krävt särskilt mycket planering, bara att vara på en lämplig plats ca 30 minuter efter soluppgången, vilket jag ganska lätt kan åstadkomma innan jag börjar jobba. Jag har sålunda valt att fota i direkt anslutning till jobbet dvs Årike Fyris i Uppsala. Redan efter första fototillfället började jag testa att konvertera vissa bilder till svart vitt. Vissa har ni fått se en version av i färg, i en tidigare blogg, som den ovan.

Flera andra bilder har jag sparat till denna blogg och visar enbart i svartvitt. Den här är dock snarlik några av de som ni sett förut.

Här är en till bild på hägern som inte brydde sej om att få sällskap av ett ungnöt. Dimman gjorde att jag inte såg hägern förrän jag tittade på bilderna i kamerans display, och förstås, senare i datorn. 

Den här bilden är tagen bara ett par hundra meter längre söderut och under en annan morgonsession vid ån. Solen har gått upp och jag njuter en stund innan det är dax att gå till kontoret.

Flera av er som kommenterat bilderna från denna morgon gillade att det fanns människor där som rörde sej. Därför bjuder jag nu på en cyklist, som inte alls fungerade i färg men blev såhär i svartvitt.

Den här bilden blev nog min favorit när jag konverterat den till svartvitt. En ny bild som jag inte visat tidigare. 

Ägretterna i dimma var inledningsvis en utmaning. Bara att få fokus i dimman var en chansning och de flesta bilderna gick i papperskorgen. Men så testade jag att göra några i svartvitt...

Den här har ni kanske sett förut, HDR sedan svartvitt. 

Den här bilden är behandlad på samma sätt och jag gillar den.

De kraftiga kontraster som uppstod då en vit fågel landar i en strimma sol, mot en bakgrund i skugga, är kanske en given kandidat för svartvitt? Jag vet inte. Personligen gillar jag att se den lysande orangegula näbben. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-10-16 21:03 | Läst 176 ggr. | Permalink

"Så snyggt och passande i svartvitt ! Du har lyckats bra här. Fick leta lite efter hägern innan jag såg den. Förr ville jag undvika människor i naturbilder ,men gillar det mer och mer så cyklisten tillförde en hel del här. Minns mina bilder för x antal år sedan på grå och ägrett som bråkade i dimman. Svåra att redigera både i färg och svartvitt."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Dimma och svartvitt är en tidlös kombination.
Jag väljer några stycken - nummer 4, 5 och 6.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Underbara bilder! Speciellt den med cykeln!
//Lola
Fina bilder, svartvitt och dimma är fina saker. :)
/Affe
Lena, jag tycker att detta är spännande bilder. Agretterna är så vackra i svartvitt och första bilden med nötkreatur i dimman gillar jag mycket. Färgbilder skulle genast ge hela informationen och är även romantiska så här på morgonen, men svartvitt är mystiskt och kräver tankeverksamhet av betraktaren.
Mvh Wolfgang
Fantastiskt vackra bilder, men de behöver betraktas på en riktig skärm och inte en liten mobil.
Jättesnyggt och kul att du gjorde dem i sv.
Det blir vackert i sv också, här gillar jag bäst den första, cyklisten och ägretterna på slutet. Det var ett tag sedan jag gjorde om bilder till svartvitt, får kanske prova på igen
Dimma och färglöst, lite som jag känner mig i dag. Tog nämligen tre olika vaccinationer igår. Med ålderns rätt så ville de ge mig skydd för många sjukdomar och kroppen reagerar med protest ;)
Men som tröst kan jag titta på dina fina bilder och se något vackert. Trots att jag helst ser naturen i färg så är de här vackra och njutningsbara.
Mycket fina bilder. Gillar fjärde bilden där ljuset silar så fint mellan träden. Bilden på de tre hägrarna är också fin med sin mjukhet och gammaldags känsla. Sista bilden är också fin men jag tycker det är för mycket skräp i vattnet. Det blir ett lite oroligt uttryck. På det stora hela en mycket lyckad konvertering till svartvitt.
/Torbjörn
Fantastiskt fina, passande med en cyklist som kommer förbi i dimman. Några av hägerbilderna har ett uttryck som känns som gamla klassiska fågelfoton kunde sett ut förr. Mycket fint.
HaD/Gunte..
Så snyggt och passande i svartvitt ! Du har lyckats bra här.
Fick leta lite efter hägern innan jag såg den.
Förr ville jag undvika människor i naturbilder ,men gillar det mer och mer så cyklisten tillförde en hel del här.
Minns mina bilder för x antal år sedan på grå och ägrett som bråkade i dimman. Svåra att redigera både i färg och svartvitt.
Blir vilsamt på ett annat sätt med svartvitt tycker jag. Bilden med de tre fåglarna tycker jag är superfin! Så vacker!