En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Något som man bara gör när man är ledig...

Jag är ju ganska matlagningsintresserad och när jag är ledig kan jag passa på att göra något i köket som tar tid. I synnerhet som SMHI utlovat mer än 10 mm regn (säkert) denna dag. Jag började med de första ingredienserna som var hackad gul lök, vitlök och selleri.

Sellerin kom från vår egen odling och var frodigare än jag hade koll på. De växer tillsammans med broccoli och grönkål. Eftersom dessa plantor är täckta med duk har jag inte så bra koll. Nu fick jag se att det fanns mer än jag anade.  Antagligen på bekostnad av grönkålen som var mindre än de brukade vara så här års.

Ingredienserna till första "fyllningen" är enligt ovan. Från vänster strimlad vitkål, selleri, gul lök och vitlök, blomkålssvamp i smör (istället för shiitake, för det var något jag hade i frysen), böngroddar samt brynt kycklingfärs (400 g). Allt  hamnar till slut i samma panna och då tillsätter jag tunna glasnudlar (vermicelli) samt smaksätter med riven ingefära, fisksås och japansk soja. Den här röran ställer jag åt sidan för att svalna.

Nästa omgång innehåller, från vänster: brynt finstrimlad vitkål, riven morot, purjolök, hackad vitlök och chili, smörfrästa trattkantareller samt 500 g brynt vildsvinsfärs.  Slutligen blandar jag i samma typ av glasnudlar som ovan tillagade enligt anvisningen (sönderklippta). Allt detta blandas i en stor kastrull och smakas av med ostronsås, japansk soja samt salt och peppar. 

Jag behövde också tunna degplattor och dessa hade jag köpt en asiatisk livsmedelsbutik i Märsta. Storleken jag valt är  21 x 21 cm och det är 40 plattor i ett paket. Vis av erfarenhet hade jag nu sett till att jag hade tillräckligt med fyllning för att använda alla plattorna. De säljs frysta och man kan inte frysa dem igen om de varit tinade. Därför testar jag två olika fyllningar denna gång. 

Det ska alltså bli vårrullar. För att göra en rulle lossar man ett tunt ark med deg, resten förvarar man under en fuktig handduk (till vänster). Man placerar en ansenlig mängd fyllning på degen och viker sedan över den nedersta hörnet. Därefter viker man in sidorna och rullar ihop degarket med fyllningen till en perfekt vårrulle. Man försluter rullen genom att använda majsstärkelse utrört i vatten på den sista fliken av degen.  Det "klistret" kan man se under skålen med vitlök (centralt) på denna bild.

Man placerar sina färdiga vårrullar på en plåt med bakplåtspapper och penslar dem med rapsolja. Sedan bakar man rullarna i 17 minuter, 225 grader (varmluftsugn). Det här är en stor finess med detta recept. Oftast ska vårrullar friteras i olja, men det innebär att hela huset kommer att lukta restaurangkök i dagar efteråt. Jag skulle aldrig fritera 40 vårrullar i mitt kök, inte ens mitt i sommaren när jag kan ha korsdrag.  

Vårrullarna blir perfekta, lite krispiga och inte överdrivet flottiga. Jag serverar dessa med en asiatisk gurksallad (till vänster), för vi har ju mängder av färsk gurka just nu, samt en sås av japansk soja, fisksås, limesaft, sesamolja, socker, hackad chili och vitlök plus finhackad koriander. Den får man drälla på efter behag då man skär upp vårrullarna. 

Det tar minst fyra timmar att göra 40 vårrullar, plus extra tid för att fyllningarna ska svalna något innan man gör själva rullarna. Men det blir verkligen goda och vi har nu två olika sorter i frysen när vi återgår till ordinarie arbetsrutiner. Det här gör man bara om man är ledig :-)

För övrigt kom det inte en droppe regn över Knivsta denna dag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-07-24 22:28 | Läst 505 ggr. | Permalink

"Ser verkligen gott ut, men fyra timmar där har min tidsgräns passerats och det ju ut som måste vara aktiv en stor del av tiden. Jag gjorde vårrullar i vintras, blandade lite grönsaker, lök mm och blandade detta med brynt köttfärs. Jag rullade in färsen i filodeg och gjorde sedan dessa i airfryern, troligen inte i din klass men helt OK och betydligt bättre än de frysta man kan köpa"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Matlagning är roligt och när du lyckas så där bra är det ju ännu roligare. Det ser riktigt gott ut, bra visat i bild tycker jag.
Svar från Lena Holm 2024-07-25 21:14
Tack Morgan,
jag kom på att jag kanske skulle ta några bilder när jag ändå tillbringade så mycket tid med att laga mat. Det blev mycket gott och då känns det kul att få visa på hur rätten blev till.
Hälsningar Lena
Vårrullar är smaskens, friterar under fläkten eller vid utegrillen, funkar bra. Dock inte gjort några själv men brukar göra svenska varianten, ölänska kroppkakor som också tar lite tid. Dock är det bara jag som äter såna delikatesser ;)
Man får väl chocka hon i asiatiska butiken vid Center syd där det aldrig är nåt folk och köpa plattor nån gång. Utförligt förklarat i text och bild.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-07-25 21:20
Tack Gunte,
jag brukar också fritera under fläkten och det fungerar bra om det inte är för mycket, som i detta fall. Öländska kroppkakor har jag aldrig testat att göra. Kanske för att min uppväxt präglades av norrländsk mat och då var det palt som gällde. Jag tycker absolut att du ska testa och köpa några degplattor, man kan fylla dem med olika delikata blandningar. De tunna glasnudlarna verkar dock vara en av basingredienserna.
Hälsningar Lena
Mums verkligen och kan tänka mig smakar bättre än någon annan köpt variant.
/N
Svar från Lena Holm 2024-07-25 21:12
Tack Nini,
jag kan bara jämför med vårrullar som jag ätit på restaurang och hos Dykleif (där vi oftast dyker på västkusten) och dessa står sej bra. Friterade blir lite krispigare men det är inte värt besväret och det blir dessutom något som man känner av i köket i flera dagar efteråt.
Hälsningar Lena
Ser väldigt smakfullt ut, antar att det blir extra gått när man gör detta själv så här..

PS. Glöm inte att SMHI aldrig 'utlovar' något väder.. Man 'prognostiserar' bara, och gissar sen om 'framtiden'.. Stämmer oftast är ändå min känsla, och kan skilja en del lokalt, men oftast inte 'i stort'..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-07-25 21:06
Tack Jan,
ja, dessa vårrullar bli extra goda tycker vi, men det beror nog också på att vi vet var ingredienserna kommer från ffa när det gäller köttprodukterna. SMHIs prognoser är lite svajiga just nu och mest handlar det om regn som inte faller enligt prognos. Jag vill gärna ha lite mer över mina närområden, även om jag har semester.
Hälsningar Lena
Vårrullar är gott, men här hemma är det maken som är matlagningsintresserad. För mig mer ett nödvändigt ont, så jag får nöja mig med de vårrullar jag hittar på annat håll.
Såg lite jobbigt ut och tar nog lång tid, tog och bakade en rabarberpaj i dag istället. Gick ganska fort.
Du skulle kunna göra en kokbok med dina utförliga beskrivningar.
Svar från Lena Holm 2024-07-25 21:02
Tack Margareta,
det här gör man bara om man är intresserad av matlagning och vad som ingår i fyllningen. Det tar tid och till skillnad från kött i en crockpot, som sköter sej själv, är det mycket pyssel med denna rätt. Rabarberpaj och andra bärpajer är ju lättare att sno ihop så här års, men minst lika uppskattade. Man ska välja det man själv känner att man vill lägga tid på och uppskattar att äta. För den som gillar att laga mat är ju själva jobbet en del av nöjet :-)
Hälsningar Lena
Ser verkligen gott ut, men fyra timmar där har min tidsgräns passerats och det ju ut som måste vara aktiv en stor del av tiden. Jag gjorde vårrullar i vintras, blandade lite grönsaker, lök mm och blandade detta med brynt köttfärs. Jag rullade in färsen i filodeg och gjorde sedan dessa i airfryern, troligen inte i din klass men helt OK och betydligt bättre än de frysta man kan köpa
Svar från Lena Holm 2024-07-25 20:56
Tack Peter,
jag tror absolut att dina vårrullar blev lyckade och att köra dem i en airfryer är antagligen perfekt, om man inte har 40 st. Smaksättningen av dessa kan man ju variera och det är nog kryddningen som avgör. Grönsaker, färs och glasnudlar är basen. Det blir också mycket smak av såsen som man serverar till. Jag gör bara detta då jag är ledig och att det blir många handlar mest om att det är 40 degblad i en förpackning. Men det blir också väldigt lätta måltider när man tar upp dem från frysen.
Hälsningar Lena
Oj så läckert det ser ut! Kul att följa hela processen från råvaror via matlagning till den aptitretande tallriken på slutet.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-07-27 11:18
Tack Bjarne,
för din positiva kommentar. Att fota hela processen är också en grej som man kan göra när man är ledig och inte måste stressa igenom momenten :-)
Hälsningar Lena
Det var inte långt ifrån att jag började dregla när jag såg dina bilder. Jag har inte alls den energi du har och min meny är därför rätt så kort. Matlagning ska gå fort för mig. Är dålig på att planera vad jag ska äta. Blir nog så när man levt ensam länge.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-07-27 11:20
Tack Torbjörn,
på vardagar när jag jobbar vill jag också att matlagning ska gå fort. Då är det bra att ha färdiga rätter i frysen, som t ex vårrullar. När min sambo inte är hemma tenderar mina middagar också att bli väldigt enkla och snabba, det är inte lika roligt att laga mat enbart till sej själv.
Hälsningar Lena
Nu blir man hungrig Lena! Ser otroligt gott ut. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2024-07-27 11:21
Tack Nina,
det här gör jag inte särskilt ofta men det blir väldigt gott och nu hade jag ju tid, t o m att dokumentera hela processen.
Hälsningar Lena